Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ПОМЕН ЖРТВАМА ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

У сриједу 20.04.2022. године са почетком у 11 часова обиљежена је годишњица ослобођења општине Брод у другом свјетском рату. Брод је ослобођен 1945. године, 19 дана прије проглашења краја рата и  побједе над фашизмом.

Пред спомен-костурницом у градском парку, сваке године се овим поводом организује свечано обиљежавање побједе над фашизмом и помен нашим народима пострадалима током другог свјетског рата. Такође, на овом мјесту је и спомен-плоча за погинулих 37 Јевреја ове општине који су страдали током другог свјетског рата. 

У пригодном програму којег су организовали општинска Борачка организација у сарадњи са Општинском управом обратиo се предсједник Јеврејске општине Добој др Данијел Атијас који је рекао да у Броду нажалост, након страдања у другом свјетском рату, више нема Јевреја.

Овом приликом, грађани Брода а и шире, позвани су да посјећују ова мјеста страдања, да уче о тековинама борбе за слободу и да се жртве никада не забораве. У знак помена и почасти жртвама, вијенце и цвијеће на споменик су положили начелник општине Зоран Видић са предсједником скупштине општине Брод Александром Крушкоњићем, предсједник Јеврејске општине Добој, представници Савеза удружења бораца народно-ослободилачког рата (СУБНОР), Борачке организације, других установа, институција и грађани.

Извор/више о догађају на порталу Радио Брода.

eskort eskişehir -

Personel Sağlık