+387 53 610 116

Вијести

СОКОЛСКА ЧЕТА ТУЛЕК ДОМАЋИН 30. СОКОЛСКИХ СУСРЕТА У БРОДУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 17 Maja, 2024 у 13:49

Српско соколско друштво "Вучјак" у недјељу 19. маја организује 30. по реду Соколске игре које ће се одржати на стадиону у Тулеку. Ове године домаћин манифестације је Соколска чета Тулек, а своје учешће потврдило је 12 чета.

Соколска чета Горњи Клакар сваке године у пуном саставу од око 40 такмичара учествује у Соколским играма. Имају екипе у свим категоријама – мушкарци, жене и д‌јеца, а такмичиће се у свим дисциплинама, од потезања конопца, скока у даљ, пуцања из ваздушне пушке, трчања итд.

„Ја као најмлађи старјешина Соклоског друштва „Вучјак“ сам преузео старјешинство прошле године од свог оца који је у соколском друштву од његовог оснивања. Цијела моја породица се такмичи већ дуги низ година и сматрам да се традиција треба наставити“, казао је Иван Ђукић, старјешина Соколске чете Горњи Клакар.

Он се нада поштеном такмичењу и очекује добре резултате.

„Овом приликом позивам све грађане да дођу на 30. сусрет Соколских игара у нед‌јељу“, поручио је Ђукић.

Соколска чета Лијешће ове године брани титулу. У њиховој екипи је педесетак такмичара, а како кажу, заступљени су у свим дисциплинама, баш како налажу пропозиције Игара.

„Био бих лажно скроман када бих рекао да не очекујемо да ћемо одбранити титулу. За одбрану се спремамо од прошлог маја. Што се тиче конкуренције, све чете сматрамо под‌једнаком конкуренцијом, а базирани смо на рад и успјех наше чете“, рекао је Синиша Грабовац из Соколске чете Лијешће и додао:

„У Соколској чети Лијешће влада добро расположење, склад и разумијевање. Овим путем бих се захвалио свима који су дали свој допринос, како спортски, тако и у сваком осталом погледу за рад чете.“

Грабовац је такође позвао све Брођане, али и комшије из других општина да у нед‌јељу буду на стадиону у Тулеку.

„Свим четама које учествују на играма желим пуно спортске среће и доброг расположења, а све људе позивам 19. маја да дођу на Игре и понесу добро расположење, а за све остало се побринуо организатор С.Д. Вучјак Брод и домаћин С.Ч. Тулек“, закључио је он.

Лијешће ове године брани титулу, међутим, планове би им могли пореметити дугогодишњи побједници Соколска чета Винска.

„Имаћемо попуњене све дисциплине што значи да ћемо имати 23 сокола, 17 соколица и 28 соколића, пола у мушкој, пола у женској конкуренцији. Наравно, поред такмичара ту су сви наши навијачи и људи задужени за логистику. Очекујемо минимално сто људи у мајицама наше чете“, истакао је Бранко Јовичић, старјешина Соколске чете Винска.

Он је додао да ће се Вишћани такмичити у свим дисциплинама.

„Вјероватно нећемо у свакој бити успјешни, али у свакој ће наши такмичари дати све од себе“, нагласио је Јовичић и додао:

„Свака дисциплина је посебна прича. У свакој имамо неког ко конкурише за медаљу. Традиционално смо добри у борби на брвну и ту се надамо да ћемо скупити највише бодова, али као што рекох, у свим дисциплинама смо конкурентни. Не бих ником да стављам притисак очекивања на леђа неким прогнозама. Наравно, уздамо се и у наше најмлађе“.

Вишћани не крију да желе да врате трофеј и зато су на вријеме почели да се организују.

„Напашћемо ове године као и сваке друге пехар и побједу у укупном пласману. Никад не долазимо на игре да не побиједимо.  Ипак, ако не будемо први, честитаћемо побједнику, као и прошле године“, казао је Бранко и додао:

„Ја као старјешина најтрофејније и чете са највећом традицијом морам рећи да је јако важно да се ова традиција одржава. Јако је важно што су д‌јеца укључена и што се љубав преноси на њих“.

Упркос жељи за побједном старјешина Соколске чете Винска рачуна на коректно надметање и добру атмосферу.

„Сваке године проради адреналин и буде тензија, али све то даје чар играма. Треба навијати за своју чету, али треба поштовати и противника. Важно је да све остане у границама спорта, а да чарке остану на нивоу шале и вербалних "подбадања". На крају, битно је да све прође у коректној атмосфери, да се дружимо и да побиједе спорт и соколство“, изјавио је Јовичић.

Соколска чета Збориште постоји од оснивања Соколског друштва у Броду. Како кажу, на почетку су жељели само да учествују, без посебног мотива за узимање неког мјеста. Збориште је два пута било домаћин игара, а како су Соколске игре постајале све популарније и повећавао се број такмичара, појавила се и жеља за узимањем медаља.

„До сада нам је пошло за руком два пута да узмемо друго мјесто и једном треће мјесто. Ове године покушаћемо да покријемо све дисциплине са максималним бројем такмичара, што отприлике значи најмање 20 мушкараца, 15 жена и 15 д‌јеце. Костур је направљен и имамо око 90% екипе, још тражимо пар најбољих рјешења за неке дисциплине тако да мислимо до суботе навече да ћемо имати комплетан списак“, казао је Радослав Јовановић, предсједник Мјесне заједнице Збориште.

