+387 53 610 116

Вијести

ПИТАЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА НАЈСЛОЖЕНИЈЕ ХУМАНИТАРНО ПИТАЊЕ 

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 3 Novembra, 2023 у 11:12

Начелник општине Брод, Зоран Видић, у четвртак 2. новембра у свом кабинету, угостио је Исидору Граорац, предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске и Марка Грабовца, предсједника општинске Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила.

Разговарало се о сарадњи локалних заједница са организацијом  која се и након тридесет година  бави овим изузетно сложеним хуманитарним питањем.

Сарадња локалних заједница са организацијом по питању тражења погинулих бораца и несталих цивила морала би бити много боља и требали би на нивоу локалне заједнице да ојачамо ту сарадњу, рекао је начелник Видић.

-Нажалост општинска организација за тражење има јако пуно посла јер се налазимо на таквом подручју које је изузетно тешко погођено у рату, али драго ми је што смо сви заједно укључени у обиљежавање свих страдалих Срба и што смо заједничким снагама успjели да на нивоу локалне заједнице створимо култ памћења који смо пренијели на младе,  а овакве посјете посматрамо као подршку заједничком раду  и подстрек за рад у будућности-, рекао је Видић, и додао да  није лако радити овај посао и да се нада да ће и породице које још увијек нису успјеле,  у наредном периоду  пронаћи своје најмилије и коначан спокој тридесет година након рата.

Исидора Граорац рекла је да је ово једна у низу посјета локалним заједницама са циљем да се јавност подсјети и упозна са свим оним што ова организација ради, о активностим у протеклом периоду као и плановима за наредни период наравно апострофирајући оно што је најхитније и најургентније, а то је тражење несталих  и запошљавање чланова ових породица како би им се омогућио  живот достојан човјека.

-Локалне заједнице генерално јако добро сарађују са нашом организацијом, наравно постоје оне које су у могућности да финансијски више помогну раду удружења и то је оно на шта сад стављамо акценат, како бисмо нагласили важност постојања организација и људи који представљају породице у локаланој заједници,  јер су ова питања како за породице тако и за све нас остале од изузетног значаја- рекла је Граорац и додала да се крај ове потраге не назире с обзиром да Република Српска трага за још 1646 лица, а да је у току ове године идентификовано само једно лице са списка несталих.

Граорац  је додала да ће Организације породица  заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске тражити помоћ од институција Републике Српске, како би се тај процес у наредном периоду убрзао, бар да се идентификују лица која се налазе у спомен костурницама, ако не и она која и даље леже у земљи на простору цијеле БиХ.

Извор: Радио Брод

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41

news
ДАНАС ПОМЕН СТРАДАЛИМ И ВАНРЕДНА СКУПШТИНА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ БРОД

“Борачка организација (БО) Брод одржаће данас ванредну сједницу Скупштине, у вријеме одржавања Генералне скупштине УН на којој ће се гласати о резолуцији о Сребреници, а потом ће у 19 часова…

23.05.2024 10:09