+387 53 610 116

Вијести

УСПЈЕШНО СПРОВЕДЕНА ПРОЉЕЋНА АКЦИЈА САДЊЕ ДРВЕЋА НА НАСИПУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 23 Februara, 2024 у 14:37

Ученици основних школа и средње школе са подручја општине Брод, радници ЈКП „Комвод“ а.д. Брод, припадници Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Брод и запослени у административној служби Општине Брод данас су на шеталишту поред Саве засадили 50 садница јапанске црвенолисне шљиве.  

Прву садницу је посадио Данијел Теодосић, ученик трећег разреда Техничар ЦНЦ технологије у Средњошколском центру „Никола Тесла“

„Својој садници сам име дао Дејана зато што се тако зове моја дјевојка. Желим да ово буде њен поклон за Осми март“, каже Данијел.

Акцији су се придружила и оба бродска културно-умјетничка друштва.

„Ми испред КУД „Душко Трифуновић“ свакако смо се одазвали овој акцији прољећног сађења дрвећа. Акција је спроведена на мало тмуран дан, али смо се ипак одазвали јер ће ово бити једно лијепо искуство. Једној од садница дали смо име „Душковац“, казала је Горана Лукић.

Ученике Основне школе „Свети Сава“ предводио је професор биологије Миодраг Радовановић.

„Одазвали смо се позиву да заједно уљепшамо наш град, да буде љепши и зеленији. У овој акцији учествује еколошка секција коју чине ученици од шестог до осмог разреда“, истакао је Радовановић.

Он је нагласио да су ђаци еколошке секције врло активни.

„У оквиру еколошке секције кроз разна предавања и радионице радимо на томе да ученицима се подигне еколошка свијет и значај природе, како да заволе природу и да очувамо нашу животну средину да би нам будућност била љепша“, додао је професор Радовановић.

Из разговора са ђацима могло се закључити да њихови професори раде добар посао, јер су прилично свјесни значаја очувања животне средине.

„Мислим да је послије оне олује ово добро за Брод. Позивам све своје вршњаке, али и остале Брођане да воде рачуна о природи, како бисмо је сачували“, рекла је Зорана Зечевић, ученица петог разреда основне школе.

Једно дрво засадиле су Јелена и Дајана, ученице трећег разреда бродске Гимназије. Своје дрво су назвале Ленка по Ленки Дунђерски.

„Ленка симболише једну од најљепших љубавних пјесама нашег Лазе Костића и врло је симболично за мене и моју другарицу и мислим да је била права одлука да назовемо ово дрво по њој“, кажу ове вриједне Брођанке.

Ненад Ружојчић има 13 година и похађа седми разред Основне школе „Свети Сава“. У акцији је учествовао као дио еколошке секције.

„Свом дрвету смо име дали Смиља по наставници српског језика“, казао је Ненад, а на идеју је дошао заједно са својим другарицама Анђелом, Николином и Гораном.

У Основној школи "Лијешће" нису се много двоумили да ли да се одазову позиву и да учествују у овој акцији.

"Ученици овдје могу да науче неколико ствари. Поред активности очувања животне средине и друштвеног ангажмана уче се и тимском раду односно како заједнички рад доприноси заједници", истакао је Давор Бардак, наставник историје у ОШ „Лијешће“ .

Акцији садње дрвећа на шеталишту поред ријеке Саве одазвала се и Професионална ватрогасно - спасилачка јединица Брод. Пет њихових припадника помогло је ђацима да засаде своје саднице, али и да им дају имена.

„Увијек се одазовемо било којој акцији коју организује општинска управа, Туристичка организација општине Брод или било ко други. Ово је итекакo добра акција. Свјесни смо да је прошле године у јулу за Светог Сисоју због олујног невремена већи дио овог дрвећа парковског крај шеталишта уништено и сами смо отклањали порушена стабла, тако да је била неопходна њихова обнова“, истакао је Миле Вукман, старјешина Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Брод.

Он је додао да му је драго што су у акцији учествовали и ученици бродских школа и што му се чини да су уживали у садњи дрвећа.

„У име општинске управе захвалио бих се директорима наших школа што су имали разумијевања за ову акцију и што су довели своје ученике да нам помогну да је успјешно спроведемо“, казао је Војо Милосављевић, начелник Одјељења за просторно уређење, стамбено-комуналне послове и екологију Општине Брод.  

Бродски ђаци су поред жеље да засаде своје дрвеће показали и велику креативност у давању имена. У наредном периоду свака садница ће бити обиљежена именом или називом које је добила од некога од ученика.

Током наредних неколико дана радници ЈКП „КОМВОД“ а.д. Брод ће засадити остале саднице на насипу поред Саве.

news
ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА КОРИСНИЦИМА ПРЕДУЗЕТНИЧКОГ ФОНДА

Данас су у сали за састанке Општине Брод потписани уговори са троје корисника Предузетничког фонда у оквиру USAID/INSPIRE пројекта који су заједно реализовали Општина Брод и Агенцијa САД за међународни…

19.04.2024 13:47

news
ОБИЉЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БРОДА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Полагањем вијенаца и цвијећа на Спомен-костурницу жртвама фашистичког терора и спомен-плочу убијеним Јеврејима данас је у Броду обиљежено 79 година од ослобођења општине у Другом свјетском рату. Молитву страдалим Јеврејима…

19.04.2024 12:02

news
РАСПИСАН НОВИ ПОЗИВ ЗА ПРОЈЕКТЕ И МИКРОБИЗНИСЕ МЛАДИХ БРОЂАНА

Омладинска банка Брод и Фондација „Мозаик“ су у сарадњи са Општином Брод данас расписали нови позив за пројекте и микробизнисе неформалних група младих. Ријеч је о другом позиву ове године…

18.04.2024 10:26