Ни Збориштани не крију да су мотивисани да узму неку медаљу.

„Мотив нам је, наравно, да се нађемо на постољу. Традиционално имамо јак конопац, наше жене су на задња три такмичења узеле прва мјеста. Мушки конопац је такође увијек у конкуренцији за неко од мјеста на постољу“, казао је Јовановић и додао:

„У појединачним дисциплинама ситуација је промјењива. Посљедњих година имали смо одличне тркачице, али су, на жалост, обје у иностранству. У нед‌јељу ћемо вид‌јети да ли ће неко да изненади. Потенцијал свакако постоји у доста дисциплина“.

И Соколска чета Сијековац ће имати учеснике у свим категоријама и такмичењима.

 „Ове године Соколска чета Сијековац долази у пуном саставу. Такмичимо се у свим дисциплинама. Имамо 25 сокола , 20 соколица и 20 д‌јечака и д‌јевојчица соколића“, рекла је за Данијела Чикојевић, старјешина Соколске чете Сијековац.

Она каже да су се добро организовали и да су спремни за Игре.

„Припреме за Игре су обављене и сматрам да је Сијековац ове године спремнији за игре него протеклих година. Мислим да смо конкурентни у свим дисциплинама. Увјерена сам да ће Сијековац опет узети  неколико медаља“, изјавила је Чикојевић.

У Соколској чети Клакар Доњи имају велика очекивања када су у питању медаље у одређеним дисциплинама.

 „Ове године ћемо имати укупно око 48 такмичара. Ту су мушкарци, жене и несто мањи број д‌јеце. Такмичићемо се у дисциплинама трчање 800 метара, скок у даљ из мјеста, бацање бомбе у циљ, бацање камена с рамена, гађање ваздушном пушком, трчање у врећи, борба на брвну, надвлачење клипа, потезање конопца и у трци ношења јајета у кашици“, рекао је Предраг Малешевић, старјешина СЧ Клакар Доњи.

Малешевић не крије да се надају медаљи.

„Очекивања су нам велика као и сваке године. Шансе имамо скоро у свакој дисциплини, јер имамо добре такмицаре. За нашу чету су највећи конкуренти су Винска и Лијешће“, каже старјешина СЧ Клакар Доњи и додаје:

„Истакао бих да је наша чета тј. наше село великог морала и један од примјера за подржавање оваквих и свих других манифестација. Желимо да то траје и не угаси се. Трудимо се да и млађе генерације насљеђују од нас и наставе овим путем. На Соколске игре идемо да учествујемо и дружимо се Резултат је важан, али не и пресудан.“

Овогодишњи домаћин Соколских игара је Соколска чета Тулек.

 „Очекујемо да ћемо ове године имати такмичаре у свим дисциплинама, а генералну пробу смо заказали за суботу, дан пред такмичење“, казао је Брацо Стевановић из СЧ Тулек и додао:

„Премда смо свјесни да у овом тренутку можда не можемо да парирамо неким већим четама, попут Винске која је дуги низ година побјеђивала, потрудићемо се да будемо што бољи. Надамо се да ћемо се показати као добри домаћини, да ће на Играма владати фер плеј, те да ћемо на стадиону вид‌јети и много навијача који ће доћи да подрже своје фаворите“.

У Соколској чети Полој се надају да ће поновити прошлогодишњи успјех.

 „Све укупно имаћемо 60 учесника. Међу њима је и 10 д‌јевојчица и 10 д‌јечака. Такмичићемо се у свим дисциплинама. Ја се надам да би могли опет бити међу прва три мјеста као прошле године“, казала је Мирна Миљић и додала:

„Осим тога, надам се првим мјестима у гађању ваздушном пушком у мушкој конкуренцији и  и борби на брвну у  женској. Надам се којој медаљи и од наше д‌јечице“.

Ни Мјесна заједница Унка ове године неће пропустити Соколске игре. Не претендују да освоје трофеј, али се надају поштеном такмичењу и добром дружењу.

„Ове године имаћемо укупно 50 такмичара. У мушкој конкуренциији такмичиће се 20 играча, а у женској 15. Поред тога, учешће ће узети 15 д‌јечака и д‌јевојчица“, казао је Душко Мићић, старјешина Соколске чете „Унка“. 

И Унчани ће се надметати у свим дисциплинама.

„Очекивања су нам скромна, не очекујемо велики резултат, а мото нам је „битно је учествовати“. Ипак, вјерујемо да ћемо успјети да освојимо неку медаљу у навлачењу конопца у категорији соколи до 12 година“, казао је Мићић и додао: 

„Ја сам пуне 24 године старјешина чете Унка. Три пута смо били домаћини одржавања игара. Свим учесницима желим добро дружење и нека најбољи побиједи!“

За Соколске игре се још припремају соколске чете Бродско поље 1. Бродско поље 2 и Центар.

Зоран Видић, старјешина Српског соколског друштва „Вучјак“ казао је да су се све чете добро припремиле и да се нада да ће и ове године Соколски сусрети оправдати своју сврху.

„По етици Соколског друштва, игре су витешко спортско дружење и такмичење,  тјелесно, морално и народносно васпитање дјеце, омладине и одраслих, и истовремено његовање Српске културе и традиције“, рекао је Видић.

Он је позвао грађане да узму учешћа на Соколским играма преко својих Соколских чета или да буду гости на сусретима. Игре почињу у 8:00 часова.

Фото: Архива

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23