+387 53 610 116

Вијести

ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 26 Jula, 2024 у 12:33

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту цркве у Горњим Врелима.

Молитву за четворицу бораца Војске Републике Српске (ВРС) предводио је вишћански парох Дарко Вукомановић, а Радослав Кокић, члан Предсједиштва Борачке организације општине Брод је обраћајући се присутнима подсјетио на огромне жртве које су мјештани поднијели у ослобађању, не само овог села, него и цијеле општине.

Он је истакао да су управо Врељани показали велику храброст, како у посљедњем, тако и у Другом свјетском рату.

Вијенце на спомен-обиљежје погинулим борцима у име Општине Брод, општинске Борачке организације и Мјесне заједнице Горња Врела положили су начелник општине Зоран Видић, предсједник Предсједништва борачке организације Зоран Видић, те предсједник Савјета мјесне заједнице Горња Врела Саво Ђукић.

„Данас смо се окупили на овом мјесту, положили вијенце и сјетили се наших погинулих бораца, али и свих других који су учествовали у борбама у протеклом отаџбинском рату“, рекао је Ђукић и додао:

„Врло је важно да млади знају шта је било прије тридесет и више година, да не забораве, да се то његује и да се то обиљежава и памти“.

Зоран Видић, предсједник Предсједништва општинске Борачке организације нагласио је да су борци из Горњих Врела дали огроман допринос у одбрани и стварању Републике Српске.

„Од деведесетих година када се српски народ морао организовати да брани своју нејач и своја огњишта, Врела су показала велико јединство и били су велики борци. Са сто посто становништва су учествовали у разним јединицама Војске РС“, рекао је Видић.

Он је додао да су мјештани Врела и једног дијела Клакара 15. маја 1992. године зауставили непријатељску линију на Липи,а неколико дана касније добили су појачање које је стигло из Подновља.

„Дакле, борци Врела су зауставили продор непријатеља даље према Подновљу. Зато им дугујемо велику захвалности и сваке године долазимо да одамо дужну почаст за четири погинула борца, а наравно и да се дружимо са мјештанима на данашњи празник“, закључио је Видић.  

Након парастоса дружење је настављено на љетниковцу у Врелима.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23