+387 53 610 116

Вијести

ФОНДАЦИЈА „МОЗАИК“ И ОПШТИНА БРОД КРЕЋУ У РЕАЛИЗАЦИЈУ 20 ПРОЈЕКАТА ВРИЈЕДНИХ ПРЕКО 50 ХИЉАДA КМ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 7 Maja, 2024 у 12:07

У сали Општине Брод данас су потписани уговори и уручени чекови члановима и чланицама група младих који ће реализовати укупно 20 пројеката, одобрених у првом позиву које је расписала Фондација „Мозаик“ кроз програм Омладинске банке Брод.

Укупна вриједност пројеката је 54.145 КМ (32.590 КМ из фонда Омладинске банке Брод (19.554 КМ Општина Брод и 13.036 КМ Фондација „Мозаик“) и 21.555 КМ од неформалних група).

Четврти пут заредом одобрен је пројекат Удружења за дјецу са посебним потребама и лица са инвалидитетом „Корак наде“.

„Наш пројекат подразумијева уређење нашег постојећег простора који се налази у старој Основној школи 'Драго Видошевић'. Ми смо планирали да овим средствима окречимо просторије, да ријешимо расвјету и да средимо ходник. То подразумијева кречење, инсталације за струју, набавку опреме за дјецу, а набавићемо и нешто намјештаја“, каже Оливера Радуловић из Удружења „Корак наде“ и додаје:

„Ми се радујемо овом пројекту. Желим да се захвалим Фондацији 'Мозаик', нашој Општини и свим волонтерима који ће учествовати на овом нашем пројекту, јер као што знате наша дјеца су у могућности онолико колико они могу и ово Удружење не би постојало 15 година да није било вас. Хвала вам“.

И штићеници „Корака наде“ кажу да су срећни због уређења просторија у којима често бораве.

 „Радујем се и једва чекам да пројекат почне да се реализује“, каже Стефан, један од штићеника „Корака наде“.

Тина Грабовац, Александар Рељић и Саша Гаврић осмислили су пројекат под називом „Насип ипак живи“.

„Идеја о сређивању балкона на насипу синула нам је због чињенице да је насип одувијек био мјесто гдје су се грађани Брода радо окупљали. Наравно, нисмо могли одмах средити и уредити цијели насип, али зато балкон можемо, тако да свако проведе угодне тренутке на њему“, каже Тина Грабовац и додаје:

„Замисао нам је да направимо клупе и столове, дјечију љуљу, поставимо цвијеће и канте за смеће. Такође, размишљамо и о томе да на столовима буду игре попут шаха или 'Човјече не љути се' како би најмлађи и најстарији угодно проводили вријеме.“

Тина истиче да ће се са озбиљнијим припремама за уређење почети са доласком прољећа и да се нада да ће за пар мјесеци комплетан пројекат бити завршен.

Екипа коју чине Дајана Несторовић, Берислав Игњић и Дражен Митровић од данас је добила могућност да реализује пројекат „Изградња парка код основне школе 'Свети Сава'“.

„Ради се о изградњи парка поред паркинга код основне школе пошто је то тренутно само ливада. Мислимо да би то било јако корисно и за Месну заједницу Бродско поље 1 да се ту налази један леп парк“, нагласила је Дајана Несторовић.

Она је указала на чињеницу да у том дијелу града не постоји нити један парк, нити једно мјесто гдје дјеца могу да се окупљају.

„Пошто је основна школа у близини сматрамо да би и школи пријало да има нешто тако у свом дворишту или у непосредној близини“, казала је Дајана.

Овај тим планира да у центру парка направи и мали амфитеатар за који вјерују да ће бити користан за одржавање школских приредби, за драмску секцију, музичке радионице у граду и слично.

Ања Цвијић је са својим тимом осмислила пројекат који носи назив „Безбрижно дјетињство“.

„Пројекат подразумијева обнову и преуређење већ постојећег игралишта испред бијелих Скела. Већ годинама ту има много дјеце која се играју. Такође много дјеце долази у Скеле да се играју и сматрамо да је потребно да се то игралиште обнови и уреди“, изјавила је она.

Вања Николић, шеф кабинета начелника општине Брод нагласио је да су сви пројекти били добри јер ће допринијети унапређењу локалне заједнице.

„Свих двадесет пројеката који су у првом кругу аплицирани су били изузетно добри. Драго ми је што млади желе да се укључе у друштвени живот и да дају свој допринос како би наш град био љепши. Сматрам да је кључ успјеха и развоја управо у тимском раду који је главна карактеристика пројеката који од данас крећу у реализацију“, истакао је Николић.

Директор Мозаик омладинских банака Жељко Пауковић данас је нагласио да је задовољан што је у првом позиву стигао рекордан број добрих пројеката.  

„Драго ми је да смо данас у општини Брод у прилици да се на првој церемонији коју смо у овој години организовали потпишу уговори и уруче чекови за чланове и чланице 20 група које ће реализовати 20 пројеката у 2024. години“, рекао је Пауковић.

Он је подсјетио да сарадња Фондације „Мозаик“ и Општине Брод датира још од 2012. године.

„Сарадња за период 2023-2026 омогућава да заједно са Општином Брод и Фондацијом Мозаик подржимо са неких 135 хиљада конвертибилних марака око 50 пројеката младих људи и седам микробизниса којим се региструју нове дјелатности, било СП или комерцијално пољопривредно газдинство и који имају прилику да добију до пет хиљада КМ. Прво двије хиљаде за регистрацију, а касније додатне три хиљаде за раст и развој“.

Пауковић је истакао да ће се програм наставити и у наредном периоду, те да се нада да ће Општина Брод на сљедећем позиву који ће бити отворен од 18. априла имати младих људи који ће аплицирати за микробизнисе којим се могу подржати нова радна мјеста у општини Брод.  

Анексом III Меморандума о сарадњи између Општине Брод и Фондације „Мозаик“ који је данас потписао начелник општине Брод Зоран Видић дефинисан је наставак успјешне сарадње између „Мозаика“ и Општине Брод.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23