+387 53 610 116

Вијести

Одржано Покровско пјесничко саборовање

Аутор: admin | Ажурирано: 18 Juna, 2021 у 12:18

У Светосавском дому, у порти Храма Покров пресвете Богородице, у Броду је јуче одржана промоција збирке пјесама ''Покровско пјесничко саборовање'' приређивача Ненада Симића, предсједника Српског књижевног клуба ''Вихор'' из Дервенте.

У књизи, која је објављена у издању овог књижевног клуба и Црквене општине Брод, налази се седамдесетак радова пјесника из Аустралије, Словеније, Србије и Републике Српске, а  садржај зборника обогаћен је и илустрацијама ученика основних школа из Брода.

Симић је навео да су ову пјесничку манифестацију осмислили и покренули Црквена општина Брод и Српски књижевни клуб ''Вихор'' из Дервенте.

- Поред дружења пјесника, данас промовишемо и први зборник пјесама ''Покровско пјесничко саборовање'', а благослов за одржавање ове манифестације добили смо од епископа зворничко-тузланског Фотија, - рекао је Симић.

Протојереј-ставрофор мр Жељко Теофиловић поздрављајући присутне подсјетио је да је основни разлог покретања пјесничког саборовања да се, поред литургијског и молитвеног празновања, употпуни прослава крсне славе бродског Храма Покрова Пресвете Богородице и општине Брод, и да ове пјесме буду молитвени допринос прослави.

 –Жеља нам је да ово саборовање пјесника у Броду прерасте у традицију,- истакао је свештеник Теофиловић напоменувши да ће у наредном периоду почети припреме за одржавање друге пјесничке манифестације у октобру мјесецу.

У програму су учествовали пјесници из Брода, Дервенте, Добоја, Бања Луке, Прњавора и Вукосавља који су рецитовали своје пјесме објављене у зборнику. Саборовање су употпунили и чланови КУД ''Душко Трифуновић''.

Учесницима првог овогодишњег пјесничког саборовања уручене су и пригодне захвалнице, а у име Савеза српске дијаспоре Словеније и Српске библиотеке ''Вук Караџић'' из Љубљане Симић је уручио специјална признања са златном значком протојереју-ставрофору мр Жељку Теофиловићу и Борачкој организацији општине Брод.

news
ОБЈАВЉЕНЕ РАНГ ЛИСТЕ ЗА БАЊСКО ЛИЈЕЧЕЊЕ

Обавјештавају се чланови породица погинулих бораца, ратни војни инвалиди и жртве ратне тортуре, који су се пријавили на Јавни позив за бањску рехабилитацију у 2024. години, који је расписан од…

24.04.2024 11:21

news
ПОЕТСКО ВЕЧЕ У БРОДУ

Народна библиотека „Бранко Ћопић“ сутра, 25. априла са почетком у 18:00 часова у Хотелу “Onix” организује Поетско вече са Миленком А. Поповићем и пријатељима. Пјесник ће говорити о књизи „Два…

24.04.2024 09:47

news
ПОЧЕЛA САНАЦИЈА МАКАДАМСКИХ ПУТЕВА НА ПОДРУЧЈУ БРОДА

На подручју општине Брод  у току су радови на санацији и уређењу  локалних макадамских путева и улица. Технички директор комуналног предузећа „Комвод“ Ново Шљивић, рекао је да се активност реализује…

24.04.2024 07:04