+387 53 610 116

Вијести

ЂАЦИ СА КОСОВА У ПОСЈЕТИ НАЧЕЛНИКУ ОПШТИНЕ БРОД

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 28 Juna, 2024 у 12:38

Осамнаест ученика Основне школе „Угљаре“ из истоименог насеља код Косова Поља од суботе, 22. јуна борави у нашој општини. Данас су у пратњи својих наставница посјетили начелника општине Брод Зорана Видића.

„Заиста је задовољство учествовати у оваквом пројекту који повезује Републику Српску и Косово и Метохију. Ми у нашем граду имамо много датума и дана када се подсјећамо вриједностима слободе, међутим, посјета малишана из Угљара је прави подсјетник шта значи слобода, шта имамо, а не цијенимо довољно, за разлику од њих који је тамо, на жалост, немају у толикој мјери“, рекао је начелник општине Брод.

Он је честитао породицама које су угостиле дјецу и захвалио им се на томе, те  апеловао да их догодине буде још више.

„Ово је прилика да се и ми присјетимо оних страшних тренутака деведесетих година кад смо и ми били нечији гости по неколико мјесеци, док је Брод био под окупацијом. Добили смо шансу да на неки начин покажемо емпатију, да везе са браћом и сестрама са Косова и Метохије буду још чвршће“, закључио је Видић.

Миљана Максимовић, наставница историје у Основној школи „Угљаре“ је истакла да је да су дјеца задовољна, те да су се у Броду родила и нека велика пријатељства.

 „Дошли смо пуни очекивања, пуни наде и то се, наравно и остварило. И родитељи и деца су испунили сва наша очекивања, а и много више. Мени и колегиници је ово други пут и већ нам је све познато. Штавише, одржали смо и контакт са родитељима од прошле године“, казала је она.

Максимовић је нагласила да су неки малишани већ други или трећи пут у посјети Броду, те да би вољели да дођу и сљедеће године, међутим, с обзиром на то да су девети разред и да треба да полажу завршне испите, то ће бити теже изводљиво.

„Углавном, постоје договори да се свакако накнадно виђају, да ли када породице неким послом дођу у Србију или да они дођу овде током летњег распуста. Тако да су задовољни“, изјавила је Максимовић.

Она је додала да је већини ђака боравак у Броду једно ново искуство, нарочито малишанима који похађају четврти разред и до сада нису имали прилику да посјете наш град.

Милица Јовановић, ученица седмог разреда каже да јој је у Броду лијепо, да је упознала много нових људи и стекла бројне пријатеље, те да јој је ово једно лијепо искуство.

„Ишли смо у Бањалуку и тамо смо се супер провели. Сваког дана идемо заједно са друштвом на базене и увече шетамо по граду и дружимо се“, прича Милица.

Лијепе успомене из Брода понијеће и Стефан Китић, ученик шестог разреда Основне школе „Угљаре“.

„Овде ми је било одлично. Баш ми је добро и желео бих да дођем поново. Били смо свуда и стекао сам многе другаре“, истиче он.

Током претходних шест дана малишани су имали прилику да присуствују Светој литургији у храму Покрова Пресвете Богородице у Броду, да посјете Владу Републике Српске у Бањалуци, те да се са вршњацима друже на Градским базенима.

Ђаци и њихове наставнице сутра ујутро путују у Братунац, гдје ће заједно са групама из других градова широм Републике Српске кренути на Косово и Метохију.

news
ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ОКТОБАРСКЕ СВЕЧАНОСТИ СЛОБОДЕ 2024“

Обиљежавање манифестације Октобарске свечаности слободе ове године почиње у петак, 27. септембра пројекцијом филма „Свједок“, а током наредних мјесец дана Брођане очекује тридесетак активности посвећених 32. годишњици ослобођења општине Брод…

27.09.2024 07:45

news
"ОКТОБАРСКА СМОТРА ФОЛКЛОРА" У БРОДУ ОКУПИЛА ДОБРЕ ПРИЈАТЕЉЕ

Културно-умјетничко друштво (КУД) “Лијешће” у недјељу, 20. октобра је заједно са својим гостима приредило вече за памћење. На 17. по реду “Октобарској смотри фолклора” окупило се око стотину фолклораша из…

20.10.2024 20:42

news
ДОБИЛИ СМО ПОБЈЕДНИКЕ 5. БРОДСКЕ УЛИЧНЕ ТРКЕ

Урош Гутић, члан Атлетског клуба (АК) “Борац” из Бањалуке и Јелена Гајић, чланица АК “Прњавор” побједници су пете по реду Уличне трке на 5 километара, која је у недјељу, 22.…

20.10.2024 17:33

news
ЕКИПА "ЗУСОП" ИЗ БОРОВА ОСВОЈИЛА ТРОФЕЈ "ТУРНИРА ПРИЈАТЕЉА БРОД 2024"

На 13. по реду Међународном турниру ветерана у малом фудбалу “Турнир пријатеља Брод 2024” који је одржан у суботу, 19. октобра у велкој дворани Спортско-културног центра прво мјесто припало је…

19.10.2024 20:13