Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ БРОД

Поводом 7. октобра Дана општине Брод на Тргу Патријарха Павла одржан је помен парастос за све погинуле борце ове општине у одбрамбено-отаџбинском рату. Обред су служили свештеници православног Храма Покрова Пресвете Богородице у Броду.

Упркос киши и хладном времену, помену и пригодном програму су присуствовали званичне делегације, породице погинулих и бројни грађани. Из Брода је, по подацима Борачке организације општине, у одбрамбено-отаџбинском рату учествовало више од 2.500 бораца, 244 су погинула, а више од 500 их је рањено. За значајније датуме, а посебно за Дан општине Брод на централном обиљежју, споменику на Тргу Патријарха Павла, одржава се помен парастос за све погинуле.

„Октобарске свечаности слободе“ су установљене у Броду за обиљежавање дана олобођења који је сада званичан Дан општине, неколико дана који су претходили, и до 14. октобра када се обиљежава крсна слава општине Брод „Покров Пресвете Богородице“.

Након помена погинулим борцима и пригодног програма, у 12 часова је почела свечана сједница Скупштине општине. Уз придржавање епидемиолошких мјера, сједница је одржана у амфитатру Средњошколског центра „Никола Тесла“ у Броду.

Поводом Дана општине додијељена су признања физичким и правним лицима за њихова дјела и рад која заслужују јавно поштовање и истицање. Признања се додјељују за посебан допринос у развоју Општине у појединим областима живота и рада као и поводом догађаја гдје je дошла да изражаја лична храброст и пожртвовање, пружање материјалне и друге помоћи.

Повеља Покров Пресвете Богородице додјељује се:

–           Његовом Преосвештенству православном епископу зворничко- тузланском Господину Фотију

Његовом Преосвештенству православном епископу зворничко- тузланском г. Фотију. Преосвећени Владика Фотије, од доласка на чело наше Богоспасаване епархије 2017. године, са великим пожртвовањем и ревношћу брине се и стара о повјереном народу, монаштву и свештенству епархије зворничко-тузланске. Поред многобројних обавеза Преосвећени Владика је увијек са радошћу походио и наш град и парохије бродске, узносећи своје молитве и призивајући Божији благослов за сваки напредак и благостање нашег народа. Посебно цијенимо што Преосвећени Владика поред многобројних храмова који славе Покров Пресвете Богородице у нашој епархији, изнађе времена да сваке године са нама подијели радост празника наше славе храма и града. Такође, у вријеме када се сјећамо тужних и многострадалних тренутака за наш народ у Сијековцу, наш Епископ ја са нама и сваке године 26. марта, служи службу Божију и помен парастос за страдале мјештане Сијековца. Поред наведеног, потребно је поменути и велики допринос Преосвећеног Владике Фотија на плану хуманитарног и мисијског дјеловања. Најприје мислимо на Добротворну организацију „Тројеручицу“ која по благослову Нашег Епископа дјелује на простору наше Епархије и тако учествује у свим хуманитарним акцијама у свим крајевима исте, а преко парохијског свештенства. Тако су и у Броду биле подржане многобројне акције од стране ове организације, а по благослову Нашег Епископа.  У циљу да се наш вјерни народ што више едукује у вјери, по благослову Владике Фотија основана је издавачка кућа „Синај“ која до сада има око тридесетак издања. То су дјела великих свјетских отаца и практичних катихизиса који су приступачни сваком вјерном човјеку широм наше епархије па тако и у Броду. На крају, мишљења смо да све ово побројано ни издалека не може да прикаже и опише колики труд чини наш Преосвећени Владика својом речју и својим благим очинским савјетима, а све то како би наша Епархија, а самим тим и наше бродске парохије и шире, достигли ону пуноћу како каже Свети апостол Павле „у мјери раста Христова“, али и свевеликог јединства у вјери и нашем хришћанском православном српском етосу.

Седмооктобарска Повеља Општине Брод додјељује се:

–           Српско спортско удружење „Пријатељи“ Брод

Српско спортском удружењу „Пријатељи“ Брод  за активно учешће у спортским, културним и вјерским активностима које се одржавају у општини Брод, као и другим хуманитарним акцијама . Такође за организацију турнира, дружења,  такмичења, путовања у земљи и иностранству кроз која окупљају велики број младих људи са подручја општине Брод. Према тековинама одбрамбено-отаџбинског рата имају посебно поштовање и учествују у свим обиљежавањима значајних датума и догађаја.

Захвалница се додјељује:

–           Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске,

Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске, због добре сарадње, сталног и благовременог доприноса и учешће у активностима деминирања, санације поплавама девастираних водозаштитних насипа  и путних комуникација и уништавања опасних неексплодираних средстава на подручју општине Брод. 

–           ЈУ „Центар за социјални рад“ Брод,

ЈУ „Центру за социјални рад“ Брод, због унапређивања социјалне и породично-правне заштите на подручју општине Брод, укључености едукације које доприносе у раду са лицима којима је потребна помоћ те укупном побољшању социјалне слике ове локалне заједнице.

–           Удружење жена „Винска“,

Удружењу жена „Винска“, за промовисање посавских обичаја и старих кулинарских специјалитета, учешће у разним хуманитарним акцијама и пројектима који подстичу развој у руралним срединама.

–           Удружење „Снага жене“ Тузла,

Удружењу „Снага жене“ Тузла, за реализацију три пројекта у сарадњи са Удружењем логораша из Брода од 2018. до 2021. године

–           Удружење жена „Ђурђевак“,

Удружењу жена „Ђурђевак“, за подршку у сузбијању последица вируса COVID-a 19 у сарадњи са UNDP-ом кроз набавку и подјелу 170 хигијенских пакета социјално угроженим породицама, и за шивење и подјелу хигијенских маски.

–           НВО АРГС,

Невладиној организација АРГС, због организације хуманитарне акције за

прикупљање новчаних средстава за лијечење Слободана Ковачевића и наше суграђанке Жељане Ристић те партнерства на пројекту „Успостављање модела одрживог управљања отпадом у општини Брод“.

–           Слађан Станисављевић

Слађану Станисављевићу, због финансирања реновирања подручне основне школе у Винској; доприноса на уређењу црквеног дворишта и иконописању цркве Рођења Пресвете Богородице у Винској и донације  камиона ЈКП „Комвод“ Брод.

–           Мирун Јовичић, постхумно,

Мируну Јовичићу, постхумно, за часно обављање дужности одборника у Скупштини општине  Брод, предсједника мјесне заједнице Винска, члана управе ФК „Слобода“ из Винске, активизам у Ловачком удружењу „Вучијак“ и  неизбрисив допринос свом селу и цијелој општини Брод.

eskort eskişehir -

Personel Sağlık