+387 53 610 116

Вијести

Одржано Покровско пјесничко саборовање

Аутор: Radio Brod | Ажурирано: 18 Juna, 2021 у 12:18

img

У Светосавском дому, у порти Храма Покров пресвете Богородице, у Броду је јуче одржана промоција збирке пјесама ''Покровско пјесничко саборовање'' приређивача Ненада Симића, предсједника Српског књижевног клуба ''Вихор'' из Дервенте.

У књизи, која је објављена у издању овог књижевног клуба и Црквене општине Брод, налази се седамдесетак радова пјесника из Аустралије, Словеније, Србије и Републике Српске, а  садржај зборника обогаћен је и илустрацијама ученика основних школа из Брода.

Симић је навео да су ову пјесничку манифестацију осмислили и покренули Црквена општина Брод и Српски књижевни клуб ''Вихор'' из Дервенте.

- Поред дружења пјесника, данас промовишемо и први зборник пјесама ''Покровско пјесничко саборовање'', а благослов за одржавање ове манифестације добили смо од епископа зворничко-тузланског Фотија, - рекао је Симић.

Протојереј-ставрофор мр Жељко Теофиловић поздрављајући присутне подсјетио је да је основни разлог покретања пјесничког саборовања да се, поред литургијског и молитвеног празновања, употпуни прослава крсне славе бродског Храма Покрова Пресвете Богородице и општине Брод, и да ове пјесме буду молитвени допринос прослави.

 –Жеља нам је да ово саборовање пјесника у Броду прерасте у традицију,- истакао је свештеник Теофиловић напоменувши да ће у наредном периоду почети припреме за одржавање друге пјесничке манифестације у октобру мјесецу.

У програму су учествовали пјесници из Брода, Дервенте, Добоја, Бања Луке, Прњавора и Вукосавља који су рецитовали своје пјесме објављене у зборнику. Саборовање су употпунили и чланови КУД ''Душко Трифуновић''.

Учесницима првог овогодишњег пјесничког саборовања уручене су и пригодне захвалнице, а у име Савеза српске дијаспоре Словеније и Српске библиотеке ''Вук Караџић'' из Љубљане Симић је уручио специјална признања са златном значком протојереју-ставрофору мр Жељку Теофиловићу и Борачкој организацији општине Брод.

news
ПРИВРЕДНИ САВЈЕТ РАЗМАТРАО ПРИЈЕДЛОГ БУЏЕТА ОПШТИНЕ

У уторак 5. децембра одржана је редовнa сједница Привредног савјета општине Брод.

06.12.2023 11:16

news
СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ 15. ДЕЦЕМБРА

Поред Буџета за наредну годину, на одборничким клупама ће се наћи још низ веома важних тачака попут продаје земљишта у улици Крајишких бригада намјењеног за изградњу пословног комплекса

04.12.2023 12:47

news
КВАР НА СИСТЕМУ ДАЉИНСКОГ ГРИЈАЊА

Из ЈКП “Ковод” Брод је стигло обавјештење о привременом прекиду гријања корисника који су везани за топлотну станицу у Спортском центру. Данас се десио квар на топлотној станици која грије…

30.11.2023 13:19