+387 53 610 116

Вијести

ЂАЦИ У АКЦИЈИ ЗА ЧИСТИЈИ И ЉЕПШИ БРОД

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 22 Aprila, 2024 у 11:42

Поводом 22. априла, Свјетског дана планете Земље Општина Брод је у сарадњи са Туристичком организацијом општине Брод, Јавним комуналним предузећем „КОМВОД“ а.д. Брод и све три школе са бродске општине организовала акцију чишћења дивљих депонија.

Петоро ученика еколошке секције Основне школе „Свети Сава“ предвођених наставником биологије Миодрагом Радовановићем данас су очистили дивљу депонију у Мјесној заједници Бродско поље 1.

„Радну акцију "Чишћења дивљих депонија" подржали су и ученици Основне школе " Свети Сава", чланови еколошке секције, да би имали чистију, здравију и љепшу животну средину“, казао је наставник Миодраг Радовановић.

Он је уједно указао на посљедице неадекватног одлагања отпада.

„Дивља одлагалишта смећа представљају примјер недостатка бриге о природи. Оне загађују земљиште и воду, могу да садрже разне отровне материје, могу бити легло глодара и представљају ризик по околну животну средину и здравље људи“, казао је Радовановић и додао:

„Да би се спријечила ова појава треба уложити напоре у едукацију грађана и д‌јеце у школама, да се одговорно понашају и отпад савјесно одлажу у за њега предвиђена мјеста, и тако ћемо заштитити природу и нашу животну средину.“

Наставник Давор Бардак је са својих 12 ученика Основне школе „Лијешће“ предводио акцију чишћења на потезу од Градских базена до „Брчко гас“ бензинске пумпе.

„Изузетно је значајно да д‌јеца науче да штите околиш и за њихов узраст је јако добро да су се данас појавили овд‌је на обиљежавању Дана планете Земље и једна добра прилика да нешто науче и послије кад се врате кући. Мислим да ће то сигурно утицати на њих“, казао је Давор Бардак и додао:

„Данас су се одазвали ученици 8-2 разреда наше школе. Показали смо друштвену одговорност и свијест о заштити околине“.

Међу ђацима из Лијешћа је и Ања Микач која је истакла да јој је драго што је дио овог пројекта.

„Учествовање у акцијама чишћења смећа подстиче осјећај одговорности према околини и заједници. Ученици постају свјесни свог доприноса очувања чисте и здраве околине“, изјавила је Ања.

На трећој локацији у Мјесној заједници Тулек иза „Метал емајла“ дивљу депонију чистиле су ученице Средњошколског центра „Никола Тесла“, њихова професорка хемије Биљана Зечевић, те радници „КОМВОД-а“.

Гимназијалка Миа Милошевић је казала да се оваквим акцијама „шаље важна порука на Свјетски дан планете Земље“.

„Имамо велики проблем са загађивањем и управо су овакве депоније највећи проблем и управо од таквих депонија све и креће само загађивање. Мислим да смо ми данас урадили једно добро д‌јело. Показали смо да од овако малих доприноса крећу велике ствари“, закључила је Миа. 

Организатор акције је административна служба Општине Брод, док је за превоз ученика била је задужена Туристичка организација општине Брод.

news
ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава. Ријеч је…

29.05.2024 09:49

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41