+387 53 610 116

Вијести

ПРЕДСЈЕДНИК БО БРОД: МАЈКЕ СУ НАЈВЕЋИ ХЕРОЈИ ПРОТЕКЛОГ РАТА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 6 Marta, 2024 у 20:02

Борачка организација општине Брод уз подршку локалне управе данас је, поводом Осмог марта – Међународног дана жена, припремила традиционални пријем и дружење са мајкама погинули бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Међу присутнима је била и Ружа, мајка Мирослава Јефтића који је погинуо са само 18 година.

„Тешко јесте, то без даљњега, и свака година је све тежа. Сваке године, од године до године, од 8. марта до 8. марта пар мајки већ премину. Држи ме то што имам ћерку, троје унучади и мужа. Живјети се мора“, истиче Ружа.

Она се уједно захвалила Борачкој организацији општине Брод и општинској администрацији што „их нису заборавили“ и додала да им њихову дјецу нико не може надокнадити, али да је обиљежавање Осмог марта прилика да се све мајке присјете својих погинули.

И Милена Југовић је мајка погинулог борца која је данас присуствовала дружењу у просторијама Борачке организације.

„Фино је, нека нас. Ја сам задовољна што нас позову. Могли су и да нас не зову, али сваке године они то припреме и угосте нас. Тешко јесте, али нам је лакше у друштву. Тешко јесте, али добро је чим дођемо овдје, прича Милена кроз сузе.

Општинска Борачка организација, заједно са Општином Брод већ 15 година поводом овог празника организује пријем за мајке погинулих бораца.

„Оне, прије свега, желе да дођу, да посјете Спомен собу, донесу цвијеће и упале свијећу својим најмилијима, својим синовима“, истиче Зоран Видић, предсједник општинске Борачке организације.

За мајке је спремљена закуска, цвијеће и скроман новчани поклон, а Видић је нагласио да мајке погинулих бораца такође могу да иду на бесплатно бањско лијечење. Он је искористио прилику како би најавио и  поклоничко путовање у наредном периоду.

„Мајке нису заслужиле само то, оне су заслужиле много више, јер у протеклом одбрамбеном-отаџбинском рату, можемо да кажемо, да су оне највећи хероји. Слале су своје синове на ратиште и плакале за њима, а нису знале да ли ће се вратити или неће“, рекао је предсједник Борачке организације Брод.

Дружењу које је данас организовано за мајке погинулих бораца присуствовао је и начелник општине Брод.

Он је казао да је Осмомартовски пријем мали знак пажње, прилика да мајкама погинулих бораца "дамо до знања да се сјећамо и памтимо њихов велики губитак, али и да их почастимо поводом Међународног дана жена".

Видић је искористио прилику да честита онима који су оваква дружења започели, те додао да је „наша обавеза и обавеза свих будућих генерација да то наставимо докле год је и посљедња мајка жива“.

„Мислим да смо ми народ склон заборављању, а свједоци смо да имамо нешто што се није заборавило више од 30 година. Можда је то у једном дијелу српске историје, поготово историје Брода и позитиван примјер како треба да се понашамо и односимо према томе и очигледно је да то мајке препознају и цијене“, закључио је начелник општине Брод Зоран Видић.

Пријем је почео окупљањем мајки у Спомен-соби са фотографијама њихових погинулих синова. Оне су се ту помолиле, положиле цвијеће и упалиле свијеће за оне којих више нема.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23