+387 53 610 116

Вијести

ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ИЗ ВИНСКЕ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 12 Jula, 2024 у 11:34

Молитвом, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен обиљежју испред цркве у Винској данас је одата почаст за 24 погинула борца Војске Републике Српске из ове мјесне заједнице.

Помен је служен испред спомен-обиљежја код Цркве Рођења Пресвете Богородице, а предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић рекао је да је традиција окупљања у Винској велика обавеза јер је много живота дато за вјеру, слободу и истину.

„Данас смо се окупили овдје на спомен парастосу за 24 погинула борца из Мјесне заједнице Винска. На жалост, у свакој мјесној заједници многи су борци дали своје животе. Укупно је 244 борца са наше општине страдало за ослобођење Брода и за стварање Републике Српске“, рекао Видић.

Он је подсјетио да је обавеза ове организације, као и локалне власти и становништва општине да чува успомену на погинуле борце.

„Овдје је традиционално на Петровдан парастос са великим бројем присутних који се одазову и мислим да је ово један фин примјер и за остале мјесне заједнице како се обиљежава помен парастос“, закључио је Видић.

Вишћанин Томислав Јовичић, борац прве категорије и члан Предсједништва општинске борачке организације живо се сјећа догађаја из деведесетих година прошлог вијека.

„Ми сваке године овдје организујемо парастос на Петровдан за наше погинуле борце. Имамо 24 наша погинула борца који су били часни и поштени људи, који су дали своје животе за нас и нашу слободу“, истакао је Јовичић.

Он се осврнуо и на незавидан положај борачке категорије у друштву.

„Шта рећи након свега овога? Могло би бити боље за нас борце. Мало нас држава запоставља, али ова наша општинска администрација покушава да допринесе да буде боље за нас све“, закључио је Јовичић.

Вијенце на спомен-обиљежје положиле су породице погинулих бораца, представници Општинске управе, Борачке организације, Мјесне заједнице, као и многи други други грађани општине Брод.

news
ПРЕДЛОЖЕНА РАНГ ЛИСТА ПОБЈЕДНИКА КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА, БАЛКОНА И УЛАЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ 2024. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је 31. маја 2024. године расписала Јавни конкурс за избор најуређенијег дворишта, балкона и улаза стамбене зграде. На конкурс су до 1. јула пристигле укупно 32 пријаве,…

15.07.2024 13:10

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 29. ЈУЛ

На данас одржаном колегијуму договорено је да наредна 40. редовна сједница Скупштине општине Брод буде одржана у понедјељак, 29. јула са почетком у 9:00 часова у сали Скупштине општине (зграда…

15.07.2024 09:41

news
СЛАВА СЕЛА ПОНОВО ОКУПИЛА БРОЈНЕ ПОЛОЈЧАНЕ

Литургијом у храму посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу, чином освећења славског колача, свечаном литијом око храма и народним весељем данас је у Полоју прослављена слава села – Павловдан. Премда…

13.07.2024 16:50