+387 53 610 116

Вијести

ПОЧЕЛА ПРОЉЕЋНА АКЦИЈА САДЊЕ ЛИПА НА ЛУГОВИМА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 18 Marta, 2024 у 17:33

Насеље Лугови у Мјесној заједници Лијешће ускоро ће красити дрворед липа чијих 50 садница је на иницијативу мјештана обезбиједила Општина Брод.

Првих 20 садница посадили су данас радници Јавно-комуналног предузећа „КОМВОД“ уз помоћ мјештана и радника општинске администрације.

„Лично сам подржао акцију коју је комшија започео, свака му част и хвала општинској управи што је успјела да обезбиједи ове саднице“, казао је Милош Шувира који живи у засеоку Лугови.

Он се захвалио иницијаторима, организаторима и реализаторима прољећне садње у Луговима. 

„Само једну замјерку бих упутио нашим овдје комшијама у насељу Лугови што се нисмо добро организовали, јер нас је требало бити више“, истакао је Шувира.

На идеју да се посади дрворед поред локалног пута који од Лијешћа води према Винској, дошао је Срђан Мировић са пријатељима који живи у овом лијешћанском насељу. Обратио се општинској управи која је имала слуха за потребе људи који живе на Луговима, те је обезбиједила потребне саднице.

„Са пар колега сам причао, пошто је овдје велика чистина и кад је сезона великих вјетрова ту настаје мало више штете, па смо дошли на идеју да посадимо неке саднице. Испитали смо терен и дошли до закључка да је липа најбоља, да ће најбрже расти и да ћемо за пар година имати најмање штета на кућама и имањима“, истакао је Срђан.

Он се захвалио на обезбијеђеним садницама и логистичкој помоћи радника „КОМВОД-а“ и административне службе општине, те додао да ће поред естетске, липе имати и корисну улогу јер ће временом дрвеће формирати вјетрозаштитни појас.

Прије почетка садње саобраћајни инжењер Бојан Поповић и инжењерка пољопривреде Владимирка Шукурма извшили су премјеравање терена од куће Трифковића до вишћанског канала, те је на површини дужине 500 метара припремљен терен за сађење 50 садница липе.

„Данас смо искористили овај лијеп мартовски дан за провођење акције садње липа у лијешћанском засеоку Лугови. Прво смо извршили размјеравање и позиционирање локација за копање и сађење припремљених садница липе. Након тога су радници „КОМВОД-а“ ископали рупе како би се садице могле засадити на предвиђеним локацијама“, рекао је Бојан Поповић из Одјељења за просторно уређење, стамбено-комуналне послове и екологију Општине Брод.

Мјештани, радници „КОМВОД-а“ и општинске административне службе су у току дана посадили двадесетк садница. Акција се наставља сутра, а потом ће се поставити летве које ће младе саднице у наредном периоду заштитити од удара вјетра.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23