+387 53 610 116

Вијести

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА, ГРАДСКЕ И ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ ИЗНИЈЕЛИ СВОЈЕ ПРИЈЕДЛОГЕ ЗА НОВУ СТРАТЕГИЈУ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 26 Februara, 2024 у 14:12

Данас је у сали за састанке Општине Брод одржан 2. састанак радне групе из области спорта и културе за координацију израде документа „Стратегија развоја Општине Брод за период 2022-2028. годину“.

Састанку су присуствовали представници Народне библиотеке „Бранко Ћопић“ и библиотеке Основне школе „Свети Сава“, те Туристичке организације општине Брод.

Директорка градске библиотеке Љиљана Марјановић предложила је повећање, односно обнављање фонда библиотеке.

Поред тога, изнијела је приједлог професора Теодора Трифуновића да се једна просторија у библиотеци преуреди у „Собу Душка Трифуновића“. Приједог је да се у Соби постави завичајна збирка, те да се та просторија оспособи у знак сјећања на највећег бродског пјесника.

Бојана Шашлић, наставница српског језика и библиотекарка у Основној школи „Свети Сава“ предложила је да се манифестација Дани Душка Трифуновића и Акварелистичка колонија "Сава" омасове тиме што ће у њима учестововати, тј. присуствовати  представници установа образовања и културе, те спортских друштава и других удружења која постоје на подручју општине Брод.

Директор Туристичке организације општине Брод Горан Вукојевић предложио је оснивање посебног центра за културу у којој би били смјештени и библиотека, а и културно-умјетничка друштва.

Поред тога, он је скенуо пажњу на то да је Спортско-културном центру потребно реновирање. Према Вукојевићевим ријечима, потребно је да се замијени кров, столарија, гријање и изолација. Постоје процјене по којима би за реконструкцију Спортско-културног центра било потребно око милион и по конвертибилних марака.

Вукојевић је подсјетио да је Дом спортова изграђен прије више од 40 година, те да се Туристичка организација труди да га одржава у складу са својим могућностима, међутим, да би у наредних пет дод десет година свакако требало да се изврши реновирање тог објекта.

Директор Туристичке организације је предложио да се јасно одреди пет манифестација које би могле да уђу у Стратегију, као што су Акварелистичка колонија "Сава", те да би се поред дана посвећених  Душку Трифуновићу, могли организовати и дани Воје Чолановића, писца и новинара рођеног у Броду.

Небојша Гаџа из Одсјека за локални и економски развој Општине Брод предложио је да се детаљно размотре циљеви који се налазе у претходној Стратегији, те да се допуне новим и усагласе с оним што је раније било дио Стратегије.

Боро Грабовац, шеф Одсјека за локални и економски развој је предложио да се финансијски дефинише све о чему се данас разговарало како би се имао увид у то колико би коштала реконструкција Спортско-културног центра у Броду, односно реализација других пројеката о којима се разговарало.

Директорка Народне библиотеке „Бранко Ћопић“ предложила је да се на папир ставе приједлози који имају реалне шансе да се реализују.

Данашњем састанку радне групе присуствовала је и Бранкица Вудраг из Одсјека за локални развој, те Велибор Видић, стручни сарадник за спорт Општине Брод.

Први састанак радне групе из области спорта и кутлуре за координацију израде документа „Стратегија развоја општине Брод за период 2022-2028“ одржан је 18. октобра 2023. године.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23