+387 53 610 116

Вијести

Одржано Покровско пјесничко саборовање

Аутор: admin | Ажурирано: 18 Juna, 2021 у 12:18

У Светосавском дому, у порти Храма Покров пресвете Богородице, у Броду је јуче одржана промоција збирке пјесама ''Покровско пјесничко саборовање'' приређивача Ненада Симића, предсједника Српског књижевног клуба ''Вихор'' из Дервенте.

У књизи, која је објављена у издању овог књижевног клуба и Црквене општине Брод, налази се седамдесетак радова пјесника из Аустралије, Словеније, Србије и Републике Српске, а  садржај зборника обогаћен је и илустрацијама ученика основних школа из Брода.

Симић је навео да су ову пјесничку манифестацију осмислили и покренули Црквена општина Брод и Српски књижевни клуб ''Вихор'' из Дервенте.

- Поред дружења пјесника, данас промовишемо и први зборник пјесама ''Покровско пјесничко саборовање'', а благослов за одржавање ове манифестације добили смо од епископа зворничко-тузланског Фотија, - рекао је Симић.

Протојереј-ставрофор мр Жељко Теофиловић поздрављајући присутне подсјетио је да је основни разлог покретања пјесничког саборовања да се, поред литургијског и молитвеног празновања, употпуни прослава крсне славе бродског Храма Покрова Пресвете Богородице и општине Брод, и да ове пјесме буду молитвени допринос прослави.

 –Жеља нам је да ово саборовање пјесника у Броду прерасте у традицију,- истакао је свештеник Теофиловић напоменувши да ће у наредном периоду почети припреме за одржавање друге пјесничке манифестације у октобру мјесецу.

У програму су учествовали пјесници из Брода, Дервенте, Добоја, Бања Луке, Прњавора и Вукосавља који су рецитовали своје пјесме објављене у зборнику. Саборовање су употпунили и чланови КУД ''Душко Трифуновић''.

Учесницима првог овогодишњег пјесничког саборовања уручене су и пригодне захвалнице, а у име Савеза српске дијаспоре Словеније и Српске библиотеке ''Вук Караџић'' из Љубљане Симић је уручио специјална признања са златном значком протојереју-ставрофору мр Жељку Теофиловићу и Борачкој организацији општине Брод.

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41

news
ДАНАС ПОМЕН СТРАДАЛИМ И ВАНРЕДНА СКУПШТИНА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ БРОД

“Борачка организација (БО) Брод одржаће данас ванредну сједницу Скупштине, у вријеме одржавања Генералне скупштине УН на којој ће се гласати о резолуцији о Сребреници, а потом ће у 19 часова…

23.05.2024 10:09