+387 53 610 116

Вијести

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА СЕДАМ НОВИХ ПРОЈЕКАТА И ЈЕДАН МИКРОБИЗНИС

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 7 Juna, 2024 у 15:41

Представници Фондације „Мозаик“, Општине Брод и неформалних група младих данас су у свечаној сали Општине потисали уговоре за финансирање седам пројеката и један микробизнис који су одобрени у другом позиву Омладинске банке ове године.

Млади из Брода добили су прилику да средствима Фондације и Општине реализују пројекте који се тичу спорта, едукације, културе, али и побољшања услова рада невладиног сектора.

На други позив који је Омладинска банка расписала ове године, између осталих, пријавила се и Дајана Несторовић. Она ће захваљујући обезбијеђеним средствима моћи да покрене свој микробизнис у ИТ индустрији.

„Желела бих да се захвалим Фондацији „Мозаик“ и Омладинској банци за помоћ у виду гранта који ће ми омогућити да започнем свој микробизнис и надам се да ће се развити у успешан посао“, истакла је Дајана.

Јован Малешевић, Ања Цвијић и Романа Алаџић ових дана могу да крену у реализацију пројекта под називом „Нови почетак за младе“. Овај пројекат подразумијева уређење простора и набавку канцеларијске опреме за потребе невладине организације „Центар за промоцију младих“ и Омладинске банке Брод.

„Данас смо потписали уговор и хвала Омладинској банци на пруженој прилици. Ради се о обнови тренутно девастиране просторије како би се довела у релативно пристојно стање и како би заправо могла бити искористива за младе и њихове пројекте. Ово је, на неки начин пружање прилике кроз уређење објекта који ће послужити младима за њихово лично унапређење, али и за унапређење општине Брод“, казао је Јован Малешевић.

Инспирисани сада већ успјешном каријером Лане Радуловић, група младих дошла је на идеју да покуша додатно да популаризује фудбал међу дјевојчицама.

„Знамо да у њиховој машти фудбал живи. Лана Радуловић је дјевојчица која је те границе већ прошла и налази се на путу да оствари управо своје фудбалске снове, на прагу је да изгради европску каријеру и то нас је подстакло да и друге дјевојчице укључимо у тај програм“, рекао је Мирун Јокановић , координатор Школе фудбала „Пријатељи“ и додао:

 „Наш основни циљ је популаризација женског фудбала на нашој општини, а у овом пројекту смо отишли и мало даље. Идеја нам је била да из Основне школе „Лијешће“ анимирамо дјевојчице у фудбал и зато се наш пројекат зове „Оствари своје снове““.

Он је подсјетио да је Школа фудбала „Пријатељи“ отворена и за дјечаке и за дјевојчице, те да ће и ове године међународни турнир у Броду окупити велики број малишана. Управо ће дјевојчице бити промотери турнира.

„У име наше школе фудбала и носилаца овог пројекта користим прилику да се захвалим Фондацији „Мозаик“, локалној заједници, начелнику општине и групи младих људи који су водили овај пројекат што су нам дали прилику да можемо да остваримо неке наше циљеве и идеје“, закључио је Јокановић.

Координаторка Програма Омладинске банке Хелена Кречо изразила је задовољство што се сарадња са Општином Брод наставила и што се у другом позиву јавило много младих људи с одличним идејама.

„На други позив јавило се седам пројеката и један микробизнис. Пројекте су углавном радили неформалне групе, а микробизнис је основала млада дјевојка и везан је за ИТ технологију. Њен микробизнис ће се финансирати из средстава Фондације „Мозаик“ као и из средстава Општине Брод“, казала је Хелена и додала:

„Данас смо потписали и анекс уговора којим издвајамо додатна средства како би се финансирало свих седам пројеката који су били на кампањи гласања и самим тим захваљујемо се Општини Брод за издвојена додатна средства“.

Церемонији потписивања присуствовао је Вања Николић, шеф кабинета начелника општине Брод.

„Драго ми је да смо данас могли да угостимо наше пријатеље из Фондације „Мозаик“. Потписани су уговори у другом позиву за седам нових пројеката и један микробизнис, што у овој години чини укупно 27 пројеката. То је одличан резултат за општину Брод, рекао је Николић и додао:

„Задовољство је што на овај начин можемо директно помоћи омладини у општини Брод, у смислу да они могу да изразе своје идеје и на тај начин помогну унапређењу амбијента у нашој општини“.

Осврћући се на чињеницу да се Омладинска банка Брод нашла на четвртом мјесту по броју пројеката у Босни и Херцеговини Николић је изјавио:

„То је заиста одличан резултат, ако знамо да је наша општина мала у односу на неке друге градове и општине који располажу знатно већим буџетима, али у овој години, као и у претходној смо се опредјелили да значајна средства иду у омладински активизам, тако да са те стране можемо бити јако задовољни“.

news
ПРОГЛАШЕЊЕМ НАЈБОЉИХ ЕКИПА И ДОДЈЕЛОМ ПЕХАРА ЗАВРШЕН 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР „БРОД 2024“

Дводневни осми по реду Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“ завршен је данас, 23. јуна проглашењем најбољих екипа и додјелом пехара. Најуспјешнија екипа у категорији 2013. годиште је…

23.06.2024 18:41

news
ПОЧЕО 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР "БРОД 2024"

Постројавањем екипа, поздравом организатора и генералног покровитеља, те наступом Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ данас је у Броду почео осми Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“. На стадиону Омладинског…

22.06.2024 15:19

news
СТАДИОН ОФК „ПОЛЕТ 1926“ СПРЕМАН ДА ДОЧЕКА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРЕ ИЗ ЦИЈЕЛОГ РЕГИОНА (ФОТО)

Овог викенда Брод је домаћин осмог по реду Међународног дјечијег фудбалског турнира „Брод 2024“. Учешће је потврдило осамдесет екипа, подијељених у четири узрасне категорије од 2012. до 2015. годишта. Стадион…

21.06.2024 19:48