+387 53 610 116

Вијести

СЛУЖЕН ПОМЕН ЗА ПОГИНУЛE БОРАЦE ИЗ ДОЊЕГ КЛАКАРА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 28 Juna, 2024 у 13:21

Испред спомен-обиљежја у Доњем Клакару данас је служен парастос за 11 бораца Војске Републике Српске (ВРС) из овог села погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Обраћајући се присутнима, предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић је поручио да је "наша обавеза да се сјећамо бораца који су дали животе за слободу и Републику Српску".

Он је навео да су управо на Видовдан 1992. године,  Војска Републике Српске, Полиција Српске и припадници Министарства  унутрашњих послова Републике Српске Крајине, извршили пробој Коридора и тиме омогућили спајање источног и западног дијела Републике Српске са матицом Србијом.

„Тада је извршено спајање 1. Крајишког корпуса и Источнобосанског корпуса ВРС, док су са друге стране чекали камиони са кисиком да стигну до Бањалуке и спасу дванаест тек рођених беба. То је била најхуманија операција не само ВРС, него свих ослободилачких ратовима које је водила српска војска кроз историју“, рекао је Видић.

Видић је нагласио да је током операције „Коридор“ 855 бораца своје животе уградило у темеље Републике Српске.

„У протеклом рату су 244 борца из Брода дали животе за слободу и зато смо данас овдје и сваки дан треба да се сјећамо свих јунака који су дали животе за слободу у којој живимо. И данас неки прижељкују да немамо Републику коју смо створили , међутим, ако будемо јединствени и сложни нико нам неће укинути Републику Српску“, истакао је Видић.

Начелник општине Брод Зоран Видић је рекао да је "захваљујући договору мјештана, Борачке организације и уз финансијску подршку општине Брод,  споменик погинулим борцима измјештен из дворишта тамошње школе у порту храма посвећеног Светом кнезу Лазару".

„То је и порука да поред помен парастоса требамо чешће учествовати у литургијским сабрањима у храмовима, поготово на важније православне датуме наше историје“, рекао је начелник Видић.

Он је поручио да "само заједно са нашом православном црквом и народом, поштујући традицију и његујући истинске вриједности, можемо гледати у будућност".

Након молитвеног помена, који су служили свештеници вишћанске и лијешћанске парохије, Дарко Вукомановић и Јован Томић, вијенце и цвијеће код спомен- обиљежја положили су чланови породица погинулих, делагација општине Брод и Борачке организације, Савјета мјесне заједнице, политичких странака и грађани.

Помен парастос у Доњем Клакару сваке године служи се на Видовдан, када мјештани овог села прослављају свог заштитника и славу тамошњег храма посвећеног Светом кнезу Лазару.

(Извор: Радио Брод)

news
ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ОКТОБАРСКЕ СВЕЧАНОСТИ СЛОБОДЕ 2024“

Обиљежавање манифестације Октобарске свечаности слободе ове године почиње у петак, 27. септембра пројекцијом филма „Свједок“, а током наредних мјесец дана Брођане очекује тридесетак активности посвећених 32. годишњици ослобођења општине Брод…

27.09.2024 07:45

news
"ОКТОБАРСКА СМОТРА ФОЛКЛОРА" У БРОДУ ОКУПИЛА ДОБРЕ ПРИЈАТЕЉЕ

Културно-умјетничко друштво (КУД) “Лијешће” у недјељу, 20. октобра је заједно са својим гостима приредило вече за памћење. На 17. по реду “Октобарској смотри фолклора” окупило се око стотину фолклораша из…

20.10.2024 20:42

news
ДОБИЛИ СМО ПОБЈЕДНИКЕ 5. БРОДСКЕ УЛИЧНЕ ТРКЕ

Урош Гутић, члан Атлетског клуба (АК) “Борац” из Бањалуке и Јелена Гајић, чланица АК “Прњавор” побједници су пете по реду Уличне трке на 5 километара, која је у недјељу, 22.…

20.10.2024 17:33

news
ЕКИПА "ЗУСОП" ИЗ БОРОВА ОСВОЈИЛА ТРОФЕЈ "ТУРНИРА ПРИЈАТЕЉА БРОД 2024"

На 13. по реду Међународном турниру ветерана у малом фудбалу “Турнир пријатеља Брод 2024” који је одржан у суботу, 19. октобра у велкој дворани Спортско-културног центра прво мјесто припало је…

19.10.2024 20:13