+387 53 610 116

Вијести

“ОКТОБАРСКА СМОТРА ФОЛКЛОРА” У БРОДУ ОКУПИЛА ДОБРЕ ПРИЈАТЕЉЕ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 22 Oktobra, 2024 у 13:45

Културно-умјетничко друштво (КУД) "Лијешће" у недјељу, 20. октобра је заједно са својим гостима приредило вече за памћење.

На 17. по реду "Октобарској смотри фолклора" окупило се око стотину фолклораша из Лијешћа, Брода, Вукосавља, Подновља и Даља који су играма из Лесковца, Црне Траве, Пчиње и других крајева гдје живи српски народ, одушевили публику у амфитеатру Средњошколског центра "Никола Тесла".

"Ми смо вечерас добили прилику да, на неки начин, затворимо "Октобарске свечаности слободе 2024" нашом смотром фолклора, која је, наравно традиционална. Вечерас су са нама пријатељи из КУД-а "Душко Трифуновић", као и гости из Вукосавља, Подновља и Даљa. Они су нам помогли да употпунимо програм са бројним кореографијама", казао је Борис Прпић, предсједник КУД-а "Лијешће".

Поред најмлађег, припремног и извођачког ансамбла КУД-а Лијешће, публика је могла да ужива у играма из околине Косова, у извођењу извођачког ансамбла КУД-а "Душко Трифуновић", али и играма из Биначке Мораве које су извели чланови КУД-а "Посавина" из Вукосавља.

Српско културно-умјетничко друштва (СКУД) "Бранко Радичевић" из мјеста Даљ у Хрватској добро је познато бродској публици, а вечерас су за присутне играли игре из Пчиње.

"Дугогодишњи смо пријатељи и увијек се радо одазовемо позиву да гостујемо у Броду. Малтене смо домаћини овдје. Дошло нас је двадесет четворо и за нас је ово једно лијепо дружење", поручила је Славица Машић, секретар СКУД-а "Бранко Радичевић.

Међу редовним гостима су и чланови КУД-а "Вучјак" из Подновља, које уз прекиде постоји од 1947. године, а броји око 70 чланова подијељених у више група. Њих двадесетак представило се присутнима играма из Лесковца.

"Већ дуги низ година сарађујемо са "Лијешћем" и врло се пријатно осјећамо и дјеца се радују овим сусретима, јер се увијек добро проведу и забаве. То је награда за сав њихов труд који улажу у току рада", истакао је Милан Маслић, предсједник и умјетнички руководилац - кореограф КУД-а "Вучјак".

Осим што су показали да кроз ношње и добро увјежбане кореографије чувају нашу традицију, културу и обичаје, домаћини су показали и друге таленте. Публику је Емилија Алексић одушевила извођењем пјесме "За живот Српске" црногорске етно пјевачице Данице Црногорчевић.

"Октобарска смотра фолклора" саставни је дио манифестације "Октобарске свечаности слободе 2024".

news
У НЕДЈЕЉУ ПОМЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА И ЖРТВАМА РАТА СА ПОДРУЧЈА ДОЊЕ БАРИЦЕ

Борачка организација општине Брод обавјештава грађане да ће у недјељу, 27. октобра бити служен помен парастос погинулим борцима и жртвама Одбрамбено – отаџбинског рата са подручја села Доља Барица, као…

24.10.2024 08:28

news
ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ДОДЈЕЛУ СТИПЕНДИЈА

За редовне студенте друге, треће, четврте, пете и шесте године, као и студенте прве године из одређених категорија, са пребивалиштем у општини Брод. Рок за подношење пријава је 45 дана.

23.10.2024 14:54

news
"ОКТОБАРСКА СМОТРА ФОЛКЛОРА" У БРОДУ ОКУПИЛА ДОБРЕ ПРИЈАТЕЉЕ

Културно-умјетничко друштво (КУД) “Лијешће” у недјељу, 20. октобра је заједно са својим гостима приредило вече за памћење. На 17. по реду “Октобарској смотри фолклора” окупило се око стотину фолклораша из…

20.10.2024 20:42