+387 53 610 116

Вијести

ШКОЛСКА СЛАВА ОВЕ ГОДИНЕ ОБИЉЕЖЕНА БЕЗ ПРИРЕДБИ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 29 Januara, 2022 у 12:37

img

У основним школама наше општине: „Свети Сава” и „Лијешће”, и Средњошколском центру „Никола Тесла”, 27. јануара обиљежена је школска слава Свети Сава. Због актуелне епидемиолошке ситуације, ове године изостале су традиционалне школске приредбе. У присуству запослених, представника општинске управе, свештеника и минималног броја гостију, у свим школама обављена су ломљења славских колача.

Ученицима и запосленима школску славу у Броду честитао је Брано Гојковић, директор школе која носи име овог светитеља, првог српског архиепископа и просветитеља, утемељивача српске Цркве, државе и школства.

У основној школи у Лијешћу, директорица Нада Гостић, честитајући Савиндан ученицима и колегама истакла је да нас светосавље учи поштовању правих вриједности и да обиљежавање овог празника подразумјева његовање свих начела које је установио Свети Сава.

Ломљењем славског колача Савиндан је обиљежен и у Средњошколском центру “Никола Тесла“. Честитајући празник свим ученицима и просвјетним радницима директорица средње школе Драгица Ивановић нагласила је да се традиција просветитељства мора очувати.

Прослави Савиндана присуствовао је начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима. Честитајући школску славу, Видић је истакао да ће локална заједница и у будућем периоду подржавати рад и активности свих бродских васпитно-образовних установа.

Свети Сава је био први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је има Сава. Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године. Као школска слава Савиндан се прослављао све до 1945 . године када је укинут одлуком тадашњих комунистичких власти. Послије полувјековне забране, као школска слава, поново се почео обиљежавати од 1990. године.

Извор: Радио Брод

news
ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

Новчана средства се прикупљају за помоћ у лијечењу тешко обољелог Синише Крушкоњића из Брода.

08.06.2023 14:03

news
КАКО ПОМОЋИ НАШОЈ ДЈЕЦИ

Дана 9.6.2023. г. са почетком у 19 часова у хотелу Onix у Броду ће се одржати Јавна трибина

06.06.2023 14:35

news
ОДРЖАНА РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БРОД

У уторак 30.5.2023. г. одржана је 27. редовна сједница Скупштине општине (СО) Брод. Сједница је одржана у сали СО у згради Поште са почетком у 9 часова.

31.05.2023 10:24