+387 53 610 116

Вијести

ОДРЖАНА 34. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БРОД

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 30 Januara, 2024 у 14:46

На данас одржаној 34. редовној сједници Скупштине општине Брод седам од укупно 12 тачака дневног реда усвојено је једногласно.

Одборници су, између осталог, подржали приједлог Одлуке о о економској цијени услуга Јавне установе "Бели анђео", која не подразумијева поскупљење услуга ове предшколске установе за њене кориснике. Наиме, родитељи ће и даље услуге ЈУ "Бели анђео" плаћати по цијени од 120 конвертибилних марака (КМ) мјесечно.

Начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности Никола Бачић је током образлагања ове тачке дневног реда казао да је прошле године економска цијена била 511,00 конвертибилних марака (КМ), а да је пред одборницима приједлог да она убудуће буде 535,70 КМ. Он је нагласио да то неће утицати на цијену услуга ЈУП "Бели анђео".

Одборник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Ане Михајлов предложио је да се нађе начин да се субвенционишу и приватни вртићи, на шта је начелник општине Брод Зоран Видић казао да се они по важећим законима не сматрају предшколским установама, него да је ријеч о удружењима грађана која пружају услуге чувања дјеце, организовања радионица и слично, којима општина помаже на друге начине.

Предсједник Скупштине општине Брод Александар Крушкоњић је истакао да нема примједбу на рад ЈУП "Бели анђео", баш као ни на рад приватних вртића.

Шеф клуба одборника СНСД Боро Радовановић је похвалио чињеницу да се претходних десет година није мијењала цијена услуга ЈУП "Бели анђео", те да нема већих примједби на њихов рад, али да сматра да би требало да се помогне и родитељима чија дјеца бораве у приватним вртићима.

Након расправе, приједлог Одлуке о економској цијени услуге ЈУП "Бели анђео" за 2024. годину усвојен је једногласно.

Највише полемике у Скупштини изазвао је приједлог Одлуке о давању сагласности на Годишњи Програм рада и Финансијски план Јавне здравствене установе "Дом здравља" Брод за 2024. годину.

Милош Станишић, одборник Социјалистичке партије је на самом почетку 34. сједнице у току утврђиавња дневног реда поднио Иницијативу за удаљење са рада директора ЈЗУ Дом здравља Брод Игора Јеремића због тога што је против њега покренут кривични поступак. Ову иницијативу потписали су одборници СП-а и СНСД-а.

"Наша иницијатива се темељила на томе што је дошло до правоснажне пресуде којом је Дом здравља и онако презадужен додатно оптерећен и на основу информација да је Окружно јавно тужилаштво Добој потврдило оптужницу за неке нечасне радње и злоупотребе службеног положаја против господина Игора Јеремића", рекао је Милош Станишић (СП).

Инцијатива да се тачка која се односи на Годишњи Програм рада и Финансијски план ЈЗУ "Дом здравља" скине са дневног реда упућена је начелнику општине, предсједнику Скупштине општине, Управном одбору Дома здравља и Комисији за избор и именовања.

Скупштина је одлучила да се овој иницијативи посвети посебна пажња на некој од наредних сједница.

"Да се подсјетимо, тачка дневног реда је Програм рада и финансијски план за 2024. годину. Такве тачке налаже Закон о здравственој заштити и остала правила функционисања јавне управе, односно Закон о локалној самоуправи. И то се мора донијети на сједници Скупштине", казао је начелник општине Брод Зоран Видић и додао:

"Разумијем да постоје одборници који нису задовољни кадровским рјешењима, који нису задовољни радом неких институција или установа, као и остали грађани. Наравно, мислим да то треба да буде предмет расправе овдје".

Начелник општине Брод је указао на чињеницу да одборници опозиције "заборављају да су људи најважнији чиниоци наших институција, а поготово јавне здравствене установе".

"О њима се најмање причало овдје. Више се причало о томе како је неко добио специјализацију, него о томе шта они заиста тамо раде и колико добро чине овим грађанима. Највише сам погођен констатацијом одборника да је Дом здравља грозан", рекао је Видић и додао:

"Питам се да се сутра неко од њих повриједи и да мора отићи на хитну помоћ, гдје би отишао. Да ли би отишао у тај наш грозни Дом здравља или би отишао негдје другдје. Наравно, да би отишао у Дом здравља и да се сви заједно морамо потрудити да им олакшамо рад, омогућимо боља материјално-техничка средства, а на крају ће све бенефите осјетити грађани, па и ми заједно са њима. И мислим да је то главна порука ове скупштине", нагласио је Видић.

Одлуком 13 од 21 присутног одборника усвојен је Годишњи програм рада и Финансијски план ЈЗУ "Дом здравља" за 2024. годину.

На данас одржаној сједници локалног парламента усвојен је и приједлог Одлуке о измјени Одлуке о начину наплате и коришћења јавних паркиралишта на подручју Општине Брод.

Једногласно су усвојени приједлог Одлуке о усвајању Стручног мишљења и урбанистичко-техничких услова за изградњу индивидуалног стамбено-пословног објекта на локацији у Улици Бродског Батаљона, приједлог Одлуке о измјенама и допунама одлуке о продаји непокретности путем непосредне погодбе, те приједлог Одлуке о продаји непокретности на локацији у Улици Крајишких бригада.

Одборници СО Брод су једногласно усвојили и Приједлог о именовању Комисије за спровођење јавног надметања - лицитације у поступку продаје непокретности у својини општине Брод.

Једногласно су усвојене и Одлуке о финансирању политичких странака из будџета Општине Брод за 2024. годину, те приједлог Одлуке о утврђивању одборничког додатка и накнада радних тијела СО Брод за 2024. годину.

Александар Крушкоњић, предсједник СО Брод примијетио је да је данашња скупштина протекла у занимљивој атмосфери, упркос томе што дневни ред није био обиман.

"Не недостаје нам мотива за дискусију. Ја сам увијек за здраву и коректну дискусију, без употребе тешких ријечи. На жалост, очигледно да је код одређених колега одборника та непристојност и могу да кажем некоректност, ствар кућног одгоја. И то не може да промијени ни предсједник, ни скупштинско руководство. На жалост је то тако", истакао је Крушкоњић и додао:

"Надам се да ће колеге у будућности да се обраћају једни другима са уважавањем, прије свега. Нас грађани бирају, слушају путем Радио Брода и не желе да слушају ни расправе, ни свађе, нити коришћење ружних ријечи".

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23