+387 53 610 116

Вијести

ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА USAID ПОМОЋИ ЛОКАЛНОЈ УПРАВИ У ОПШТИНИ БРОД

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 13 Marta, 2024 у 12:57

Општина Брод и Пројекат помоћи локалној управи LGAA који финансира Америчка агенција за међународни развој USAID сарађиваће на петогодишњем пројекту који ова агенција спроводи у Босни и Херцеговини.

USAID Пројекат помоћи локалној управи LGAA има за циљ повећање ефикасности, транспарентности и одговорности у пружању јавних услуга грађанима и пословним субјектима, односно јачање властитих капацитета за испуњавање друштвено-економских потреба заједнице.

USAID LGAA пружа подршку партнерским јединицама локалне самоуправе у областима:

  1. Јачања капацитета за пружање транспарентних, одговорних и квалитетних јавних услуга кроз партнерства, што може да обухвати активности на јачању капацитета, регулаторна и процедурална побољшања, дигитализацију, изгадњу или унапређење дигиталне инфраструктуре и слично;
  2. Омогућавања иницијатива одрживог развоја кроз партнерство са приватним сектором и цивилним друштвом, а све са циљем побољшања подстицајног пословног окружења;
  3. Унапређења комуникације јединица локалне самоуправе и сарадње са локалним заједницама и грађанима, као и оснаживање грађана и пословних субјеката како би утицали на доношење одлука и захтјевали позитивне промјене.

Након првог, оријентационог радног састанка који је одржан 15. фебруара делегиране су двије услуге на чијем унапређењу ће Општина Брод уз помоћ USAID LGAA пројекта радити у наредном периоду.

Прва услуга тиче се дигитализације кључних услуга – унапређење дигиталне инфраструктуре, а друга активности које се односе на одржавање локалних некатегорисаних путева.  

У сали Општине Брод 12. марта одржана је радионица за процјену функција и капацитета локалне управе која би у наредном периоду требало да се унаприједе. Циљ је израда специфичних пакета подршке Општини, прилагођене конкретним потребама. Тиме ће се омогућити континуирано и систематично праћење напретка и учинка Општине у оствариванјњу цињева,

Представници USAID LGAA пројекта Даут Бајрамовић и Сања Драгољевић упознали су руководство и запослене у локалној управи са методологијом рада.

Учесници су разговарали о сврхама, циљевима и резултатима процјене капацитета, FOCAS матрици и бодовањима. Након тога услиједио је преглед резултата и дискусија о потребама, те гласање о приоритетима којима би требало да се локална заједница посвети у наредном периоду.

Истог и наредног дана представници USAID LGAA пројекта су интервјуисали начелнике одјељења, шефове одсјека и њихове сараднике са дугогодишњим искуством рада у локалној самоуправи.

Наредни корак у реализацији пројекта је обука из креирања и пружања услуга која ће се одржати 14. и 15. марта у Тузли, а којој ће присуствовати делегирани представници Општине Брод.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23