+387 53 610 116

Вијести

УРЕЂЕЊЕ ПРИМАРНЕ И СЕКУНДАРНЕ КАНАЛСКЕ МРЕЖЕ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 10 Februara, 2022 у 09:24

img

Крајем фебруара очекује се завршетак радова на крчењу, чишћењу, измуљивању и профилисању примарних мелиорационих и секундарних канала  у дужини 72,7 километара, што ће уз, прошле године завршену санацију и реконструкцију Савског насипа и Ободног канала, што доприноси унапријеђењу система заштите од поплава на подручју општине Брод. Пројекат обухвата уређење 31,13 километара примарне-мелирационе и 41,60 километара секундарне каналске мреже.

Руководилац канцеларије за плавно подручје „Ивањско поље“  у Броду, Ане Михајлов нагласио је важност ових радова: "Ријеч је о каналима чија је намјена унутрашња заштита од поплава. Уређењем примарних и секундарних канала  рјешавамо одводњу оборинских и других вода до препумпних станица и даље у ријеку Саву, што значи да не би требали имати проблема са подземним водама ни одводњом воде из ножице Савског насипа, а смањује се могућност плављења пољопривредног и другог земљишта у унутрашњости општине Брод". Вриједност радова је 1.220.201 KM  sa PDV-oм, а радове финансира Влада Српске.

Каналаска мрежа на подручју Брода дугачка је око 130 километара. Овим пројектом нису обухваћени терцијални канали који ће, како вјерује  Михајлов, бити санирани у наредном периоду уз финансијску подршку општине Брод. "Средином године очекујем почетак реализације пројекта „ТГ 31“ који предвиђа санацију, модернизовање и повећање капацитета црпних станица Ивањско поље 1 и 2, што значи уградњу нових пумпи другог типа, са другачијим техничким рјешењима, лакших за руковање, а и садашњи капацитет препумпавања са 10,5 биће повећан на 20,7 метара кубних у секунди", истакао је Михајлов.

news
РЕСЕРТИФИКАЦИЈА „ПОВОЉНОГ ПОСЛОВНОГ ОКРУЖЕЊА“

Посједовање БФЦ сертификата, домаћим и страним инвеститорима, јасно указује да локална заједница спада у ред оних са повољним пословним окружењем, односно да је у економском и правном смислу сигурна за…

02.10.2023 06:28

news
УСПЈЕШНО СПРОВЕДЕНА АКЦИЈА: ПРИКУПЉЕНО 74 ДОЗЕ КРВИ

У петак 29. септембра је одржана трећа овогодишња акција добровољног даривања крви (ДДК). Овом активношћу започело је обиљежавање „Октобарских свечаности слободе Брод 2023“.

02.10.2023 06:21

news
ПРОГРАМ ОДРЖАВАЊА "ОКТОБАРСКИХ СВЕЧАНОСТИ СЛОБОДЕ"

Поводом предстојећих значајних датума општине Брод, позивамо све грађане, свих узраста, да се учешћем у одабраним активностима, придруже обиљежавању и прослави овогодишњих “Октобарских свечаности слободе”. Р/Б Назив манифестације Вријеме одржавања…

29.09.2023 06:22