+387 53 610 116

Вијести

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА ОБИЉЕЖЕНА У МАЛОЈ БРУСНИЦИ – ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОВОГ СЕЛА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 28 Augusta, 2024 у 11:51

Мјештани Мале Бруснице данас су молитвом у храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице – Великој Госпојини обиљежили данашњи празник који ова мјесна заједница прославаља као славу села.

Богослужење је предводио свештеник Дарко Вукомановић, а кумство је преузела породица Ђурић.

Након молитве и ломљења славског колача, одржан је помен-парастос за осам погинулих бораца из овог села који су животе изгубили у протеклом рату. Породице страдалих, мјештани, представници општинске администрације, борачке организације и други, помолили су се за борце, запалили свијеће и положили вијенце испред спомен-обиљежја.

„Овај споменик испред цркве Успења Пресвете Богородице пренијет је прије десетак година овдје и од тада се на Велику Госпојину служи помен-парастос за борце ове мјесне заједнице“, рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод Зоран Видић.

Он је нагласио да у свакој прилици треба да се изнесе истина о догађајима из Одбрамбено-отаџбинског рата, како би и млађе генерације сазнале шта се заправо дешавало деведесетих година 20. вијека на овим просторима.

„Управо из тих разлога, Борачка организација се опредијелила да све то забиљежи, како оловком, тако и камером. Тако да смо израдили монографију за 244 погинула борца са подручја наше општине у протеклом рату. Снимили смо и документарни филм „Од страдања до слободе Брода" који говори о агресији Хрватске на тадашњу Босну и Херцеговине, па све до ослобођења“, напоменуо је Видић.

Нагласио је да ће поводом Дана ослобођења Брода филм поново бити емитован, а на Крстовдан, 27. септембра у нашем граду ће премијерно бити приказан филм „Свједок“, аутора Дениса Бојића.

Видић је подсјетио да је друга највећа масовна гробница у Републици Српској настала током протеклог рата пронађена управо у Броду, те да се општинска Борачка организација у сарадњи са Општином Брод труди да све чињенице буду записане и да се свакој жртви ода почаст какву заслужује.

Додао је да ће ове године због локалних избора који су заказани за 6. октобар, централни парастос бити одржан 2. октобра у 11 часова испред главног спомен-обиљежја на Тргу Патријарха Павла у Броду.

news
11. САЈАМ ПРИВРЕДЕ ОТВАРА СВОЈА ВРАТА У ПЕТАК, А У СУБОТУ ЋЕМО УЖИВАТИ У БРОДСКОМ ФЕСТИВАЛУ ГАСТРОНОМИЈЕ

Спортско-културни центар у Броду ће овог петка и суботе бити домаћин 11. по реду Сајма привреде, пољопривреде и туризма. На Сајму ће се представити излагачи са домаћим производима из области…

27.08.2024 08:31

news
ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА ОБИЉЕЖЕНА У МАЛОЈ БРУСНИЦИ - ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОВОГ СЕЛА

Мјештани Мале Бруснице данас су молитвом у храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице – Великој Госпојини обиљежили данашњи празник који ова мјесна заједница прославаља као славу села. Богослужење је предводио свештеник…

28.08.2024 11:42

news
ОБЈАВЉЕНА ОДЛУКА О ИМЕНОВАЊУ ЧЛАНОВА БИРАЧКИХ ОДБОРА

Општинска изборна комисија објавила је данас Одлуку о именовању чланова бирачких одбора у изборној јединици Брод. Одлуку и друга саопштења везана за изборе можете погледати на званичној општинској презентацији у…

26.08.2024 12:01