Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одржано Покровско пјесничко саборовање

У Светосавском дому, у порти Храма Покров пресвете Богородице, у Броду је јуче одржана промоција збирке пјесама “Покровско пјесничко саборовање“ приређивача Ненада Симића, предсједника Српског књижевног клуба “Вихор“ из Дервенте.

У књизи, која је објављена у издању овог књижевног клуба и Црквене општине Брод, налази се седамдесетак радова пјесника из Аустралије, Словеније, Србије и Републике Српске, а  садржај зборника обогаћен је и илустрацијама ученика основних школа из Брода.

Симић је навео да су ову пјесничку манифестацију осмислили и покренули Црквена општина Брод и Српски књижевни клуб “Вихор“ из Дервенте.

– Поред дружења пјесника, данас промовишемо и први зборник пјесама “Покровско пјесничко саборовање“, а благослов за одржавање ове манифестације добили смо од епископа зворничко-тузланског Фотија, – рекао је Симић.

Протојереј-ставрофор мр Жељко Теофиловић поздрављајући присутне подсјетио је да је основни разлог покретања пјесничког саборовања да се, поред литургијског и молитвеног празновања, употпуни прослава крсне славе бродског Храма Покрова Пресвете Богородице и општине Брод, и да ове пјесме буду молитвени допринос прослави.

 –Жеља нам је да ово саборовање пјесника у Броду прерасте у традицију,- истакао је свештеник Теофиловић напоменувши да ће у наредном периоду почети припреме за одржавање друге пјесничке манифестације у октобру мјесецу.

У програму су учествовали пјесници из Брода, Дервенте, Добоја, Бања Луке, Прњавора и Вукосавља који су рецитовали своје пјесме објављене у зборнику. Саборовање су употпунили и чланови КУД “Душко Трифуновић“.

Учесницима првог овогодишњег пјесничког саборовања уручене су и пригодне захвалнице, а у име Савеза српске дијаспоре Словеније и Српске библиотеке “Вук Караџић“ из Љубљане Симић је уручио специјална признања са златном значком протојереју-ставрофору мр Жељку Теофиловићу и Борачкој организацији општине Брод.

eskort eskişehir -

Personel Sağlık