+387 53 610 116

Вијести

ПРЕДСТАВНИЦИ БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РС ОДРЖАЛИ СЈЕДНИЦУ У БРОДУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 27 Marta, 2024 у 14:42

Након обиљежавања 32. годишњице страдања цивила у Сијековцу, у Броду су одржане сједнице Одбора породица погинулих и заробљених бораца, Одбора ратних војних инвалида БОРС-а, те сједница Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

Радан Остојић, предсједник БОРС-а је поручио је да ће ова организација „својом слогом и јединством сачувати и очувати Српску“.

Он је казао да ће БОРС истрајати на томе да у уџбеницима историје и српског језика за основне и средње школе у Српској буде заступљено што више градива из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

„Осим тога, и ваннаставне активности требају да иду у том правцу да се на излетима и ђачким екскурзијама што више посјећују мјеста страдања српског народа из Првог и Другог свјетског рата, а посебно Отаџбинског рата“, нагласио је он.

Остојић је подсјетио да се у Сијековцу прије 32 године десио стравичан злочин над српским цивилима, који је био један од узрока почетка крвавог грађанског рата на простору БиХ.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Милован Гагић рекао је да су на сједници разматрани извјештаји за прошлу и планови рада БОРС-а за ову годину, додајући да БОРС трага за рјешењем након одлуке Уставног суда Републике Српске у вези са начином исплате инвалиднина борачким категоријама.

„Ово питање је комплексно и о њему морамо озбиљно размишљати да борачке категорије не би остале закинуте и да се унаприједи њихов положај“, казао је Гагић.

Он је рекао да БОРС тражи системска рјешења и када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих бораца ВРС која морају до краја године бити реализована.

Гагић је нагласио да „институције Српске требају помоћи „оптуженима или осуђенима за наводно почињене ратне злочине како би сваком појединцу могли помоћи да доказује истину о протеклом рату“

Он је најавио да ће Скупштина БОРС-а бити одржана до краја априла и да ће бити донесене важне одлуке које ће бити путоказ рада БОРС-а.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца БОРС-а и предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод Зоран Видић рекао је да ће Скупштина БОРС-а донијети акциони план запошљавања дјеце погинулих бораца.

„План је да дођемо до информације колико имамо незапослене дјеце погинулих бораца по општинама, а након тога до јуна ћемо покушати одржати састанак са Радном групом коју је именовао предсједник Републике Српске како би се ово реализовало до краја ове године“, рекао је Видић.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида БОРС-а Мирослав Вуковић, који долази из Гацка, рекао је новинарима да у тој општини нема ниједно незапослено дијете погинулог борца и нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца.

Сједници је присуствовао и помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.

news
ПРЕДЛОЖЕНА РАНГ ЛИСТА ПОБЈЕДНИКА КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА, БАЛКОНА И УЛАЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ 2024. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је 31. маја 2024. године расписала Јавни конкурс за избор најуређенијег дворишта, балкона и улаза стамбене зграде. На конкурс су до 1. јула пристигле укупно 32 пријаве,…

15.07.2024 13:10

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 29. ЈУЛ

На данас одржаном колегијуму договорено је да наредна 40. редовна сједница Скупштине општине Брод буде одржана у понедјељак, 29. јула са почетком у 9:00 часова у сали Скупштине општине (зграда…

15.07.2024 09:41

news
СЛАВА СЕЛА ПОНОВО ОКУПИЛА БРОЈНЕ ПОЛОЈЧАНЕ

Литургијом у храму посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу, чином освећења славског колача, свечаном литијом око храма и народним весељем данас је у Полоју прослављена слава села – Павловдан. Премда…

13.07.2024 16:50