+387 53 610 116

Вијести

РЕТРОСПЕКТИВА УСПЈЕШНЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ БРОД, ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И ФОНДАЦИЈЕ “МОЗАИК”

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 1 Marta, 2024 у 13:24

Недавно је у Сарајеву одржана Годишња конференција Фондације „Мозаик“ на тему „Будућност БиХ: Изазови и развојне стратегије у глобално промјењивом контексту“.

Општину Брод су заступали Вања Николић, шеф кабинета начелника и Брацо Стевановић, члан Одбора Омладинске банке Брод.

На Конференцији која је трајала два дана између осталог, говорило се о циљевима одрживог развоја и будућности послова у Босни и Херцеговини и региону.

„Имали смо прилику да сазнамо који су то, према истраживању, брзорастући и брзонестајући послови, шта су приоритети доквалификације за наредне три године, те о односима послова човјек-машина и слично“, казао је Брацо Стевановић, члан Одбора Омладинске банке Брод.

Он је истакао да су присутни могли да добију увид у то која главна три фактора утичу на промјену структуре послова, али и које вјештине захтијевају послови будућности.

Међу предавачима су били резидентна координаторка Уједињених нација у Босни и Херцеговини, директор за сарадњу и шефица Одјела за развојну сарадњу у Амбасади Шведске у БиХ и замјеница директорке USAID мисије у БиХ.

На панелима који су одржани током дводневне Конференције говорили су и шеф кооперација у Делегацији Европске уније у БиХ, директор Фондације „Мозаик“, директор Агенције за запошљавање БиХ, те оснивачи и менаџери start up компанија из земље и региона.

„Општина Брод годинама сарађује са Фондацијом „Мозаик“. Можемо да се похвалимо да смо током претходне три године успјешно реализовали 33 пројекта, а драго ми је што се и на посљедњи позив одазвало много младих људи с одличним идејама“, казао је Вања Николић, шеф кабинета начелника Општине Брод.  

Омладинска банка и Фондација „Мозаик“ су ове године расписали један позив на који се одазвало 20 апликаната. За њихове пројекте из буџета Општине Брод биће изводвојено 19.554 конвертибилних марака (КМ).

„Ове године смо укупно добили 22 апликације, с тим што су двије стигле послије задатог рока и нисмо могли да их узмемо у разматрање“, истакао је Брацо Стевановић и додао да су сви приједлози који су стигли изузетно добри и корисни за заједницу.

Он је казао да у првом позиву имају 12 апликација за посебно финансирање у виду учешћа заједнице. За то су предвиђена средства у износу од 9.500 КМ.

„Добили смо апликацију и за један микробизнис за који су предвиђена средства у износу од 3.000 КМ“, нагласио је Стевановић.

Омладинска банка у Броду са краћим паузама у раду постоји од 2012. године, а током претходне три године Општина Брод је суфинансирала пројекте у износу од 21,871,88 КМ.

У прилогу можете да погледате сумиране резултате сарадње Општине Брод и Омладинске банке Брод закључно са посљедњим позивом на који су се млади могли пријавити до 15. фебруара ове године.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23