+387 53 610 116

Вијести

ШКОЛСКА СЛАВА ОВЕ ГОДИНЕ ОБИЉЕЖЕНА БЕЗ ПРИРЕДБИ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 29 Januara, 2022 у 12:37

У основним школама наше општине: „Свети Сава” и „Лијешће”, и Средњошколском центру „Никола Тесла”, 27. јануара обиљежена је школска слава Свети Сава. Због актуелне епидемиолошке ситуације, ове године изостале су традиционалне школске приредбе. У присуству запослених, представника општинске управе, свештеника и минималног броја гостију, у свим школама обављена су ломљења славских колача.

Ученицима и запосленима школску славу у Броду честитао је Брано Гојковић, директор школе која носи име овог светитеља, првог српског архиепископа и просветитеља, утемељивача српске Цркве, државе и школства.

У основној школи у Лијешћу, директорица Нада Гостић, честитајући Савиндан ученицима и колегама истакла је да нас светосавље учи поштовању правих вриједности и да обиљежавање овог празника подразумјева његовање свих начела које је установио Свети Сава.

Ломљењем славског колача Савиндан је обиљежен и у Средњошколском центру “Никола Тесла“. Честитајући празник свим ученицима и просвјетним радницима директорица средње школе Драгица Ивановић нагласила је да се традиција просветитељства мора очувати.

Прослави Савиндана присуствовао је начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима. Честитајући школску славу, Видић је истакао да ће локална заједница и у будућем периоду подржавати рад и активности свих бродских васпитно-образовних установа.

Свети Сава је био први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је има Сава. Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године. Као школска слава Савиндан се прослављао све до 1945 . године када је укинут одлуком тадашњих комунистичких власти. Послије полувјековне забране, као школска слава, поново се почео обиљежавати од 1990. године.

Извор: Радио Брод

news
ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава. Ријеч је…

29.05.2024 09:49

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41