+387 53 610 116

Вијести

ПРЕДСТАВЉЕНЕ АКТИВНОСТИ ДРУГЕ ФАЗЕ ДРР ПРОЈЕКТА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 15 Aprila, 2024 у 11:55

Данас је у сали за састанке Општине Брод одржан састанак представника УНДП-а (United Nations Development Programme - UNDP), Одсјека за послове заштите и спасавања, те Одсјека за локални и економски развој општине Брод.

Тема састанка је било представљање активности везаних за пројекат из области смањења ризика од катастрофа (DRR) под називом „Заједнички програм смањења ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ - фаза 2“.

Наиме, Управни одбор овог програма прихватио је приједлог да општина Брод буде међу одабраним локалним заједницама из Републике Српске са којима Заједнички програм намјерава сарађивати и у наредном периоду.

Пројекат финансира Влада Швајцарске, Уједињене нације и власти у Босни и Херцеговини, а спроводе УН агенције: УНДП, УНИЦЕФ, ФАО и УНЕСКО. Програм ће се имплементи у периоду 2023-2027.

Циљ Заједничког програма је рјешавање кључних приоритета у области смањења ризика од катастрофа на свим нивоима власти у БиХ и са актерима из сектора који су директно укључени у Програм: заштита и спашавање, образовање, социјална и д‌јечја заштита, пољопривреда, културно-историјско насљеђе и урбано планирање.

Програм посебан акценат ставља на унапређење локалних механизама координације у области смањења ризика од катастрофа, као и на афирмацију процеса стратешког планирања са акцентом на најугроженије категорије становништва.

Фокус Заједничког програма на локалном нивоу биће на јачању DRR капацитета за смањење ризика од катастрофа у оквиру 10 јединица локалне самоуправе у БиХ у периоду трајања Програма.

На састанку је договорено да надлежне службе Општине Брод до краја наредне седмице усагласе одлуку да ли ће се прикључити програму, након чега слиједи његово детаљно представљање.

news
ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава. Ријеч је…

29.05.2024 09:49

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41