+387 53 610 116

Вијести

У Броду одржана промиција књиге ”После деведестих”

Аутор: admin | Ажурирано: 21 Juna, 2021 у 22:34

Гачанин Милан Никчевић вечерас је у Броду одржао промоцију свог другог пјесничког издања под насловом ''После деведестих".

Аутор књиге из перспекктиве генерације која је рођена пред и у току стварања Републике Српске, на пјеснички начин, преиспутује шта се дешавало деведесетих година прошлог вијека.

-Обрађујући бројне мотиве у књизи сублимирам и сажимам резултате оног што нам се десило деведесетих година, непрестано гледајући у судбину прогнане браће из Книна, упоређујући судбину Републике Српске Крајине и Републике Српске, односно нашу прекодринску судбину из 1941. године. Такође, у књизи сагледавам у ком правцу можемо да идемо, да напредујемо, учећи из грешака које су чињене у прошлости-, казао је Никчевић.

Никчевић је истакао да се српском народу десио лом током историје, а највећом побједом из деведестих година сматра Републику Српску.

-Из перспективе Републике Српске, десило нам се да смо након много вијекова добили заштиту свих својих права и интереса, али смо и начети разним процесима које морамо пратити да би опстали, и да не би наш добитак препустили ризику-, казао је Никчевић.

О књизи су говорили протојереј-ставрофор мр Жељко Теофиловић, професор историје Ненад Џабић и Вид Ракић.

Теофиловић је имеђу осталог казао да су деведесете симбол устанка за слободу српског народа на овим просторима.

-Од 1945. до 1990. године па и касније нама се понавља историја јер не размишљамо довољно о посљедицама које смо имали између несрећних ратова. Највећи проблем и горуће питање за српски народ настаје од 1945. године када губимо своју државност, када наступа идеологија комунизма која разара српско биће и тиме чине да ми Срби заборављамо своје национално питање, да се понесемо лажним идеологијама братства и јединства и југословенства које у себи нема основу за очување српског бића на овим просторима- казао је Теофиловић.

Професор Џабић сматра да су стихови Никчевића одраз савремене српске, млађе генерације,која је, хтјела-не хтјела, морала да наслиједи добар дио пртљага и оставинских расправа прошлих генерација.

-Дубоко свјестан судбине нашег народа у Српској Крајини и на Косову и Метохији, и да без очувања Републике Српске нисмо нигдје приспјели и никоме потребни, пјесник поручује- ''Да неко мора, хтио-не хтио да је брани''. Јер, ''Су чим ћу изаћи пред Милоша'', и како дјеци и унучадима да објасним ако нам једина опипљива побједа из 20. вијека исцури кроз раширене прсте. Искрено се надам да више неће бити по оној народној ''богат даје вола, а сиромах сина''-, ријечи су Џабића.

Говорећи о книзи, Вид Ракић је рекао да је ова књига својеврсни буквар, те да аутор изузетно добро познаје историју свог народа што потврђује сваким стихом којим описује догађаје из прошлости.

Промоција књиге ''Послије деведестих'' аутора Милана Никчевића, одржана је у хотелу ''Оникс'' у организацији Црквене општине Брод и ЈУ Народна библиотека ''Бранко Ћопић''.

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41

news
ДАНАС ПОМЕН СТРАДАЛИМ И ВАНРЕДНА СКУПШТИНА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ БРОД

“Борачка организација (БО) Брод одржаће данас ванредну сједницу Скупштине, у вријеме одржавања Генералне скупштине УН на којој ће се гласати о резолуцији о Сребреници, а потом ће у 19 часова…

23.05.2024 10:09