+387 53 610 116

Вијести

Обиљежени ”Дани Вучијачке бригаде”

Аутор: admin | Ажурирано: 8 Juna, 2021 у 02:41

У прва три мјесеца Одбрамбено – отаџбинског рата 1992.године на линији одбране од Модриче и Добоја  према Броду и Древенти, на планини Вучијак, погинуло је на десетине цивила и  војника бивше ЈНА. Тим поводом , јуче и данас организовани су ”Дани Вучијачке бригаде”  у оквиру којих је служен парастос и одата дужна пошта погинулим браниоцима Вучијака.

У спомен цркви Светог кнеза Јована Владимира свештеници СПЦ служили су литургију, а потом и парастос за 124 борца са Вучијака и 47 војника бивше ЈНА који су погинули у прољеће прије 29 година за мање од три мjесеца. Одбраном линије дуге 25 километара на Вучијаку спријечен је продор регуларних снага Хрватске војске према Коридору и дубини српске територије.

Марко Горановић је тада остао без ноге, друга је поломљена, али је Липа остала слободна, створена је Република Српска.

-Мислио сам да ћу умријети. Рекао сам да ми поздраве мојих пет синова и супругу. Немојте ово напустити, борите се до краја. То су биле моје ријечи у том тренутку-, рекао је Горановић.

Представници Града Добоја и општина Брод, Модрича и Вукосавље, као и њихових Борачких организација, те командант Трећег пjешадијског Република Српска пука Милорад Крајшумовић положили су вијенце и цвијеће на спомен обиљежје на Липи. Ове године домаћин манифестације била је општина Модрича, чији начелник Јовица Радуловић каже да се хероји морају памтити.

-На нама је обавеза да Републику Српску градимо, јачамо економски. Само тако ћемо и на тај начин одати праву почаст онима који су дали своје животе-, поручио је Радуловић.

Липа је била прва капија на путу ослобођења и одбране Брода, поручио је Зоран Видић, начелник ове локалне заједнице.

-За нас Брођане Липа је снажан симбол и вишедеценијска порука свима који би били ријешени да се обрачунају са српским народом. Поносан сам, вјерујем и сви преживјели Брођани, на наше војнике који су са саборцима и пријатељима из Модриче, Добоја, Дервенте стали на Липи и зауставили непријатељске снаге-, рекао је Видић.

Без слободних Липе и Вучијака не би било ни слободе Брода, али ни Коридора живота, те хумане битке над биткама, поручио је предсједник Борачке организације Брод Зоран Видић.

-Хрватске снаге са својим паравојним формацијама из Брода, Дервенте и Оџака да су успјеле изаћи на реку Босну, овај Коридор не би ишао овим путем-, тврди Зоран Видић, предсједник ОБО Брод.

У сусрет овој манифестацији одржан је ”Марш путевима првог српског прогона у БиХ од Брода до Липе”. Марш мира био је дуг 10,2 километра и окупио је велики број учесника.

news
„АУТИЗАМ, ЈЕДИНСТВЕНА ПРИЧА“ У АМФИТЕАТРУ СШЦ „НИКОЛА ТЕСЛА“

Панел дискусија под називом „Аутизам, јединствена прича“ јуче је одржана у амфитеатру Средњошколског центра „Никола Тесла“ у Броду. Присутни су могли да чују шта о аутизму кажу дјечији психијатар, психолог…

20.04.2024 08:44

news
ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА КОРИСНИЦИМА ПРЕДУЗЕТНИЧКОГ ФОНДА

Данас су у сали за састанке Општине Брод потписани уговори са троје корисника Предузетничког фонда у оквиру USAID/INSPIRE пројекта који су заједно реализовали Општина Брод и Агенцијa САД за међународни…

19.04.2024 13:47

news
ОБИЉЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БРОДА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Полагањем вијенаца и цвијећа на Спомен-костурницу жртвама фашистичког терора и спомен-плочу убијеним Јеврејима данас је у Броду обиљежено 79 година од ослобођења општине у Другом свјетском рату. Молитву страдалим Јеврејима…

19.04.2024 12:02