+387 53 610 116

Вијести

„ПУТЕМ ПРВОГ ПРОГОНА СРБА У БиХ”

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 15 Maja, 2023 у 08:30

img

Недеља 14. 5. 2023. године - "Кренули су пјешачким походом-маршом, Брођани јутрос путем којим су прије 31 годину прошли у првом егзодусу који се десио на територији БиХ 1992. године. У поход и сјећању су се укључили и бициклисти и маратонци. Киша није била препрека. Тако је било и маја 1992. године, кишно и тешко вријеме. Тада је циљ био да се сачува што више живота српског народа и да се организују за повратак.

Данас је циљ био сјећање и отимање од заборава а одредиште, Липа до цркве Светог Јована Владимира, на мјесто гдје је 1992.године пружен отпор непријатељу, а гдје је и ове године служена молитва за све оне који су у Одбрамбено отаџбинском рату страдали.

Окупили су се борци, потомци, жене, подмладак, најмлађи, најстарији, сви заједно да се подсјете на тешке дане и сви заједно да покажу јединство Српског народа.

Ово је осма година за редом како Борачка организација Брод организује Марш.

Колона је развила српску тробојку. Живио Брод, живјела Република Српска!

Марш „ПУТЕМ ПРВОГ ПРОГОНА СРБА У БиХ”је сјећање на страдање и прогон Срба које су 1992. године са подручја ове општине протјерале регуларне Хрватске оружане снаге потпомогнуте паравојним хрватско-муслиманским јединицама.

У мају 1992. са вјековних огњишта протјерано је више од 12.000 Срба из Брода, а њихова имовина је опљачкана и спаљена.

Више од 100 Брођана је учествовало у пјешачком походу, а придружило им се и неколико десетина маратонаца и бициклиста који су прешли пут од Трга патријатха Павла до цркве Св. Јована Владимира на Липи.

Најстарији учесник марша је Стана Ковачевић, а најмлађи учесник је Стефан Видић.

Пјешачки поход кренуо је од Камена у Доњем Клакару до црве Светог Јована Владимира на Липи, гдје служен помен паратос и положени вијенци.

Учесници похода положили су цвијеће на мосту у Доњем Клакару и тако почаст погинулим српским борцима Радовану Радовановићу и Мили Стевићу, а потом су се код спомен-обиљежја у Горњем Клакару и Горњим Врелима поклонили сјенима погинулих бораца који су животе дали за слободу.

Тешка времена из рата се не смију заборавити.

Учесници марша су присуствовали помен парастосу који је служен код спомен цркве Св. Јована Владимира на Липи и полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа одали почаст борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, а потом је на излетишту у Врелима уприличено дружење уз војнички пасуљ."

Текст и фото преузети са фејсбук стране Борачке организације Брод

news
ДЕЛЕГАЦИЈА БРОДА НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ БОРОВО

Делегација општине Брод, на позив начелника општине Борово Зорана Баћановића, посјетила је Борово у Хрватској.

25.05.2023 08:50

news
ПОЗИВ ЗА 27. РЕДОВНУ СЈЕДНИЦУ

Сједница ће се одржати у уторак 30. маја, а материјале можете наћи на службеној интернет страници Општинске управе, у "Материјалима за Скупштину".

23.05.2023 12:04

news
ПРЕДУЗЕТЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЈЕРЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВЕ

Због повећаног водостаја ријеке Укрине на ободном каналу општине Брод постављају се вреће са пијеском у Лужанима

16.05.2023 10:52