+387 53 610 116

Вијести

РАТКО ЛАЗИЋ ПРВИ СТИГАО ДО ЧАСНОГ КРСТА  

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 19 Januara, 2024 у 15:46

Осамнаест бродских младића учествовало у Богојављенском пливању за Часни крст које је данас организовано на ријеци Сави испред Кајак-кану клуба „Премиум“. Ове године до Часног крста први је допливао двадесетједногодишњи Ратко Лазић. „За мене значи првенствено велику част пливати за Часни крст и мислим да би требали млади доћи у већем броју како бисмо сачували нашу традицију“, казао је Лазић и додао да други пут учествује у овом догађају, те нагласио да ће пливати кад год буде био у могућности.  

Синиша Лучановић који је данас први пут запливао у хладној Сави рекао је да Богојављенско пливање изазива посебне емоције. „Феноменалан је осјећај пливати за Часни крст. Православље, вјера, све оно што треба православног човјека да испуњава то је оно што се дешава данас и то је оно што мене испуњава“, рекао је Лучановић.  

Као и претходних година, Општина Брод обезбиједила је златни крст за најбржег, као и сребрне крстове и захвалнице за остале пливаче. Захвалницу је добила и двадесетомјесечна Зорана Рушкић као најмлађа Брођанка на данашњој манифестацији. „Док буде пливача биће и пливања за Часни крст овдје на ријеци Сави. Мислим да је ово један од примјера чувања православне традиције, али и стварања бродске традиције. Много значи подршка грађана који су се данас овдје окупили да пруже подршку пливачима којима овим путем честитам на храбрости“, изјавио је начелник општине Зоран Видић.  

Овогодишње Богојављенског пливање за Часни крст организовала су навијачка удружења из Брода уз подршку Борачке организације, Туристичке организације, те општинске администрације и бројних јавних установа. „Девету годину заредом у Броду се организује Богојављенско пливање за Часни крст у знак сјећања на чин крштења нашег спасиоца Господа Исуса Христа на ријеци Јордан. Данас се осамнаест витезова из Брода пријавило да би пливали за Часни крст. Најуспјешнији међу најбољима је био Ратко Лазић. Честитамо му на томе, а свим учесницима желимо здравља и среће“, казао је Саша Видић, предсједник Организационог одбора Богојављенског пливања.  

Ове године догађај је у потпуности обезбјеђивала Професионална ватрогасно-спасилачка јединица Брод. „Наши ватрогасци спасиоци су ове године први пут на себе преузели одговорност и обавезу да брину о безбједности пливача и заиста смо поносни на то. Честитам свим такмичарима на храбрости и жељи да на овај начин сачувају нашу традицију и обичаје“, казао је Миле Вукман старјешина Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Брод.

Аутор: М.М.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23