+387 53 610 116

Вијести

РАТКО ЛАЗИЋ ПРВИ СТИГАО ДО ЧАСНОГ КРСТА  

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 19 Januara, 2024 у 15:46

Осамнаест бродских младића учествовало у Богојављенском пливању за Часни крст које је данас организовано на ријеци Сави испред Кајак-кану клуба „Премиум“. Ове године до Часног крста први је допливао двадесетједногодишњи Ратко Лазић. „За мене значи првенствено велику част пливати за Часни крст и мислим да би требали млади доћи у већем броју како бисмо сачували нашу традицију“, казао је Лазић и додао да други пут учествује у овом догађају, те нагласио да ће пливати кад год буде био у могућности.  

Синиша Лучановић који је данас први пут запливао у хладној Сави рекао је да Богојављенско пливање изазива посебне емоције. „Феноменалан је осјећај пливати за Часни крст. Православље, вјера, све оно што треба православног човјека да испуњава то је оно што се дешава данас и то је оно што мене испуњава“, рекао је Лучановић.  

Као и претходних година, Општина Брод обезбиједила је златни крст за најбржег, као и сребрне крстове и захвалнице за остале пливаче. Захвалницу је добила и двадесетомјесечна Зорана Рушкић као најмлађа Брођанка на данашњој манифестацији. „Док буде пливача биће и пливања за Часни крст овдје на ријеци Сави. Мислим да је ово један од примјера чувања православне традиције, али и стварања бродске традиције. Много значи подршка грађана који су се данас овдје окупили да пруже подршку пливачима којима овим путем честитам на храбрости“, изјавио је начелник општине Зоран Видић.  

Овогодишње Богојављенског пливање за Часни крст организовала су навијачка удружења из Брода уз подршку Борачке организације, Туристичке организације, те општинске администрације и бројних јавних установа. „Девету годину заредом у Броду се организује Богојављенско пливање за Часни крст у знак сјећања на чин крштења нашег спасиоца Господа Исуса Христа на ријеци Јордан. Данас се осамнаест витезова из Брода пријавило да би пливали за Часни крст. Најуспјешнији међу најбољима је био Ратко Лазић. Честитамо му на томе, а свим учесницима желимо здравља и среће“, казао је Саша Видић, предсједник Организационог одбора Богојављенског пливања.  

Ове године догађај је у потпуности обезбјеђивала Професионална ватрогасно-спасилачка јединица Брод. „Наши ватрогасци спасиоци су ове године први пут на себе преузели одговорност и обавезу да брину о безбједности пливача и заиста смо поносни на то. Честитам свим такмичарима на храбрости и жељи да на овај начин сачувају нашу традицију и обичаје“, казао је Миле Вукман старјешина Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Брод.

Аутор: М.М.

news
ПРОГЛАШЕЊЕМ НАЈБОЉИХ ЕКИПА И ДОДЈЕЛОМ ПЕХАРА ЗАВРШЕН 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР „БРОД 2024“

Дводневни осми по реду Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“ завршен је данас, 23. јуна проглашењем најбољих екипа и додјелом пехара. Најуспјешнија екипа у категорији 2013. годиште је…

23.06.2024 18:41

news
ПОЧЕО 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР "БРОД 2024"

Постројавањем екипа, поздравом организатора и генералног покровитеља, те наступом Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ данас је у Броду почео осми Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“. На стадиону Омладинског…

22.06.2024 15:19

news
СТАДИОН ОФК „ПОЛЕТ 1926“ СПРЕМАН ДА ДОЧЕКА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРЕ ИЗ ЦИЈЕЛОГ РЕГИОНА (ФОТО)

Овог викенда Брод је домаћин осмог по реду Међународног дјечијег фудбалског турнира „Брод 2024“. Учешће је потврдило осамдесет екипа, подијељених у четири узрасне категорије од 2012. до 2015. годишта. Стадион…

21.06.2024 19:48