+387 53 610 116

Вијести

ШКОЛСКА СЛАВА ОВЕ ГОДИНЕ ОБИЉЕЖЕНА БЕЗ ПРИРЕДБИ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 29 Januara, 2022 у 12:37

img

У основним школама наше општине: „Свети Сава” и „Лијешће”, и Средњошколском центру „Никола Тесла”, 27. јануара обиљежена је школска слава Свети Сава. Због актуелне епидемиолошке ситуације, ове године изостале су традиционалне школске приредбе. У присуству запослених, представника општинске управе, свештеника и минималног броја гостију, у свим школама обављена су ломљења славских колача.

Ученицима и запосленима школску славу у Броду честитао је Брано Гојковић, директор школе која носи име овог светитеља, првог српског архиепископа и просветитеља, утемељивача српске Цркве, државе и школства.

У основној школи у Лијешћу, директорица Нада Гостић, честитајући Савиндан ученицима и колегама истакла је да нас светосавље учи поштовању правих вриједности и да обиљежавање овог празника подразумјева његовање свих начела које је установио Свети Сава.

Ломљењем славског колача Савиндан је обиљежен и у Средњошколском центру “Никола Тесла“. Честитајући празник свим ученицима и просвјетним радницима директорица средње школе Драгица Ивановић нагласила је да се традиција просветитељства мора очувати.

Прослави Савиндана присуствовао је начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима. Честитајући школску славу, Видић је истакао да ће локална заједница и у будућем периоду подржавати рад и активности свих бродских васпитно-образовних установа.

Свети Сава је био први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је има Сава. Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године. Као школска слава Савиндан се прослављао све до 1945 . године када је укинут одлуком тадашњих комунистичких власти. Послије полувјековне забране, као школска слава, поново се почео обиљежавати од 1990. године.

Извор: Радио Брод

news
ПРИВРЕДНИ САВЈЕТ РАЗМАТРАО ПРИЈЕДЛОГ БУЏЕТА ОПШТИНЕ

У уторак 5. децембра одржана је редовнa сједница Привредног савјета општине Брод.

06.12.2023 11:16

news
СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ 15. ДЕЦЕМБРА

Поред Буџета за наредну годину, на одборничким клупама ће се наћи још низ веома важних тачака попут продаје земљишта у улици Крајишких бригада намјењеног за изградњу пословног комплекса

04.12.2023 12:47

news
КВАР НА СИСТЕМУ ДАЉИНСКОГ ГРИЈАЊА

Из ЈКП “Ковод” Брод је стигло обавјештење о привременом прекиду гријања корисника који су везани за топлотну станицу у Спортском центру. Данас се десио квар на топлотној станици која грије…

30.11.2023 13:19