+387 53 610 116

Вијести

ПИТАЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА НАЈСЛОЖЕНИЈЕ ХУМАНИТАРНО ПИТАЊЕ 

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 3 Novembra, 2023 у 11:12

img

Начелник општине Брод, Зоран Видић, у четвртак 2. новембра у свом кабинету, угостио је Исидору Граорац, предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске и Марка Грабовца, предсједника општинске Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила.

Разговарало се о сарадњи локалних заједница са организацијом  која се и након тридесет година  бави овим изузетно сложеним хуманитарним питањем.

Сарадња локалних заједница са организацијом по питању тражења погинулих бораца и несталих цивила морала би бити много боља и требали би на нивоу локалне заједнице да ојачамо ту сарадњу, рекао је начелник Видић.

-Нажалост општинска организација за тражење има јако пуно посла јер се налазимо на таквом подручју које је изузетно тешко погођено у рату, али драго ми је што смо сви заједно укључени у обиљежавање свих страдалих Срба и што смо заједничким снагама успjели да на нивоу локалне заједнице створимо култ памћења који смо пренијели на младе,  а овакве посјете посматрамо као подршку заједничком раду  и подстрек за рад у будућности-, рекао је Видић, и додао да  није лако радити овај посао и да се нада да ће и породице које још увијек нису успјеле,  у наредном периоду  пронаћи своје најмилије и коначан спокој тридесет година након рата.

Исидора Граорац рекла је да је ово једна у низу посјета локалним заједницама са циљем да се јавност подсјети и упозна са свим оним што ова организација ради, о активностим у протеклом периоду као и плановима за наредни период наравно апострофирајући оно што је најхитније и најургентније, а то је тражење несталих  и запошљавање чланова ових породица како би им се омогућио  живот достојан човјека.

-Локалне заједнице генерално јако добро сарађују са нашом организацијом, наравно постоје оне које су у могућности да финансијски више помогну раду удружења и то је оно на шта сад стављамо акценат, како бисмо нагласили важност постојања организација и људи који представљају породице у локаланој заједници,  јер су ова питања како за породице тако и за све нас остале од изузетног значаја- рекла је Граорац и додала да се крај ове потраге не назире с обзиром да Република Српска трага за још 1646 лица, а да је у току ове године идентификовано само једно лице са списка несталих.

Граорац  је додала да ће Организације породица  заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске тражити помоћ од институција Републике Српске, како би се тај процес у наредном периоду убрзао, бар да се идентификују лица која се налазе у спомен костурницама, ако не и она која и даље леже у земљи на простору цијеле БиХ.

Извор: Радио Брод

news
КВАР НА СИСТЕМУ ДАЉИНСКОГ ГРИЈАЊА

Из ЈКП “Ковод” Брод је стигло обавјештење о привременом прекиду гријања корисника који су везани за топлотну станицу у Спортском центру. Данас се десио квар на топлотној станици која грије…

30.11.2023 13:19

news
ОСАМ ГОДИНА САРАДЊЕ СА ОМЛАДИНСКОМ БАНКОМ

У оквиру програма, Омладинска банка Брод, коју партнерски подржавају општина Брод и Фондација Мозаик, у понедељак 27. 11. 2023. године у сали за састанке општине Брод, презентацијом реализованих пројеката у…

28.11.2023 14:08

news
ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О БУЏЕТУ ЗА 2024. Г. И РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА ЗА ТЕКУЋУ ГОДИНУ

Обавјештавају се привредна друштва, привредници, заинтересована лица, грађани, научна и стручна јавност да ће се, поводом Ребаланса буџета Општине Брод за 2023. годину и Буџету Општине Брод за 2024. годину,…

27.11.2023 13:42