+387 53 610 116

Вијести

СТЕВО ГРАБОВАЦ: БРОД ИМА ПОСЕБНО МЈЕСТО У МОМ ЖИВОТУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 5 Marta, 2024 у 09:04

О писању у изолацији, оцу као фигури која је „осуђена да постане књижевни лик“, миту о писаћој машини Моше Пијаде, филмовима Андреја Тарковског као инспирацији, те многим другим стварима синоћ је у Хотелу „Оникс“ у Броду говорио писац Стево Грабовац“ чији је роман „Послије забаве“ освојио НИН-ову награду.

Брођани су имали прилику да чују како рукопис од 800 страна, може да постане књига од 400 страна.

Парафразирајући цитат Иве Андрића о томе колико процес писањa може да буде изазован и тежак, разговор са бродском публиком отворио је Борис Максимовић, оснивач издавачке куће „Имприматур“ која је објавила Грабовчеву књигу.

Након тога, Стево се потрудио да присутне упути у сам настанак књиге и дилеме кроз које је пролазио пишући. Између осталог, признао је да изолација не прија увијек, и свим писцима, те да није могао да побјегне од чињенице да је, како каже, прилично самокритичан.

Говорећи о једном од ликова у роману, свом оцу, истакао је да је он био „осуђен да буде књижевни лик“, с обзиром на живот који је живио, односно Стевину представу о његовом животу.

Грабовац је поменуо још једног „јунака његовог књижевног дјела“ , писаћу машину која је према легенди, припадала Моши Пијади, учеснику НОР-а, револуционару, сликару, књижевнику и критичару.

Пошто се његов роман бави и једном врло мучном темом, истакао је да је „желио да пише оно што га je као човјека прогонило“.

Да је ријеч о писцу који не ужива у „свјетлима рефлектора“, довољно свједочи чињеница да му ипак не пријају промјене које је доживио након што је добио једну од најпрестижнијих књижевних награда.

„Драго ми је што сам поново у свом граду, и што сам добитник највеће и јубиларне награде за књигу написану на нашем језику, али ова награда донијела ми је велике промјене у животу, промоције, путовања, дружења, разговоре, пријеме и још много нових обавеза“, рекао је Грабовац и додао:

„Оно што се мени свиђа су дружења и раговори са читаоцима, али разумијем да је то саставни дио посла“.

То, ипак, не значи да је оклијевао да се, упркос густом распореду, одазове позиву да о роману и награди разговара са Брођанима.

„Стево је Брођанин са бањалучком адресом. Он је већ био овдје и кад год је нека прилика ове врсте, он се радо одазове. Човјек има ту везу и ту неку нит са Бродом, а што се тиче „наговарања“, трајало је отприлике 10 секунди“, истакао је Горан Вукојевић, директор Туристичке организације општине Брод која је заједно са Народном библиотеком „Бранко Ћопић“ организовала поновни долазак НИН-овца у наш град.

Љиљана Марјановић, директорка градске библиотеке истакла је да се Стевин роман читао у Броду и прије него што је добио признање, те додала да интересовање не јењава.

„И даље, могу да кажем да се тражи књига више“, додала је Марјановић и захвалила се писцу на доласку у Брод.

Он није крио да „Брод има посебно мјесто у његовом животу“, без обзира на то да ли га представљали као бродског или бањалучког писца.

„Поносан сам што сам овдје вечерас са вама и бескрајно сам вам захвалан“, закључио је Стево Грабовац.

Покровитељ дружења са добитником 70. НИН-ове награде је начелник општине Брод Зоран Видић, који се у лично име и у име Брођана захвалио Стеви на доласку и искреном разговору.

news
ЂОРЂЕ ЋЕРИЋ ЗА РАДИО БРОД: УВИЈЕК ТЕЖИМ КА ПОСТОЉУ

Најуспјешнији бродски атлетичар – рекреативац Ђорђе Ћерић који је три пута проглашен за најбољег спортисту општине Брод говорио је за Радио Брод о почецима, резултатима и циљевима које је себи…

17.04.2024 10:44

news
ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА У САВЈЕТОДАВНИ ОДБОР

Рок за подношење пријава кандидата продужава се до 19.04.2024. године.

17.04.2024 09:20

news
ГРАДСКИ ПАРК ДОБИО ЗИП ЛАЈН И ДОДАТНЕ САДРЖАЈЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Од прошле недјеље у Градском парку у Броду дјеца узраста од седам до 14 година могу да уживају у новом садржају. Ријеч је о двије линије зип лајна и адреналинском…

16.04.2024 09:51