+387 53 610 116

Вијести

РАТКО ЛАЗИЋ ПРВИ СТИГАО ДО ЧАСНОГ КРСТА  

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 19 Januara, 2024 у 15:46

Осамнаест бродских младића учествовало у Богојављенском пливању за Часни крст које је данас организовано на ријеци Сави испред Кајак-кану клуба „Премиум“. Ове године до Часног крста први је допливао двадесетједногодишњи Ратко Лазић. „За мене значи првенствено велику част пливати за Часни крст и мислим да би требали млади доћи у већем броју како бисмо сачували нашу традицију“, казао је Лазић и додао да други пут учествује у овом догађају, те нагласио да ће пливати кад год буде био у могућности.  

Синиша Лучановић који је данас први пут запливао у хладној Сави рекао је да Богојављенско пливање изазива посебне емоције. „Феноменалан је осјећај пливати за Часни крст. Православље, вјера, све оно што треба православног човјека да испуњава то је оно што се дешава данас и то је оно што мене испуњава“, рекао је Лучановић.  

Као и претходних година, Општина Брод обезбиједила је златни крст за најбржег, као и сребрне крстове и захвалнице за остале пливаче. Захвалницу је добила и двадесетомјесечна Зорана Рушкић као најмлађа Брођанка на данашњој манифестацији. „Док буде пливача биће и пливања за Часни крст овдје на ријеци Сави. Мислим да је ово један од примјера чувања православне традиције, али и стварања бродске традиције. Много значи подршка грађана који су се данас овдје окупили да пруже подршку пливачима којима овим путем честитам на храбрости“, изјавио је начелник општине Зоран Видић.  

Овогодишње Богојављенског пливање за Часни крст организовала су навијачка удружења из Брода уз подршку Борачке организације, Туристичке организације, те општинске администрације и бројних јавних установа. „Девету годину заредом у Броду се организује Богојављенско пливање за Часни крст у знак сјећања на чин крштења нашег спасиоца Господа Исуса Христа на ријеци Јордан. Данас се осамнаест витезова из Брода пријавило да би пливали за Часни крст. Најуспјешнији међу најбољима је био Ратко Лазић. Честитамо му на томе, а свим учесницима желимо здравља и среће“, казао је Саша Видић, предсједник Организационог одбора Богојављенског пливања.  

Ове године догађај је у потпуности обезбјеђивала Професионална ватрогасно-спасилачка јединица Брод. „Наши ватрогасци спасиоци су ове године први пут на себе преузели одговорност и обавезу да брину о безбједности пливача и заиста смо поносни на то. Честитам свим такмичарима на храбрости и жељи да на овај начин сачувају нашу традицију и обичаје“, казао је Миле Вукман старјешина Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Брод.

Аутор: М.М.

news
БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БРОД ПОЗИВА НА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 3. МАРТА

Поштовани, У знак сјећања и отимања од заборава истине о страдању српског народа, 3. март Борачка организација обиљежава као датум од значаја за општину Брод и Борачку организацију. Позивамо Вас…

02.03.2024 12:32

news
РЕТРОСПЕКТИВА УСПЈЕШНЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ БРОД, ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И ФОНДАЦИЈЕ "МОЗАИК"

Недавно је у Сарајеву одржана Годишња конференција Фондације „Мозаик“ на тему „Будућност БиХ: Изазови и развојне стратегије у глобално промјењивом контексту“. Општину Брод су заступали Вања Николић, шеф кабинета начелника…

01.03.2024 13:24

news
УНАПРИЈЕЂЕЊЕ ШКОЛСТВА ЗА РАЗВОЈ ОПШТИНЕ

У петак 1. марта у сали за састанке општине одржан је други састанак радне групе за област школства. Радна група је именована за учешће у изради приједлога "Стратегије развоја општине…

01.03.2024 13:15