+387 53 610 116

Вијести

ПОЧЕЛА ПРОЉЕЋНА АКЦИЈА САДЊЕ ЛИПА НА ЛУГОВИМА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 18 Marta, 2024 у 17:33

Насеље Лугови у Мјесној заједници Лијешће ускоро ће красити дрворед липа чијих 50 садница је на иницијативу мјештана обезбиједила Општина Брод.

Првих 20 садница посадили су данас радници Јавно-комуналног предузећа „КОМВОД“ уз помоћ мјештана и радника општинске администрације.

„Лично сам подржао акцију коју је комшија започео, свака му част и хвала општинској управи што је успјела да обезбиједи ове саднице“, казао је Милош Шувира који живи у засеоку Лугови.

Он се захвалио иницијаторима, организаторима и реализаторима прољећне садње у Луговима. 

„Само једну замјерку бих упутио нашим овдје комшијама у насељу Лугови што се нисмо добро организовали, јер нас је требало бити више“, истакао је Шувира.

На идеју да се посади дрворед поред локалног пута који од Лијешћа води према Винској, дошао је Срђан Мировић са пријатељима који живи у овом лијешћанском насељу. Обратио се општинској управи која је имала слуха за потребе људи који живе на Луговима, те је обезбиједила потребне саднице.

„Са пар колега сам причао, пошто је овдје велика чистина и кад је сезона великих вјетрова ту настаје мало више штете, па смо дошли на идеју да посадимо неке саднице. Испитали смо терен и дошли до закључка да је липа најбоља, да ће најбрже расти и да ћемо за пар година имати најмање штета на кућама и имањима“, истакао је Срђан.

Он се захвалио на обезбијеђеним садницама и логистичкој помоћи радника „КОМВОД-а“ и административне службе општине, те додао да ће поред естетске, липе имати и корисну улогу јер ће временом дрвеће формирати вјетрозаштитни појас.

Прије почетка садње саобраћајни инжењер Бојан Поповић и инжењерка пољопривреде Владимирка Шукурма извшили су премјеравање терена од куће Трифковића до вишћанског канала, те је на површини дужине 500 метара припремљен терен за сађење 50 садница липе.

„Данас смо искористили овај лијеп мартовски дан за провођење акције садње липа у лијешћанском засеоку Лугови. Прво смо извршили размјеравање и позиционирање локација за копање и сађење припремљених садница липе. Након тога су радници „КОМВОД-а“ ископали рупе како би се садице могле засадити на предвиђеним локацијама“, рекао је Бојан Поповић из Одјељења за просторно уређење, стамбено-комуналне послове и екологију Општине Брод.

Мјештани, радници „КОМВОД-а“ и општинске административне службе су у току дана посадили двадесетк садница. Акција се наставља сутра, а потом ће се поставити летве које ће младе саднице у наредном периоду заштитити од удара вјетра.

news
ЂОРЂЕ ЋЕРИЋ ЗА РАДИО БРОД: УВИЈЕК ТЕЖИМ КА ПОСТОЉУ

Најуспјешнији бродски атлетичар – рекреативац Ђорђе Ћерић који је три пута проглашен за најбољег спортисту општине Брод говорио је за Радио Брод о почецима, резултатима и циљевима које је себи…

17.04.2024 10:44

news
ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА У САВЈЕТОДАВНИ ОДБОР

Рок за подношење пријава кандидата продужава се до 19.04.2024. године.

17.04.2024 09:20

news
ГРАДСКИ ПАРК ДОБИО ЗИП ЛАЈН И ДОДАТНЕ САДРЖАЈЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Од прошле недјеље у Градском парку у Броду дјеца узраста од седам до 14 година могу да уживају у новом садржају. Ријеч је о двије линије зип лајна и адреналинском…

16.04.2024 09:51