+387 53 610 116

Вијести

„АУТИЗАМ, ЈЕДИНСТВЕНА ПРИЧА“ У АМФИТЕАТРУ СШЦ „НИКОЛА ТЕСЛА“

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 20 Aprila, 2024 у 08:44

Панел дискусија под називом „Аутизам, јединствена прича“ јуче је одржана у амфитеатру Средњошколског центра „Никола Тесла“ у Броду.

Присутни су могли да чују шта о аутизму кажу дјечији психијатар, психолог и дефектолог – логопед, али и мајка дјечака са аутизмом.

„Имали смо прилику да овдје чујемо неке врло корисне савјете и информације, како од стручњака, тако и од родитеља на шта сам ја као љекар поносан. Ово је један заиста велики подухват да једна мајка дође и да на овакав начин са оволиком количином емоција и са оваквом једном тешком причом представи свој живот, свој аутистични живот и да нам га на неки начин овдје приближи“, казао је доктор Ерик Драгић, дјечији психијатар.

Како на доктора Драгића, тако и на публику у амфитеатру, највише емпатије управо је изазвала прича Верице Игњић из Прњавора, мајке аутистичног дјечака Николе.

„Први пут о овој теми говорим на овај начин и вјерујте да ми није било тешко да се обратим присутнима и да ми је овај панел добро дошао да искажемо пролеме“, казала је Верица и додала да вјерује да ће управо њена прича помоћи другим родитељима да препознају проблем, да затраже помоћ и да се сви укључе у рјешавање тог проблема.

На панел дискусији, између осталог речено је да је дефектолог-логопед прва особа којој родитељи треба да се обрате уколико код свог дјетета примјете симптоме аутизма.

„Аутизам је неуро-развојни поремећај и он се испољава до треће године дететовог живота. Веома важно је да родитељи посматрају своје дете, да гледају реакције свог детета и реаговање целокупног понашања детета“, казала је једна од учесница панел дискусије, магистар дефектологије - логопед Каролина Зечевић.

Она је истакла да је битно да родитељи поведу рачуна о комуникацији и реаговању на мајку и на осталу средину. Зечевић је нагласила да је веома важно да мајка обрати пажњу на прве ријечи које дијете изговара како би се могли на вријеме увидјети проблеми.

Доктор Драгић је поручио да је битно говорити о овој теми како би цијело друштво препознало проблем и укључило се у његово рјешавање.

Организатор панел дискусије „Аутизам, јединствена прича“ је невладина организација Актив развоја грађанске сфере Брод- АРГС уз финансијску подршку Омладинске банке Брод, Општине Брод и Фондације „Мозаик“.

„На идеју смо дошли кроз један неформалан разговор да бисмо требали да посветимо пажњу управо дјеци која болују од аутизма, јер данас је то врло важна тема, тема о којој људи горуће размишљају и о којој брину и управо због теме вакцина и да ли оне проузрокују аутизам или не“, казала је Романа Балатуновић, руководилац АРГС-а,

Модератор панел дискусије била је дугогодишња новинарка, уредница и водитељка Телевизије „К3“ Маја Дакић.

news
ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ВАСКРШЊИХ ПРАЗНИКА

Свим грађанима Брода, вјерницима православне вјеросиповјести, упућујемо најискреније честитке поводом великог хришћанског празника Васкрса и желимо свима да ове дане прославе у миру, обиљу и радости, уз традиционални поздрав: Христос…

03.05.2024 09:23

news
СЈЕЋАЊЕ НА ОСАМ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ИЗ ЛИЈЕШЋА

У Лијешћу је данас, код спомен обиљежја у порти цркве Свете Тројице организовано сјећање на српске борце погинуле у одбрани српских села 2. маја 1992. године. Евоцирајући сјећање на трагично…

02.05.2024 17:53

news
ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ПРАЗНИКА РАДА

Поводом 1. маја, Међународног празника рада, свим грађанима општине Брод желимо да честитамо овај празник, те да се сви подсјетимо на борбе за већа права радника и значај солидарност, не…

30.04.2024 22:11