+387 53 610 116

Вијести

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА, ГРАДСКЕ И ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ ИЗНИЈЕЛИ СВОЈЕ ПРИЈЕДЛОГЕ ЗА НОВУ СТРАТЕГИЈУ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 26 Februara, 2024 у 14:12

Данас је у сали за састанке Општине Брод одржан 2. састанак радне групе из области спорта и културе за координацију израде документа „Стратегија развоја Општине Брод за период 2022-2028. годину“.

Састанку су присуствовали представници Народне библиотеке „Бранко Ћопић“ и библиотеке Основне школе „Свети Сава“, те Туристичке организације општине Брод.

Директорка градске библиотеке Љиљана Марјановић предложила је повећање, односно обнављање фонда библиотеке.

Поред тога, изнијела је приједлог професора Теодора Трифуновића да се једна просторија у библиотеци преуреди у „Собу Душка Трифуновића“. Приједог је да се у Соби постави завичајна збирка, те да се та просторија оспособи у знак сјећања на највећег бродског пјесника.

Бојана Шашлић, наставница српског језика и библиотекарка у Основној школи „Свети Сава“ предложила је да се манифестација Дани Душка Трифуновића и Акварелистичка колонија "Сава" омасове тиме што ће у њима учестововати, тј. присуствовати  представници установа образовања и културе, те спортских друштава и других удружења која постоје на подручју општине Брод.

Директор Туристичке организације општине Брод Горан Вукојевић предложио је оснивање посебног центра за културу у којој би били смјештени и библиотека, а и културно-умјетничка друштва.

Поред тога, он је скенуо пажњу на то да је Спортско-културном центру потребно реновирање. Према Вукојевићевим ријечима, потребно је да се замијени кров, столарија, гријање и изолација. Постоје процјене по којима би за реконструкцију Спортско-културног центра било потребно око милион и по конвертибилних марака.

Вукојевић је подсјетио да је Дом спортова изграђен прије више од 40 година, те да се Туристичка организација труди да га одржава у складу са својим могућностима, међутим, да би у наредних пет дод десет година свакако требало да се изврши реновирање тог објекта.

Директор Туристичке организације је предложио да се јасно одреди пет манифестација које би могле да уђу у Стратегију, као што су Акварелистичка колонија "Сава", те да би се поред дана посвећених  Душку Трифуновићу, могли организовати и дани Воје Чолановића, писца и новинара рођеног у Броду.

Небојша Гаџа из Одсјека за локални и економски развој Општине Брод предложио је да се детаљно размотре циљеви који се налазе у претходној Стратегији, те да се допуне новим и усагласе с оним што је раније било дио Стратегије.

Боро Грабовац, шеф Одсјека за локални и економски развој је предложио да се финансијски дефинише све о чему се данас разговарало како би се имао увид у то колико би коштала реконструкција Спортско-културног центра у Броду, односно реализација других пројеката о којима се разговарало.

Директорка Народне библиотеке „Бранко Ћопић“ предложила је да се на папир ставе приједлози који имају реалне шансе да се реализују.

Данашњем састанку радне групе присуствовала је и Бранкица Вудраг из Одсјека за локални развој, те Велибор Видић, стручни сарадник за спорт Општине Брод.

Први састанак радне групе из области спорта и кутлуре за координацију израде документа „Стратегија развоја општине Брод за период 2022-2028“ одржан је 18. октобра 2023. године.

news
БРОД ЋЕ ЗА ВИКЕНД УГОСТИТИ 1 000 МЛАДИХ ФУДБАЛЕРА

У Броду ће наредног викенда бити одигран осми Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“. Турнир ће окупити око 1000 малишана из 80 екипа подјељених у четири узрасне категорија…

19.06.2024 12:19

news
ПОЧЕЛА КАМПАЊА „ЛАКО ЈЕ БРЗИНУ СМАЊИТИ“

Министарство саобраћаја и веза и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске у сарадњи са локалним заједницама проводи превентивну кампању “Лако је брзину смаљити”. Кампања је почела данас, 18. јуна и…

18.06.2024 09:55

news
ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗРАДИ ПРВИХ ПРИКЉУЧАКА НА КАНАЛИЗАЦИОНУ МРЕЖУ У УЛИЦИ ПИЛОТА БРАНКА ПЈАНИЋА

Јавно комунално предузеће „Комвод“ а.д. јуче је започело радове на изради прикључака на новоиграђену канализациону мрежу у улици Пилота Бранка Пјанића у Мјесној заједници Бродско Поље 2. Ново Шљивић, технички…

18.06.2024 08:04