+387 53 610 116

Вијести

РЕТРОСПЕКТИВА УСПЈЕШНЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ БРОД, ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И ФОНДАЦИЈЕ “МОЗАИК”

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 1 Marta, 2024 у 13:24

Недавно је у Сарајеву одржана Годишња конференција Фондације „Мозаик“ на тему „Будућност БиХ: Изазови и развојне стратегије у глобално промјењивом контексту“.

Општину Брод су заступали Вања Николић, шеф кабинета начелника и Брацо Стевановић, члан Одбора Омладинске банке Брод.

На Конференцији која је трајала два дана између осталог, говорило се о циљевима одрживог развоја и будућности послова у Босни и Херцеговини и региону.

„Имали смо прилику да сазнамо који су то, према истраживању, брзорастући и брзонестајући послови, шта су приоритети доквалификације за наредне три године, те о односима послова човјек-машина и слично“, казао је Брацо Стевановић, члан Одбора Омладинске банке Брод.

Он је истакао да су присутни могли да добију увид у то која главна три фактора утичу на промјену структуре послова, али и које вјештине захтијевају послови будућности.

Међу предавачима су били резидентна координаторка Уједињених нација у Босни и Херцеговини, директор за сарадњу и шефица Одјела за развојну сарадњу у Амбасади Шведске у БиХ и замјеница директорке USAID мисије у БиХ.

На панелима који су одржани током дводневне Конференције говорили су и шеф кооперација у Делегацији Европске уније у БиХ, директор Фондације „Мозаик“, директор Агенције за запошљавање БиХ, те оснивачи и менаџери start up компанија из земље и региона.

„Општина Брод годинама сарађује са Фондацијом „Мозаик“. Можемо да се похвалимо да смо током претходне три године успјешно реализовали 33 пројекта, а драго ми је што се и на посљедњи позив одазвало много младих људи с одличним идејама“, казао је Вања Николић, шеф кабинета начелника Општине Брод.  

Омладинска банка и Фондација „Мозаик“ су ове године расписали један позив на који се одазвало 20 апликаната. За њихове пројекте из буџета Општине Брод биће изводвојено 19.554 конвертибилних марака (КМ).

„Ове године смо укупно добили 22 апликације, с тим што су двије стигле послије задатог рока и нисмо могли да их узмемо у разматрање“, истакао је Брацо Стевановић и додао да су сви приједлози који су стигли изузетно добри и корисни за заједницу.

Он је казао да у првом позиву имају 12 апликација за посебно финансирање у виду учешћа заједнице. За то су предвиђена средства у износу од 9.500 КМ.

„Добили смо апликацију и за један микробизнис за који су предвиђена средства у износу од 3.000 КМ“, нагласио је Стевановић.

Омладинска банка у Броду са краћим паузама у раду постоји од 2012. године, а током претходне три године Општина Брод је суфинансирала пројекте у износу од 21,871,88 КМ.

У прилогу можете да погледате сумиране резултате сарадње Општине Брод и Омладинске банке Брод закључно са посљедњим позивом на који су се млади могли пријавити до 15. фебруара ове године.

news
ЂОРЂЕ ЋЕРИЋ ЗА РАДИО БРОД: УВИЈЕК ТЕЖИМ КА ПОСТОЉУ

Најуспјешнији бродски атлетичар – рекреативац Ђорђе Ћерић који је три пута проглашен за најбољег спортисту општине Брод говорио је за Радио Брод о почецима, резултатима и циљевима које је себи…

17.04.2024 10:44

news
ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА У САВЈЕТОДАВНИ ОДБОР

Рок за подношење пријава кандидата продужава се до 19.04.2024. године.

17.04.2024 09:20

news
ГРАДСКИ ПАРК ДОБИО ЗИП ЛАЈН И ДОДАТНЕ САДРЖАЈЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Од прошле недјеље у Градском парку у Броду дјеца узраста од седам до 14 година могу да уживају у новом садржају. Ријеч је о двије линије зип лајна и адреналинском…

16.04.2024 09:51