+387 53 610 116

Вијести

ОТВОРЕНА 45. АКВАРЕЛИСТИЧКА КОЛОНИЈА „САВА“

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 25 Juna, 2024 у 07:38

Изложбом радова насталих у прошлом сазиву, те симболичним уручењем кључа колоније синоћ је у Галерији у згради "Поште" званично отворена 45. Акварелистичка колонија "Сава".

Начелник општине Брод Зоран Видић је београдском сликару Ненаду Вoјичићу предао кључ колоније, рад вајара Драге Хандановића и поручио да Брод треба да буде поносан на дугу традицију окупљања еминентних умјетника.

„Ова колонија је на понос свима нама из Брода и један темељ и чувар културе овд‌је у Броду. Надам се да из године у годину све више Брођана то разумије. Драго ми је што ратна дешавања нису прекинула колонију и једна велика захвалност сликарима који сваке године долазе овд‌је“, казао је Видић.

Он је изразио наду да „грађани разумију да колонија није трошак, него улагање у културу, оставштину, у аманет будућим генерацијама и нешто на шта можемо бити поносни“.

„Мислим да ћемо бити важни онолико колико трагова оставимо за будуће генерације и сматрам да Брод то већ уназад годинама чини, а тако ће бити и у наредном периоду“, закључио је начелник општине Брод.

Павле Ристичевић више од 15 година учествује у раду колоније и каже да се у Броду осјећа као код куће.

"Атмосфера је предивна. Домаћини су предивни, тако да увијек са радошћу долазимо. Ту се увијек нађе неко нови од колега и шире се познанства, а уједно се наставља традиција колоније која је у ствари колонија са најдужом традицијом", каже Ристичевић и додаје:

"Заиста сам презадовољан организацијом и амбијентом у коме стварамо".

Чедомир Кесић, умјетник из Панчева је такође дугогодишњи учесник колоније „Сава“.

„Може се рећи да сам овде староседелац. Преко двадесет година сам ја овде присутан и то ми чини велику част и задовољство. Када добијем позив за ликовну колонију ја сам веома сретан и то је пријатан тренутак у мом животу“, каже Кесић.

Да Акварелистичка колонија „Сава“ има будућност свједоче младе генерације сликара који јој се враћају. Један од њих је и бродски умјетник Мирко Плавшић који на овом традиционалном дружењу сликара учествује откако је завршио Академију, а који је свестан значаја колоније.

„Култура као култура би требала бити изнад свега, материјалног, националног, свих наших свакодневних превирања. Култура је ту да нас оснажи и духом и самим тим је некакав продужетак нашег унутрашњег живота“, поручио је Плавшић.   

Ове године први пут у је Броду Софија Галицкаја из руског града Јарославља. Тренутно живи у Новом Саду гд‌је студира сликарство.

„Импресије су предивне. Највише се бавим акварелом – мокро на мокро, али радим и другим техникама. Јако ми се допада изложба коју сам виђела. Долазим и наредне године“, поручује Софија.

Организатор колоније је Туристичка организација, а покровитељ Општина Брод. Горан Вукојевић, в.д. директора Туристичке организације општине Брод казао је да и ове године у раду колоније учествују еминентни сликари, те указао на њен изузетан значај.

„Наша колонија носи назив по ријеци Сави и једна је од четири најважније традиционалне манифестације које Брод има. Постоје и друге ликовне колоније у окружењу, али ова је културно благо Брода, живи са Бродом, нераскидиви је дио културног живота ове општине и јединствена из много разлога“, закључио је он.

Сликари ће у нашем граду боравити до 29. јуна, а за то вријеме обогатиће фундус који броји више од 1200 радова.

Подсјећамо, Акварелистучку колонију „Сава“ покренули су 1980. године Крунослав Керн, Ђурђа Вилагош и Мухамед-Хамо Вејзић. 

news
ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ОКТОБАРСКЕ СВЕЧАНОСТИ СЛОБОДЕ 2024“

Обиљежавање манифестације Октобарске свечаности слободе ове године почиње у петак, 27. септембра пројекцијом филма „Свједок“, а током наредних мјесец дана Брођане очекује тридесетак активности посвећених 32. годишњици ослобођења општине Брод…

27.09.2024 07:45

news
"ОКТОБАРСКА СМОТРА ФОЛКЛОРА" У БРОДУ ОКУПИЛА ДОБРЕ ПРИЈАТЕЉЕ

Културно-умјетничко друштво (КУД) “Лијешће” у недјељу, 20. октобра је заједно са својим гостима приредило вече за памћење. На 17. по реду “Октобарској смотри фолклора” окупило се око стотину фолклораша из…

20.10.2024 20:42

news
ДОБИЛИ СМО ПОБЈЕДНИКЕ 5. БРОДСКЕ УЛИЧНЕ ТРКЕ

Урош Гутић, члан Атлетског клуба (АК) “Борац” из Бањалуке и Јелена Гајић, чланица АК “Прњавор” побједници су пете по реду Уличне трке на 5 километара, која је у недјељу, 22.…

20.10.2024 17:33

news
ЕКИПА "ЗУСОП" ИЗ БОРОВА ОСВОЈИЛА ТРОФЕЈ "ТУРНИРА ПРИЈАТЕЉА БРОД 2024"

На 13. по реду Међународном турниру ветерана у малом фудбалу “Турнир пријатеља Брод 2024” који је одржан у суботу, 19. октобра у велкој дворани Спортско-културног центра прво мјесто припало је…

19.10.2024 20:13