+387 53 610 116

Вијести

ЂАЦИ ИЗ ДОБОЈА ПРВИ, А БРОЂАНИ ДРУГИ НА РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ У ПРУЖАЊУ ПРВЕ ПОМОЋИ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 14 Maja, 2024 у 18:10

На данас одржаном 27. Регионалном такмичењу подмлатка и омладине Црвеног крста у пружању прве помоћи и реалистичног приказа стања и обољења прво мјесто у обје категорије заузели су ученици из Добоја.

Друго мјесто у категоријама подмлатка и омладине је заузеле су екипе Општинске организације ЦК Брод. Треће мјесто у категорији подмлатка припало је екипи Општинске организације ЦК Вукосавље, а омладине екипи из Модриче.

"Ово је још једна у низу побједа наше екипа. Надамо се да ће тако бити и даље и да ће млађе екипе које нам се придружују наставити нашим путем", казала је Мариа Билић, капитен добојске омладинске екипе.

Седамнаестогодишња ученица Средње школе „Никола Тесла“ из Брода Горана Лукић други пут учествује у Регионалном такмичењу у пружању прве помоћи и већ је са својом екипом освојила друго мјесто.

Истиче да су задовољни пласманом, али и указује на то колико је заправо важно да се млади едукују о теми којом су се они данас бавили.  

„Мислим да средњошколици нису довољно свјесни важности познавања пружања прве помоћи. Екипа која учествује већ пар година за редом некако је упозната са тиме, међутим, остали средњошколци ни не размишљају о томе на прави начин и свакако да нам фали мало едукације у том смијеру“, каже Горана.  

Дуња, Ина и Софија ученице су Основне школе "Свети Сава" из Добоја. Оне су дио екипе подмлаткa која се данас окитила најсјајнијом медаљом.

"Нисмо баш вјеровали да ћемо побиједити, али нам ово пуно значи", каже Дуња, а њена другарица Ина обећава да ће се још више потрудити на републичком такмичењу:

"И у ово такмичење је уложено много труда, али веома ћемо напорно вјежбати и потрудићемо се да будемо најбољи".

Софија додаје да су заслужили прво мјесто јер су заиста много вјежбали.

Симулације санирања физичких повреда, пружања прве помоћи у случају напада изазваних болестима или временским неприликама и помоћ повријеђенима након пожара, експлозија мине и сличних несрећа, само су неки од сценарија које су ученици спроводили на такмичарском полигону у Дому спортова.

„Са овог такмичења шаљемо поруку да је најважније да ученици у основним и средњим школама прођу одређене обуке из пружања прве помоћи што је важно јер се често нађемо у непредвиђеним ситуацијама гд‌је може доћи до повреде“, истакла је Марина Протић, секретар Кординационог одбора Црвеног крста регије Добој.

Због тога је, каже Протић, битно да сваки човјек, а посебно ученици буду обучени да у таквим тренуцима могу самостално пружити помоћ, која је и најзначајнија.

„Није важно ко ће данас побиједити, важно је учествовати и да се д‌јеца друже“, нагласила је она.

Илија Сељаковић, секретар општинске организације Црвеног крста Брод, изразио је задовољство организацијом и одзивом екипа, те нагласио да овакви догађаји дижу свијест о хуманости и важности знања из пружања прве помоћи.

„Млади на оваквим такмичењима могу много научити из пружања прве помоћи што је велико и драгоцјено искуство које никад не знамо када може затребати. Наравно, важно је дружење и познанства која стекну“, рекао је Сељаковић.

Регионално такмичење у Спортско-културном центру данас је окупило екипе из Брода, Добоја, Дервенте, Модриче, Теслића, Петрова и Вукосавља.

news
ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава. Ријеч је…

29.05.2024 09:49

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41