+387 53 610 116

Вијести

ГЛУМАЦ РАЈКО ВУКОВИЋ БРОЂАНИМА ПРИБЛИЖИО БЕЋКОВИЋА ВЈЕШТИМ ИЗВОЂЕЊЕМ МОНОДРАМЕ “БОГ”

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 16 Oktobra, 2024 у 21:04

Академски глумац Рајко Вуковић вечерас је у Светосавском дому за Брођане извео монодраму "Бог", рађену по мотивима поеме "Богојављење" и других поема књижевника Матије Бећковића.

За нешто мање од сат времена Вуковић је присутнима успио да дочара наратора и још седам ликова од којих је већина у сукобу са Богом, али међу којима има и оних који су свјесни његовог постојања.

"Порука ове монодраме је да се окренемо Богу, да почнемо да верујемо у живога Бога и да се вратимо неким старим вредностима. Данас су времена помало тешка. Комунизам је оставио велики траг на наш народ, али ме радује што све чешће чујем да људи све више иду у цркву и враћају се том духовном живљењу какав је српски народ одувек имао", поручио је млади глумац и додао:

"Ја заиста имам потребу да причам о Богу људима и то радим на неки начин кроз ову монодраму, као и кроз моје песме".

Вуковић се, поред глуме бави и писањем пјесама и музике, а циљ му је, како каже да "величамо нашег творца Господа Бога Исуса Христа".

"Могу да кажем да сам и песник, а шта су песници него посредници између Бога и људи који шаљу те неке поруке које ни они чак не могу да протумаче и да схвате, али опет на крају се ипак схвати да је то нешто божије и да има везе са љубављу и душом", истакао је он.

Монодрама је премијерно изведена 2019. године, а на питање зашто је одлучио да баш текстове Матије Бећковића представи публици на овај начин, Вуковић је одговорио да је још као средњошколац почео да чита његова д‌јела.

"Тек након четрдесет или педесет година од изласка појединих поема, заправо видимо тај квалитет и суштину свега тога. Тако је то у уметности. Треба да прође неки период па да схватимо да је уметник направио нешто велико. Тада многи нису сигурно схватили те речи и поеме, али сада након педесет година то је стварно нешто велико. Поготово поема "Богојављење" која је кључ ове монодраме, као и многе друге. То је заиста за мене изазовно", нагласио је он.

А да је добро одговорио глумачком задатку и да је и он сам направио нешто велико, потврдила је бродска публика, одушевљена начином на који је глумац млађе генерације успио да, упркос помало архаичном језику пренесе поруку, као и да се на сцени у врло кратком року трансформише у седам различитих особа.

Вуковић је са овом монодрамом наступио широм Републике Српске и Србије, а за његов долазак у Брод побринула се Народна библиотека "Бранко Ћопић".

"Имали смо ту част и прилику да вечерас угостимо младог глумца Рајка Вуковића и својом монодрамом показао нам је да заиста има ту величину и да заиста можемо да кажемо да смо уживали. Веома нам је драго да и ми, овд‌је у Броду имамо прилику да овакве неке представе одгледамо, да послушамо, да извучемо из свега тога нешто корисно, да се вратимо на тај наш прави пут, да се окренемо правим и вриједним стварима", казала је Љиљана Марјановић, директорка бродске библиотеке.

Она је додала су у комуникацији са Вуковићем већ неко вријеме, али да су прилике хтјеле да бродска публика монодраму "Бог" погледа баш у овом мјесецу када обиљежавамо "Октобарске свечаности слободе".

news
ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ОКТОБАРСКЕ СВЕЧАНОСТИ СЛОБОДЕ 2024“

Обиљежавање манифестације Октобарске свечаности слободе ове године почиње у петак, 27. септембра пројекцијом филма „Свједок“, а током наредних мјесец дана Брођане очекује тридесетак активности посвећених 32. годишњици ослобођења општине Брод…

27.09.2024 07:45

news
ПОЗИВ ЗА НОВЕ ЧЛАНИЦЕ И ЧЛАНОВE ОДБОРА ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ БРОД

Општина Брод, у партнерству са Фондацијом Мозаик објављује позив за пријаву четири чланице или члана Одбора Омладинске банке Брод. На позив се могу пријавити сви млади људи од 17 до…

17.10.2024 10:31

news
ГЛУМАЦ РАЈКО ВУКОВИЋ БРОЂАНИМА ПРИБЛИЖИО БЕЋКОВИЋА ВЈЕШТИМ ИЗВОЂЕЊЕМ МОНОДРАМЕ "БОГ"

Академски глумац Рајко Вуковић вечерас је у Светосавском дому за Брођане извео монодраму “Бог”, рађену по мотивима поеме “Богојављење” и других поема књижевника Матије Бећковића. За нешто мање од сат…

16.10.2024 21:04

news
КУД "ЛИЈЕШЋЕ" У НЕДЈЕЉУ ОРГАНИЗУЈЕ 17. ОКТОБАРСКУ СМОТРУ ФОЛКЛОРА

Чланови Културно-умјетничког друштва (КУД) “Лијешће” у недјељу, 20. октобра у 19:00 часова у амфитеатру Средњошколског центра “Никола Тесла” организујu 17. по реду Октобарску смотру фолклора. Ријеч је догађају са дугом…

16.10.2024 10:41