+387 53 610 116

Вијести

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА КОРИСНИЦИМА ПРЕДУЗЕТНИЧКОГ ФОНДА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 22 Aprila, 2024 у 13:46

Данас су у сали за састанке Општине Брод потписани уговори са троје корисника Предузетничког фонда у оквиру USAID/INSPIRE пројекта који су заједно реализовали Општина Брод и Агенцијa САД за међународни развој (United States Agency for International Development).

Захваљујући овом пројекту троје Брођана добило је прилику да реализује своје бизнис идеје. Међу њима је и Драгана Пејичић, која је фокус усмјерила на пројекат везан за наше најмлађе суграђане.

„Ја планирам да реализујем нешто што је везано за дјелатност углавном окренутој дјеци. Ријеч је о дјелатности едукативног карактера, а моја жеља је да у данашњем времену које је прилично изазовно, гдје су нам дјеца, да тако кажемо дигитализована, вратимо се неким другим вриједностима, нашим старим вриједностима, а то је читање“, каже Драгана.

Она истиче да јој је циљ да дјеци читање постане занимљиво.

„Покушаћемо у том правцу да идемо и да реализујемо све оно што смо планирали и како смо навели у пројекту“, казала је она.

Дуња Јалимам, замјеница директора програма USAID/INSPIRE истакла је да је потписивање уговора наставак иницијативе коју је покренула Влада Сједињених Америчких Држава (САД) у оквиру Програма подршке заштите људских права USAID/INSPIRE са циљем унапређења система заштите људских права у Босни и Херцеговини, пружање прилика за запошљавање и самозапошљавање маргинализованих група.

„Данас смо потписали уговоре са три корисника Предузетничког фонда у општини Брод који је намијењен, прије свега, подршци маргинализираним групама у општини Брод“, казала је она и додала:  

„Ово је наставак наших ранијих иницијатива гдје смо у сарадњи са десет локалних заједница већ подржали оснивање и развој бизниса које воде припадници маргинализираних скупина у БиХ“.

USAID и Општина Брод обезбиједиле су једнаке износе средстава. Сваки корисник ће добити по 12 хиљада конвертибилних марака (КМ), од којих је пола обезбиједила локална заједница, а пола Агенција САД за међународни развој.

„Поред тога, овим бизнисима ћемо пружити и стручну, те било какву другу врсту менторске подршке са циљем да њихови бизниси заиста постану одрживи и да у наредном периоду омогуће прилике за запошљавање и они сами“, нагласила је Јалиман.

Уговоре са корисницима пројекта испред Општине Брод потписао је начелник Зоран Видић.

„Овакви пројекти имају вишеструку корист и вишеструки значај зато што директно укључују грађане, јер подразумијевају самозапошљавање. Овај пут су то маргинализоване групе“, казао је Видић и додао:

„По правилима USAID-а Општина Брод учествује са 50 одсто средстава. Укупан износ по кориснику је 12 хиљада конвертибилних марака, а Општина учествује са по шест хиљада за сваког корисника“.

Начелник општине Брод је задовољан што је овај пројекат успјешно реализован.

„Ријеч је о наставку дугогодишње сарадње, а кад се неки пројекат заврши добро, као што је овај, то отвара врата и за наредне пројекте у будућности. Било да је ријеч о инфраструктурним пројектима или неким који подразумијевају укључивање шире заједнице, у сваком случају за то је потребно обезбиједити буџетска средства", казао је Видић.

Он је подсјетио да је у Европи одавно присутна пракса да је буџетирање окренуто пројектима, те да мисли да ће се и у нашој општини морати увести такав начин функционисања.

„Уколико желимо да повлачимо средства из фондова Европске уније или америчке Владе ми ћемо морати да предвидимо средства за то и свакако укључивање грађана у такве процесе ће допринијети бољем разумијевању постојећег буџета, али и повлачење више средстава из фондова“, нагласио је начелник општине.

Свечаном потписивању уговора присуствовали су и службеници Одсјека за локални развој Општине Брод, те представници USAID-a.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23