Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

REKORDAN BROJ UČESNIKA GASTRO FESTA

Ovogodišnji festival gastronomije ovog podneblja održan je 4. septembra, u parku Sportskog centra. Ovaj događaj je glavni dio drugog dana Sajma privrede, poljoprivrede i turizma u Brodu.

Na Gastro susretima se mogu vidjeti i probati stara tradicionalna jela ovaog kraja ali i šire. Kulinarske delicije obično izlažu brojna udruženja žena, a nerijetko učestvuju i gosti izdaleka sa svojim domaćim specijalitetima.

Među izlagačima i učesnicima vlada prijateljski ali i takmičarski duh. U toku dana bira se natradicionalniji, najposjećeniji i najuređeniji štand sa hranom. Ali pravo takmičenje je među ekipama koje pripremaju čobanac. Ove godine je to rekordan broj sa 61 ekipom koje su pripremale, kuhale, i bodrile svoje kuhare i učesnike. Umijeće u kuvanju pokazale su ekipe iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.  

„Domaća hrana preovladava, sve je iz domaće radinosti. Nastojale smo spojiti tradiciju sa modernim kako bi zadovoljili svačiji ukus. Najavažnije da je sve spremljeno s ljubavlju: tu su pite, buhtle, presnac, oblatne,  štrudle, razne vrste kolača i niz drugih jela“, navela je predsjednica Udruženja žena „Đurđevak“, Ljubica Dimitrov.

Za najtradicionalniji proglašen je štand „Kola srpskih sestara“, pri brodskom pravoslavnom Hramu, najposjećeniji je bio štand udruženja iz Liješća „Đurđevak“, a najuređenijim proglašen je štand UŽ „Vinska“.

Zamjenik načelnika opštine Borovo (Hrvatska) i predsjednik „Kluba Srba Ozrena i Posavine“ Rajko Lukić je rakao da godinama dolaze i da se prijatno osjećaju ovdje te da su dragi gosti „Brođanima toplog srca“.

Ekipa udruženja „Ljubitelji škole gitare“ iz Broda je nagrađena za najbolje pripreljeni čobanac, drugo mjesto pripalo je ekipi „Opština Stanari“ dok je trećeplasirana ekipa „Parfimerija San“ iz Dervente. „Ne postoji recept za najbolji čobanac, začin nisu presudni; jedini recept su društvo i prijatelji, jer čobanac se kuva za društva!“ zaključio je Savo Damjanović iz pobjedničke ekipe.

Druženje je nastavljeno do sitnih sati u lijepu septembarsku veče. Ostalo je samo da ispoštujemo brojne dogovore za susrete iduće godine na istom mjestu.

Izvor: Davor Ivanović, Radio Brod