+387 53 610 116

Вијести

Стручњаци помажу домаћим повртарима

Аутор: admin | Ажурирано: 24 Juna, 2021 у 11:57

У оквиру наставка провођења пројекта ''Развој руралне конкурентности'', који проводи Међународна организација за развој пољопривреде ИФАД, на имању Мирослава Друговића у Горњем Клакару, јуче је одржано стручно предавање о производњи поврћа у заштићеном простору за кориснике  с подручија општине Брод који су, ове године у оквиру пројекта, добили пластенике.

Предавач, дипл. инг. пољопривреде Стеван Месаровић истиче да производња поврћа у заштићеном простору има бројне предности, будући да је у пластеницима могуће гајити расад и рано поврће и уз придржавање свих агротехничких мјера, на релативном малим површинама, остварити велику родност.

-У пројекту имамо повртаре- почетнике и оне са нешто већим искуством, тако да једне треба упутити у основе повртарске производње, односно о оптималним роковима садње поврћа у пластеницима, избором сорте, начином садње, заливања, ђубрења,  док са другима треба радити на сузбијању  болести на поврћу, штеточина  и бавити се свим оним проблемима који постоје без обзира на искуство у производњи,- нагласио је Месаровић.

Домаћин предавања Мирослав Друговић повртар из Горњег Клакара и један од корисника пројекта истиче да су се супруга и он овом производњом почели бавити прошле године када су купили два пластеника површине 200 квадратних метара.

-Иако нови у овој производњи прошле године смо остварили задовољавајуће приносе и то нас је мотивисало да ширимо производњу. Ове године смо, набавили смо још два пластеника и тренутно на 400 метара квадратних узгајамо парадајз, краставце корнишоне и паприку ајварку,- наглашава Друговић.

Истиче да је један од битних сегмената за успјешно бављење овим послом управо организовање стручних предавања.

-То нам је од велике користи  јер се са научног становишта упознајемо са најновијим достигнућима у овој врсти производње,- истакао је Друговић.

Јулијана Петровић, менаџер кластера регије Добој ''Пољокласт'' који је један од учесника у пројекту, нагласила је да је примарни  циљ пројекта помоћ малим произвођачима у руралним подручјима и њихово економско оснаживање.

-Укупно 39 корисника с подручија Брода је добило неопходан репроматеријал и пластенике површине 100 метара квадратних,- истакла је Петровић напоменувши да је активну улогу у пројекту, чија је укупна вриједност 110.000 КМ, имало  Удружење жена ''Винска'' , ПЗ ''Агропосавина'' из Дервенте, општина Брод и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике  Српске.  

news
ПРОГЛАШЕЊЕМ НАЈБОЉИХ ЕКИПА И ДОДЈЕЛОМ ПЕХАРА ЗАВРШЕН 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР „БРОД 2024“

Дводневни осми по реду Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“ завршен је данас, 23. јуна проглашењем најбољих екипа и додјелом пехара. Најуспјешнија екипа у категорији 2013. годиште је…

23.06.2024 18:41

news
ПОЧЕО 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР "БРОД 2024"

Постројавањем екипа, поздравом организатора и генералног покровитеља, те наступом Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ данас је у Броду почео осми Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“. На стадиону Омладинског…

22.06.2024 15:19

news
СТАДИОН ОФК „ПОЛЕТ 1926“ СПРЕМАН ДА ДОЧЕКА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРЕ ИЗ ЦИЈЕЛОГ РЕГИОНА (ФОТО)

Овог викенда Брод је домаћин осмог по реду Међународног дјечијег фудбалског турнира „Брод 2024“. Учешће је потврдило осамдесет екипа, подијељених у четири узрасне категорије од 2012. до 2015. годишта. Стадион…

21.06.2024 19:48