+387 53 610 116

Вијести

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ СРПСКИМ БОРЦИМА И ЦИВИЛИМА МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ТУЛЕК

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 20 Maja, 2024 у 11:58

Испред спомен обиљежја у МЗ Тулек јуче је служен помен парастос деветорици бораца и цивила с подручја ове мјесне заједнице погинулих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Са подручја МЗ Тулек погинуло је пет бораца Војске Републике Српске, а за вријеме окупације Брода 1992. године од стране  хрватско-муслиманских паравојних формација и регуларних јединица Хрватске војске, у логорима у којима су  мучени многи  Срби с подручија бродске али и сусједних општина, убијена су четири цивила српске националности с подручија МЗ Тулек.

Радојки Удовичић син је погинуо 1994. године. Имао је тридесет године.

„Најтеже је изгубити дијете. Та бол и туга никад не пролази. Драгана се сјетим сваког дана“, дрхтавим гласом казује Радојка.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод Зоран Видић истакао је да март 1992. године зовемо „крваве мартовске зоре“, а мај исте године „црни мај“.

„Сви добро знамо шта смо доживјели у мају 1992. године. Да је од 2. до 12. маја протјерано цјелокупно српско становништво с подручја бродске општине. По окупацији општине, 3. марта 1992.године, хрватска војска и паравојне хрватско – муслиманске формације су начиниле велико зло, не само у Тулеку него на читавом простору општине који су они тада држали“, казао је Видић и додао:

„На подручију ове мјесне заједнице, недалеко од овог спомен обиљежја, у складишту некадашње Робне куће „Београд“, налазио се један од највећих логора који је већ 3. марта био припремљен за Србе, па логор „Крндија“, други приватни логори и масовна гробница код бивше електродистрибуције, Рафинерије нафте. Ово је мјесна заједница која је највише доживјела тортуру у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату“, навео је он.

Видић је рекао да сви који су животе дали за стварање Републике Српске никада неће и не смију бити заборављени.

„Наша обавеза је да млађим генерацијама преносимо истину о ономе шта се десило на овим просторима. Да никада не заборавимо наше хероје и да чувамо Републику Српску“, нагласио је он.

Након молитвеног помена, који је служио протојереј - стврофор Мирослав Живковић, вијенце и цвијеће код спомен обиљежја положиле су породице погинулих бораца и убијених цивила, представници општине Брод, општинске и мјесне организације бораца. 

(Извор / Фото: Радио Брод)

news
ПРОГЛАШЕЊЕМ НАЈБОЉИХ ЕКИПА И ДОДЈЕЛОМ ПЕХАРА ЗАВРШЕН 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР „БРОД 2024“

Дводневни осми по реду Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“ завршен је данас, 23. јуна проглашењем најбољих екипа и додјелом пехара. Најуспјешнија екипа у категорији 2013. годиште је…

23.06.2024 18:41

news
ПОЧЕО 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР "БРОД 2024"

Постројавањем екипа, поздравом организатора и генералног покровитеља, те наступом Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ данас је у Броду почео осми Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“. На стадиону Омладинског…

22.06.2024 15:19

news
СТАДИОН ОФК „ПОЛЕТ 1926“ СПРЕМАН ДА ДОЧЕКА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРЕ ИЗ ЦИЈЕЛОГ РЕГИОНА (ФОТО)

Овог викенда Брод је домаћин осмог по реду Међународног дјечијег фудбалског турнира „Брод 2024“. Учешће је потврдило осамдесет екипа, подијељених у четири узрасне категорије од 2012. до 2015. годишта. Стадион…

21.06.2024 19:48