+387 53 610 116

Вијести

МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 19 Jula, 2024 у 13:29

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Међу 48 погинулих Лијешћана је и Мирун Џабић чија супруга се и након три деценције са сузама у очима сјећа трагедије која је задесила ову породицу.

„Супруг је погинуо 1995. године. Јако је тешко и након толико година. Унук сада рецитује пјесму о дједу, тешко ми је слушати. Остају трагови, тешко је и свјежа су сјећања“, каже она.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод Зоран Видић подсјетио је да је током протеклог рата 244 борца Војске РС из Брода изгубило живот, а да је међу њима било 48 Лијешћана.

Од маја до октобра 1992. године ово село било је сравњено са земљом, а на дашњи дан, 19. јула војска је ослободила Лијешће.

„Формирањем ВРС кренула је операција 'Коридор', гдје је у трећој етапи био забиљежен Брод. Након формирања Бродског батаљона, 2. јула на Кулини, кренуло се према Броду, и управо на данашњи дан ВРС на челу са Бродским батаљоном ослободила је Лијешће. Сваког 19. јула се на овом мјесту служи помен-парастос за погинуле борце Лијешћа, те 12 бораца Другог свјетског рата“, казао је Видић и додао:

„С поносом поручујемо да ћемо чувати свој Брод и своју Републику Српску и да не дамо Дан Републике Српске, јер постоји само један рођендан. Дакле, 9. јануара је рођена Република Српска  и ми чврсто стојимо иза тога“, поручио је Видић.

Начелник општине Брода Зоран Видић изразио је задовољство јер све већи број младих људи долази да ода почаст погинулима и тако чува сјећање на њихову жртву.

„Већ 32 године од ослобођења Лијешћа имамо овдје на дан Светог Сисоја помен за погинуле борце Лијешћа. Те ране никада не могу да зацијеле, поготово за породице погинулих бораца. Радује ме што сјећање на њих расте, а томе свједоче млађе генерације које присуствују помен-парастосима“, казао је начелник Видић.

Он је поручио да се општинске управе и надлежне институције требају трудити и да подижу свијест о томе шта се дешавало деведесетих година и да наглашавају значај жртава протеклог рата.

„То је био први предсулов да би ми уопште могли било шта да радимо. Многи ће се данас хвалити неким својим успјесима у раду и послу, али треба да увијек имамо на уму да није било ових људи и свих бораца ВРС ми данас не би стајали овдје“, рекао је начелник општине Брод Зоран Видић. .

Помен парастос служио је парох лијешћанске парохије Јован Томић, а након молитве положени су и вијенци на споменик Лијећанима страдалим у Другом свјетском рату.

Из Борачке организације општине Брод подсјетили су да ће сутра, 20. јула од 19 часова на стадиону ФК „Лијешће“ ветарни овог клуба и Српског спортског удружења (ССУ) „Пријатељи“ одиграти меморијану утакмицу у знак сјећања на осморицу палих бораца који су ратне 1992. године копачке замијенили пушком и стали у одбрану села и свог народа.

news
11. САЈАМ ПРИВРЕДЕ ОТВАРА СВОЈА ВРАТА У ПЕТАК, А У СУБОТУ ЋЕМО УЖИВАТИ У БРОДСКОМ ФЕСТИВАЛУ ГАСТРОНОМИЈЕ

Спортско-културни центар у Броду ће овог петка и суботе бити домаћин 11. по реду Сајма привреде, пољопривреде и туризма. На Сајму ће се представити излагачи са домаћим производима из области…

27.08.2024 08:31

news
ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА ОБИЉЕЖЕНА У МАЛОЈ БРУСНИЦИ - ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОВОГ СЕЛА

Мјештани Мале Бруснице данас су молитвом у храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице – Великој Госпојини обиљежили данашњи празник који ова мјесна заједница прославаља као славу села. Богослужење је предводио свештеник…

28.08.2024 11:42

news
ОБЈАВЉЕНА ОДЛУКА О ИМЕНОВАЊУ ЧЛАНОВА БИРАЧКИХ ОДБОРА

Општинска изборна комисија објавила је данас Одлуку о именовању чланова бирачких одбора у изборној јединици Брод. Одлуку и друга саопштења везана за изборе можете погледати на званичној општинској презентацији у…

26.08.2024 12:01