+387 53 610 116

Вијести

ПРВА ОВОГОДИШЊА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ УРОДИЛА ПЛОДОМ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 15 Marta, 2024 у 19:50

У првој овогодишњој акцији добровољног давања крви у амбуланти Дома здравља у Лијешћу драгоцјену течност дао је 61 давалац од укупно 79 регистрованих учесника.

Акцији се одазвало и петанестак бродских средношколаца. Један од њих, Синиша Марјановић је изјавио да му је драго што је био у прилици да дâ крв и да намјерава да то чини и убудуће.

Доктор Дарко Микеревић из Службе за трансфузију крви добојске болнице, рекао је да је ово прва акција на коју се већ традиционално одазивају и средњошколци, те нагласио да ово веома добра пракса како би се млади научили да буду свјесни колико је важно дати крв.

"Одзив у Броду и иначе у Републици Српској је када је добровољно давање крви у питању генерално добар, понекад у болницима имамо проблема са несташицом крви, али се углавном ради о Рх негативним крвним групама, али у том случају позивамо даваоце које имамо у бази података", рекао је Микеревић.

Он је додао да се млади који из неког разлога не могу дати крв не требају разочарати јер увијек постоји други пут.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Брод Илија Сељаковић рекао је да је задовољан исходом акције, те напоменуо да је одзив у овој мјесној заједници увијек добар.

"Јако ми је драго што се на ове акције одазове велики број давалаца, а посебно што је данас овдје и знатан број средњошколаца који су дошли да дају крв", навео је он.

Сељаковић је посебно захвалио општини Брод и Цивилној заштити за подршку у организацији акције.

Акцију је организовао Општинска организација Црвеног крста Брод, а у сарадњи са локалном управом, бродским одсјеком Цивилне заштите и Службом за трансфузију крви добојске болнице.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23