+387 53 610 116

Вијести

ШКОЛСКА СЛАВА ОВЕ ГОДИНЕ ОБИЉЕЖЕНА БЕЗ ПРИРЕДБИ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 29 Januara, 2022 у 12:37

У основним школама наше општине: „Свети Сава” и „Лијешће”, и Средњошколском центру „Никола Тесла”, 27. јануара обиљежена је школска слава Свети Сава. Због актуелне епидемиолошке ситуације, ове године изостале су традиционалне школске приредбе. У присуству запослених, представника општинске управе, свештеника и минималног броја гостију, у свим школама обављена су ломљења славских колача.

Ученицима и запосленима школску славу у Броду честитао је Брано Гојковић, директор школе која носи име овог светитеља, првог српског архиепископа и просветитеља, утемељивача српске Цркве, државе и школства.

У основној школи у Лијешћу, директорица Нада Гостић, честитајући Савиндан ученицима и колегама истакла је да нас светосавље учи поштовању правих вриједности и да обиљежавање овог празника подразумјева његовање свих начела које је установио Свети Сава.

Ломљењем славског колача Савиндан је обиљежен и у Средњошколском центру “Никола Тесла“. Честитајући празник свим ученицима и просвјетним радницима директорица средње школе Драгица Ивановић нагласила је да се традиција просветитељства мора очувати.

Прослави Савиндана присуствовао је начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима. Честитајући школску славу, Видић је истакао да ће локална заједница и у будућем периоду подржавати рад и активности свих бродских васпитно-образовних установа.

Свети Сава је био први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је има Сава. Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године. Као школска слава Савиндан се прослављао све до 1945 . године када је укинут одлуком тадашњих комунистичких власти. Послије полувјековне забране, као школска слава, поново се почео обиљежавати од 1990. године.

Извор: Радио Брод

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23