+387 53 610 116

Вијести

ЂАЦИ СА КОСОВА У ПОСЈЕТИ НАЧЕЛНИКУ ОПШТИНЕ БРОД

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 28 Juna, 2024 у 12:38

Осамнаест ученика Основне школе „Угљаре“ из истоименог насеља код Косова Поља од суботе, 22. јуна борави у нашој општини. Данас су у пратњи својих наставница посјетили начелника општине Брод Зорана Видића.

„Заиста је задовољство учествовати у оваквом пројекту који повезује Републику Српску и Косово и Метохију. Ми у нашем граду имамо много датума и дана када се подсјећамо вриједностима слободе, међутим, посјета малишана из Угљара је прави подсјетник шта значи слобода, шта имамо, а не цијенимо довољно, за разлику од њих који је тамо, на жалост, немају у толикој мјери“, рекао је начелник општине Брод.

Он је честитао породицама које су угостиле дјецу и захвалио им се на томе, те  апеловао да их догодине буде још више.

„Ово је прилика да се и ми присјетимо оних страшних тренутака деведесетих година кад смо и ми били нечији гости по неколико мјесеци, док је Брод био под окупацијом. Добили смо шансу да на неки начин покажемо емпатију, да везе са браћом и сестрама са Косова и Метохије буду још чвршће“, закључио је Видић.

Миљана Максимовић, наставница историје у Основној школи „Угљаре“ је истакла да је да су дјеца задовољна, те да су се у Броду родила и нека велика пријатељства.

 „Дошли смо пуни очекивања, пуни наде и то се, наравно и остварило. И родитељи и деца су испунили сва наша очекивања, а и много више. Мени и колегиници је ово други пут и већ нам је све познато. Штавише, одржали смо и контакт са родитељима од прошле године“, казала је она.

Максимовић је нагласила да су неки малишани већ други или трећи пут у посјети Броду, те да би вољели да дођу и сљедеће године, међутим, с обзиром на то да су девети разред и да треба да полажу завршне испите, то ће бити теже изводљиво.

„Углавном, постоје договори да се свакако накнадно виђају, да ли када породице неким послом дођу у Србију или да они дођу овде током летњег распуста. Тако да су задовољни“, изјавила је Максимовић.

Она је додала да је већини ђака боравак у Броду једно ново искуство, нарочито малишанима који похађају четврти разред и до сада нису имали прилику да посјете наш град.

Милица Јовановић, ученица седмог разреда каже да јој је у Броду лијепо, да је упознала много нових људи и стекла бројне пријатеље, те да јој је ово једно лијепо искуство.

„Ишли смо у Бањалуку и тамо смо се супер провели. Сваког дана идемо заједно са друштвом на базене и увече шетамо по граду и дружимо се“, прича Милица.

Лијепе успомене из Брода понијеће и Стефан Китић, ученик шестог разреда Основне школе „Угљаре“.

„Овде ми је било одлично. Баш ми је добро и желео бих да дођем поново. Били смо свуда и стекао сам многе другаре“, истиче он.

Током претходних шест дана малишани су имали прилику да присуствују Светој литургији у храму Покрова Пресвете Богородице у Броду, да посјете Владу Републике Српске у Бањалуци, те да се са вршњацима друже на Градским базенима.

Ђаци и њихове наставнице сутра ујутро путују у Братунац, гдје ће заједно са групама из других градова широм Републике Српске кренути на Косово и Метохију.

news
ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ИЗ ВИНСКЕ

Молитвом, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен обиљежју испред цркве у Винској данас је одата почаст за 24 погинула борца Војске Републике Српске из ове мјесне заједнице. Помен је…

12.07.2024 11:17

news
УСВОЈЕН ПОСЛОВНИК О РАДУ САВЈЕТОДАВНОГ ОДБОРА ГРАЂАНА ОПШТИНЕ БРОД

На основу Одлуке о оснивању Савјетодавног одбора грађана на подручју Општине Брод, број: 02/041-7/24 од 26.03.2024. године, Савјетодавни одбор грађана на 1. конститутивној сједници, одржаној дана 08.07.2024. године, доноси ПОСЛОВНИКо…

11.07.2024 12:44

news
ГОДИШЊА СКУПШТИНА СРД "САВА" БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 14. ЈУЛ

Спортско риболовно друштво “Сава” Брод обавјештава своје чланове да ће се у недјељу, 14. јула 2024. године одржати годишња сједница Скупштине Друштва. Сједница ће се одржати у сали Скупштине општине…

09.07.2024 12:23