+387 53 610 116

Вијести

Свечано отворена акварелистика колонија ”Сава”

Аутор: admin | Ажурирано: 28 Juna, 2021 у 22:05

Симболично, кључ акварелистичке колоније ''Сава'', рад вајара Драге Хандановића, начелник општине Брод Зоран Видић је предао Павлу Ристичевићу сликару и вајару из Добоја. Овим је вечерас у Галерији у згради Поште у Броду свечано отворено 42. саборовање акварелиста на којем учествује 20 еминентних академских сликара из Србије, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Начелник Видић је истакао да традиција акварела која траје 42 године заслужује посебну пажњу локалне заједнице и шире јавности.

-Упркос недаћама, колонија се одржала свих ових година, и јасно показује нашу одлучност да очувамо традицију сликарства на подручју општине Брод-, изјавио је Видић и додао да ће у наредном периоду више пажње бити посвећено кулутном животу, како кроз образвовне установе, тако и приликом планирања средства за ове намјене у општинском буџету.

Видић је подјетио да је фундус Колоније изузетно богат и броји више од 1.000 радова.

-Имамо план да дигитализујемо фундус који ће јавности бити доступан на интернет страници општине Брод-, најавио је Видић.

Дугогодишњи учесник бродске колоније је и Павле Ристичевић из Добоја. Истиче да увијек радо долази у Брод, те да се умјетници настоје што оргиналније представити на колонији која је међу најстаријима на простору бивше Југославије.

-Велики је значај акварелистичког саборовања у Броду. Ово је и афирмација ликовне умјетности, дружимо се, стварамо, долазе млади, едукују се и на посебан начин посматрају живот и све позитивно што се дешава у друштву. А, позитивно најчешће долази из умјетности и културних дешавања-, изјавио је Ристичевић.

Чедомир Кесић, сликар из Панчева више од 20 године стални је учесник колоније ''Сава'', на којој се као техника сликања његује акварел.

-Велика је радост доћи у Брод јер се, у неку руку, сматрам суграђанином. Радујем се сусрету са организаторима, са колегама из окружења, и ово је мјесто гдје водимо садржајне разговоре и сликамо-, рекао је Кесић, и истакао да Брод има веома важно мјесто на сликарској мапи региона.

Овогодишња 42. акварелистичка колонија ''Сава'' одржава се у организацији општине Брод и Јавне устаневе ''Туристичка организација Брод'', а сликари ће у Броду боравити до 3. јула.

Акварелистичку колонију ''Сава'' у Броду покренули су давне 1980.године Крунослав Керн, Ђурђа Вилагош и Мухамед-Хамо Фејзић.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23