+387 53 610 116

Вијести

ОДРЖАНА ОБУКА О УЛОЗИ И ЗНАЧАЈУ САВЈЕТОДАВНОГ ОДБОРА ГРАЂАНА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 14 Juna, 2024 у 12:54

У просторијaма Општине Брод данас је одржана online обука о улози и значају Савјетодавног одбора грађана коју Агенција САД за међународни развој (United States Agency for International Development  - USAID) спроводи у склопу Пројекта помоћи локалној управи - LGAA.

Обуци намијењеној општинама Брод, Травник, Нови Травник и Оџак присуствовало је четворо од укупно седам чланова Савјетодавног одбора грађана општине Брод.

Присутни су имали су прилику да се упознају са концептом овог тијела, његовом улогом, кључним функцијама и очекивањима.

 „Учешће у Савјетодавном одбору узела сам првенствено зато што ово није плаћена функција, него се ради волонтерски. Друго, што ја покушавам, кроз своје пројекте пренети знање и вештине, да се покрене развој на простору наше општине Брод“, истакла је Весна Милошевић, једна од чланица Савјетодавног одбора грађана општине Брод.

Она је додала да жели кроз властита искуства да допринесе раду овог тијела, али и напретку општине.

„С обзиром на то да долазим из средине која је развијена изузетно, а знам колики смо напор уложили да би била данас то што јесте, своја искуства желим да пренесем овде“, истакла је Милошевић и додала:

„Циљ је да остане што већи број младих људи на овим просторима, да активирамо старије људе који су неактивни да узму учешће у овој причи. Једноставно да се покрене нешто кроз наше грађанске иницијативе, да се сваки грађанин који овде живи или се налази негде вани осећа добродошло и да преузме неке своје одговорности“.

Она је додала да вјерује да ће у току трајања пројекта може постићи довољно да се повећа учешће грађана у доношењу одлука важних за функционисање локалне средине.  

 „Ово је дугорочан пројекат. Успешност реализације зависиће од нас седморо чланова Савјетодавног одбора грађана. Зависи од тога колико ћемо ми бити упорни и колико ћемо бити спремни пренети своје знање, вештине и све остало нашим пријатељима, комшијама, родбини. Мислим да ћемо успети у томе“, истиче Милошевић.

За Станка Черека мотив за учешће у раду овог Одбора биo je његов волонтерски карактер, али и знатижеља.

„У првом контаку и упознавању са улогом овог тијела схватио сам да Одбор треба да има партнерске односе са законодавном и извршном влашћу. Најинтересантније од свега тога је што је основна окупација буџет – планирање буџета и реализација истог“, казао је Черек и додао да је наредни корак конститутивна сједница Савјетодавног одбора грађана општине Брод.

Он је истакао да је план да се на тој сјединици изаберу предсједник и замјеник предсједника, те усвоје стратешки документи и план рада Одбора.

„Послије тога ће се моћи више говорити о конкретним задацима Савјетодавног одбора. Оно што могу да наговијестим јесте да би требали да издвојимо кључна питања која су битна за грађане општине Брод“, нагласио је Черек и додао:

„Увијек постоје боља рјешења и постоји могућност да заједно са влашћу, са начелником, са законодавном влашћу ми неке ствари у животу Брођана мијењамо“.

Сви присутни чланови овог новоформираног савјетогавног тијела сложили су се да што већи број грађана треба да буде укључен у токове битне за општину Брод.

Подсјећамо, Општина Брод је основала Савјетодавни одбор грађана чија сврха је да буде партнер локалној управи у процесима који ће унаприједити јавно планирање, квалитет пружања услуга, управљање јавним финансијама кроз већи и континуиран ангажман свих грађана у одлучивању, јавним консултацијама, анкетама, расправама и другим јавним скуповима.

Подршку при успостави Савјетодавног одбора пружио је Пројекат Америчке агенције за међународни развој Помоћи локалној управи (USAID /LGAA).

Савјетодавни одбор грађана броји седам чланова који представљају специфичне области и интересне групе, као што су организације цивилног друштва, удружења и фондације које у складу са својим статутом проводе активности усмјерене на жене, младе и/или маргинализоване категорије, те грађане-активисте свих старосних група.

УСАИД/ЛГАА пројекат ради на повећању ефикасности одабраних јединица локалне управе како би боље планирале, управљале и побољшале квалитет пружања јавних услуга, подстакле одрживи локални развој и повећале транспарентност и одговорност према грађанима и пословним субјектима што ће заузврат јачати јавно повјерење и мотивисати грађане да своју будућност граде у БиХ. 

Једна од активности у оквиру овог пројекта је и подршка локалним управама да остваре добру сарадњу са цивилним друштвом и приватним сектором путем Савјетодавног одбора грађана. Таквим приступом се подржава опште укључивање друштва, побољшава сарадња, повећава транспарентност и отворено управљање.

Између осталог,(USAID /LGAA) пројекат јача капацитете Савјетодавних одбора грађана, како би се кроз примјену једноставних и ефикасних алата унаприједио квалитет пружања јавних услуга у партнерским јединицама локалне самоуправе.

news
ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ИЗ ВИНСКЕ

Молитвом, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен обиљежју испред цркве у Винској данас је одата почаст за 24 погинула борца Војске Републике Српске из ове мјесне заједнице. Помен је…

12.07.2024 11:17

news
УСВОЈЕН ПОСЛОВНИК О РАДУ САВЈЕТОДАВНОГ ОДБОРА ГРАЂАНА ОПШТИНЕ БРОД

На основу Одлуке о оснивању Савјетодавног одбора грађана на подручју Општине Брод, број: 02/041-7/24 од 26.03.2024. године, Савјетодавни одбор грађана на 1. конститутивној сједници, одржаној дана 08.07.2024. године, доноси ПОСЛОВНИКо…

11.07.2024 12:44

news
ГОДИШЊА СКУПШТИНА СРД "САВА" БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 14. ЈУЛ

Спортско риболовно друштво “Сава” Брод обавјештава своје чланове да ће се у недјељу, 14. јула 2024. године одржати годишња сједница Скупштине Друштва. Сједница ће се одржати у сали Скупштине општине…

09.07.2024 12:23