+387 53 610 116

Вијести

СЈЕЋАЊЕ НА ОСАМ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ИЗ ЛИЈЕШЋА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 2 Maja, 2024 у 17:53

У Лијешћу је данас, код спомен обиљежја у порти цркве Свете Тројице организовано сјећање на српске борце погинуле у одбрани српских села 2. маја 1992. године.

Евоцирајући сјећање на трагично страдање мјештана овог села 2. маја 1992. године, предсједник предсједништва Борачке организације Брод, Зоран Видић, истакао је да је 2. мај један од најтужнијих дана у историји Лијешћа.

"На данашњи дан те 1992. године задесио нас је црни 2. мај. Нажалост, у Републици Српској било је и превише црних дана, али за једно мало мјесто као што је Брод била је ово страхота", рекао је Видић, и додао да "нам ни данас не дају да живимо у миру, да радимо и бринемо се сами о својој кући".

И овај пут, обраћајући се присутнима, млади окупљени око Борачке организације подсјетили су на страдање српских бораца, на дан када је своје животе за слободу дало осам Лијешћана, као и на обавезу да чувамо сјећања на њих и све остале борце који су своје животе дали за Републику Српску.

Вијенце на спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, Зоран Видић, начелник општине Брод и делегација општинске Борачке организације, представници Мјесне организације бораца и мјесне заједнице Лијешће и многи други.

Сваке године, према међусобном договору и у сарадњи са Борачком организацијом, једна од породица осморице погинулих бораца буде домаћин сјећања на погинуле хероје, а ове године домаћин је била породица Саве Ћерића.

(В.Г. / radio-brod.net)

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23