+387 53 610 116

Вијести

ОДРЖАНА РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БРОД

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 2 Juna, 2023 у 06:10

У уторак 30.5.2023. г. одржана је 27. редовна сједница Скупштине општине (СО) Брод. Сједница је одржана у сали СО у згради Поште са почетком у 9 часова.

Присутни одборници су највише расправљали о прошлогодишњем буџету. Укупна средства остварена у периоду 1. јануар - 31. децембар 2022. године износила су 11.576.465,91 КМ, док су буџетски расходи и издаци били 12.890.456,56 КМ.

О стању буџета говорио је и начелник општине Зоран Видић: - Дошли смо у ситуацију када имамо велике рате кредита из ранијег периода, имамо повећање прихода од ПДВ-а, али свједоци смо да су све робе и услуге драстично скупље у односу на период од прије три-четири године, што доводи до негативних ефеката у буџетима скоро свих локалних заједница. Социјална давања прелазе 12 одсто буџета, што на неки начин смањује развојне компоненте, а имамо и тренд да Влада и Народна скупштина Републике Српске доносе законске прописе и правилнике којима се та издвајања повећавају из мјесеца у мјесец -, рекао је Видић.

Одборници опозиције нису подржали Извјештај о извршењу буџета за 2022. годину јер сматрају да је општински буџет нереално планиран.

Разлози за дефицит су многоструки, каже предсједник СО Александар Крушкоњић -Имали смо озбиљне инвеститоре заинтересоване за градњу, а разлог њиховог пролонгирање инвестирања може се тражити у општем расту цијена и глобалном нестабилношћу. Вјерујем да ће друга половина године донијети бољу финансијску слику у Броду и Републици Српској -, казао је Крушкоњић.

Одборници су у наставку засједања усвојили Извјештај начелника општине Брод о раду Скупштине једночланог акционарског друштва ЈКП „Комвод“ а.д. Брод, Информацију о стању потраживања буџета општине закључно са 31. децембром 2022. године као и Информацију о стању у привреди и запослености на подручју Брода у прошлој години.

Извор текст и фото - Радио Брод

news
БОЛ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ НЕ ЈЕЊАВА НИ 32 ГОДИНЕ НАКОН ПОГИБИЈЕ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежју погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у дворишту Основне школе „Свети Сава“ данас је обиљежен 3. март – дан почетка агресије на општину…

03.03.2024 14:06

news
БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БРОД ПОЗИВА НА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 3. МАРТА

Поштовани, У знак сјећања и отимања од заборава истине о страдању српског народа, 3. март Борачка организација обиљежава као датум од значаја за општину Брод и Борачку организацију. Позивамо Вас…

02.03.2024 12:32

news
РЕТРОСПЕКТИВА УСПЈЕШНЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ БРОД, ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И ФОНДАЦИЈЕ "МОЗАИК"

Недавно је у Сарајеву одржана Годишња конференција Фондације „Мозаик“ на тему „Будућност БиХ: Изазови и развојне стратегије у глобално промјењивом контексту“. Општину Брод су заступали Вања Николић, шеф кабинета начелника…

01.03.2024 13:24