+387 53 610 116

Вијести

Одржано Покровско пјесничко саборовање

Аутор: admin | Ажурирано: 18 Juna, 2021 у 12:18

У Светосавском дому, у порти Храма Покров пресвете Богородице, у Броду је јуче одржана промоција збирке пјесама ''Покровско пјесничко саборовање'' приређивача Ненада Симића, предсједника Српског књижевног клуба ''Вихор'' из Дервенте.

У књизи, која је објављена у издању овог књижевног клуба и Црквене општине Брод, налази се седамдесетак радова пјесника из Аустралије, Словеније, Србије и Републике Српске, а  садржај зборника обогаћен је и илустрацијама ученика основних школа из Брода.

Симић је навео да су ову пјесничку манифестацију осмислили и покренули Црквена општина Брод и Српски књижевни клуб ''Вихор'' из Дервенте.

- Поред дружења пјесника, данас промовишемо и први зборник пјесама ''Покровско пјесничко саборовање'', а благослов за одржавање ове манифестације добили смо од епископа зворничко-тузланског Фотија, - рекао је Симић.

Протојереј-ставрофор мр Жељко Теофиловић поздрављајући присутне подсјетио је да је основни разлог покретања пјесничког саборовања да се, поред литургијског и молитвеног празновања, употпуни прослава крсне славе бродског Храма Покрова Пресвете Богородице и општине Брод, и да ове пјесме буду молитвени допринос прослави.

 –Жеља нам је да ово саборовање пјесника у Броду прерасте у традицију,- истакао је свештеник Теофиловић напоменувши да ће у наредном периоду почети припреме за одржавање друге пјесничке манифестације у октобру мјесецу.

У програму су учествовали пјесници из Брода, Дервенте, Добоја, Бања Луке, Прњавора и Вукосавља који су рецитовали своје пјесме објављене у зборнику. Саборовање су употпунили и чланови КУД ''Душко Трифуновић''.

Учесницима првог овогодишњег пјесничког саборовања уручене су и пригодне захвалнице, а у име Савеза српске дијаспоре Словеније и Српске библиотеке ''Вук Караџић'' из Љубљане Симић је уручио специјална признања са златном значком протојереју-ставрофору мр Жељку Теофиловићу и Борачкој организацији општине Брод.

news
11. САЈАМ ПРИВРЕДЕ ОТВАРА СВОЈА ВРАТА У ПЕТАК, А У СУБОТУ ЋЕМО УЖИВАТИ У БРОДСКОМ ФЕСТИВАЛУ ГАСТРОНОМИЈЕ

Спортско-културни центар у Броду ће овог петка и суботе бити домаћин 11. по реду Сајма привреде, пољопривреде и туризма. На Сајму ће се представити излагачи са домаћим производима из области…

27.08.2024 08:31

news
ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА ОБИЉЕЖЕНА У МАЛОЈ БРУСНИЦИ - ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОВОГ СЕЛА

Мјештани Мале Бруснице данас су молитвом у храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице – Великој Госпојини обиљежили данашњи празник који ова мјесна заједница прославаља као славу села. Богослужење је предводио свештеник…

28.08.2024 11:42

news
ОБЈАВЉЕНА ОДЛУКА О ИМЕНОВАЊУ ЧЛАНОВА БИРАЧКИХ ОДБОРА

Општинска изборна комисија објавила је данас Одлуку о именовању чланова бирачких одбора у изборној јединици Брод. Одлуку и друга саопштења везана за изборе можете погледати на званичној општинској презентацији у…

26.08.2024 12:01