Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Rukovodstvo opštine u radnoj posjeti JU ”Centar za socijalni rad”

Načelnik opštine Zoran Vidić, predsjednik SO Aleksandar Kruškonjić, v.d. načelnika odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Nikola Bačić i direktor JU ”Centar za socijalni rad Brod” Milan Gavrić, tokom današnjeg radnog sastanka analizirali su rad i mogućnosti unapređenja pružanja pomoći korisnicima ove ustanove.

Direktor ustanove Milan Gavrić je naveo da Centar ima ogromnu ulogu u zajednici, jer se, kako je naveo, pored  pitanja socijalne zaštite stanovnika, bavi i pitanjima maloljetničke delikvencije i porodično-bračnih odnosa.

-Za funkcionisanje  Ustanove godišnje je potrebno gotovo milion kovertibilnih maraka, što nisu mala sredstva, obzirom da nam je osnovni izvor finansiranja budžet opštine Brod, a oko 20% su sredstva sa nivoa Republike. Centar godišnje ima između 600 i 700 korisnika, koji ostvaruju jedno od 12 propisanih prava iz oblasti socijalne zaštite, kazao je Gavrić i naveo da je na spisku korisnika 290 lica koja ostvaruju pravo na pomoć za njegu drugog lica u iznosu od 200 KM.

Gavrić je istakao da je osnovni cilj novog rukovodstva ravnomjerno raspoređivanje prihoda korisnica kojima je pomoć zaista potrebna.

Za opštinu Brod iznos od 10% ukupno planiranih sredstava predstavlja značajno izdvajanje, ali i govori da lokalna zajednica u značajnoj mjeri pomaže ovu kategoriju stanovnika.

-Detaljno smo razmotrili problematiku sa kojom se susreću u ustanovi. Obzirom na činjenicu da Centar radi sa najosjetljivijom kategorijom stanovništva, opštinska uprava sa posebnim senzibilitetom prilazi analizi svakog problema i iznalaženju adekvatnih rješenja-, izjavio je v.d. načelnika odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Nikola Bačić.

Bačić je dodao da je namjera da se pomogne najugroženijim licima kojima je potrebna pomoć, a koja ne primaju pomoć posredstvom Centra. U ovoj aktivnosti, prema riječima Bačića, trebaju posredovati Savjeti mjesnih zajednica, a razmatrana je i mogućnost angažovanja volontera  koji bi pružali najosnovniju pomoć tim licima.