+387 53 610 116

Вијести

У Броду одржана промиција књиге ”После деведестих”

Аутор: Radio Brod | Ажурирано: 21 Juna, 2021 у 22:34

img

Гачанин Милан Никчевић вечерас је у Броду одржао промоцију свог другог пјесничког издања под насловом ''После деведестих".

Аутор књиге из перспекктиве генерације која је рођена пред и у току стварања Републике Српске, на пјеснички начин, преиспутује шта се дешавало деведесетих година прошлог вијека.

-Обрађујући бројне мотиве у књизи сублимирам и сажимам резултате оног што нам се десило деведесетих година, непрестано гледајући у судбину прогнане браће из Книна, упоређујући судбину Републике Српске Крајине и Републике Српске, односно нашу прекодринску судбину из 1941. године. Такође, у књизи сагледавам у ком правцу можемо да идемо, да напредујемо, учећи из грешака које су чињене у прошлости-, казао је Никчевић.

Никчевић је истакао да се српском народу десио лом током историје, а највећом побједом из деведестих година сматра Републику Српску.

-Из перспективе Републике Српске, десило нам се да смо након много вијекова добили заштиту свих својих права и интереса, али смо и начети разним процесима које морамо пратити да би опстали, и да не би наш добитак препустили ризику-, казао је Никчевић.

О књизи су говорили протојереј-ставрофор мр Жељко Теофиловић, професор историје Ненад Џабић и Вид Ракић.

Теофиловић је имеђу осталог казао да су деведесете симбол устанка за слободу српског народа на овим просторима.

-Од 1945. до 1990. године па и касније нама се понавља историја јер не размишљамо довољно о посљедицама које смо имали између несрећних ратова. Највећи проблем и горуће питање за српски народ настаје од 1945. године када губимо своју државност, када наступа идеологија комунизма која разара српско биће и тиме чине да ми Срби заборављамо своје национално питање, да се понесемо лажним идеологијама братства и јединства и југословенства које у себи нема основу за очување српског бића на овим просторима- казао је Теофиловић.

Професор Џабић сматра да су стихови Никчевића одраз савремене српске, млађе генерације,која је, хтјела-не хтјела, морала да наслиједи добар дио пртљага и оставинских расправа прошлих генерација.

-Дубоко свјестан судбине нашег народа у Српској Крајини и на Косову и Метохији, и да без очувања Републике Српске нисмо нигдје приспјели и никоме потребни, пјесник поручује- ''Да неко мора, хтио-не хтио да је брани''. Јер, ''Су чим ћу изаћи пред Милоша'', и како дјеци и унучадима да објасним ако нам једина опипљива побједа из 20. вијека исцури кроз раширене прсте. Искрено се надам да више неће бити по оној народној ''богат даје вола, а сиромах сина''-, ријечи су Џабића.

Говорећи о книзи, Вид Ракић је рекао да је ова књига својеврсни буквар, те да аутор изузетно добро познаје историју свог народа што потврђује сваким стихом којим описује догађаје из прошлости.

Промоција књиге ''Послије деведестих'' аутора Милана Никчевића, одржана је у хотелу ''Оникс'' у организацији Црквене општине Брод и ЈУ Народна библиотека ''Бранко Ћопић''.

news
ПРИВРЕДНИ САВЈЕТ РАЗМАТРАО ПРИЈЕДЛОГ БУЏЕТА ОПШТИНЕ

У уторак 5. децембра одржана је редовнa сједница Привредног савјета општине Брод.

06.12.2023 11:16

news
СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ 15. ДЕЦЕМБРА

Поред Буџета за наредну годину, на одборничким клупама ће се наћи још низ веома важних тачака попут продаје земљишта у улици Крајишких бригада намјењеног за изградњу пословног комплекса

04.12.2023 12:47

news
КВАР НА СИСТЕМУ ДАЉИНСКОГ ГРИЈАЊА

Из ЈКП “Ковод” Брод је стигло обавјештење о привременом прекиду гријања корисника који су везани за топлотну станицу у Спортском центру. Данас се десио квар на топлотној станици која грије…

30.11.2023 13:19