+387 53 610 116

Вијести

ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА НАБАВКУ ДРОБИЛИЦЕ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 1 Aprila, 2024 у 15:41

Oпштина Брод би до краја ове године требало да набави дробилицу грађевинског материјала вриједну око 350 хиљада евра за коју су обезбијеђена средства захваљујући Интерер ИПА програму Европске уније прекограничне сарадње Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора.

Вања Николић, шеф кабинета начелника општине је навео да је ријеч о пројекту „Cross Waste“ који општина Брод спроводи у партнерству са пријатељском општином Борово.

„Пријавили смо се на дио који се тиче циркуларне економије и у самом финишу смо се одлучили за дробилицу грађевинског материјала што подразумјева да се сав грађевински отпад са подручја наше општине претвара у насипни материјал, за одржавање макадамских путева“, навео је Николић.

Он је образложио да ће кроз пројекат набавке дробилице бити обезбјеђено око 300 хиљада евра бесповратних средстава, док ће општина Брод осигурати 50 хиљада евра за куповину дробилице.

„Пројекат подразумјева испуњавање и низа других услова, од промоције пројекта до показног насипања путева, што ће бити у неком наредном периоду. Ми још немамо прецизне информације када ће средства бити уплаћена, слиједимо инструкције и надамо се да ће дробилица до краја године бити у функцији“, изјавио је Николић.

Истакао је да је на подручју Брода још увијек доста рушевних објеката, као посљедица рата, те да је идеја да се власницима понуди уклањање таквих објеката, а материјал искористи на адекватан начин.

„На подручју општине имамо и дивље депоније грађевинског материјала које ћемо уклонити набавком дробилице. Такође, идеја је да се та врста отпада бесплатно одлаже на једно мјесто и употребљава у сврхе одржавања путева“, објаснио је Николић.

Он је рекао да је сам ток пројекта био прилично захтјеван.

„Морали смо испунити доста услова. Посебно биџ се захвалио нашим партнерима из Борова и консултантској фирми из Загреба. Све смо одрадили и прије двадесетак дана је стигла потврда да је наш пројекат прошао“, истакао је он.

Николић је напоменуо да је заједнички пројекат општине Брод и комуналног предузећа „Еко Дунав“ из Борова један од само пет одобрених пројеката међу 217 пристиглих апликација.

Циљ Интерер ИПА програма је јачање социо-економског развоја програмског подручја путем интервенција у областима здравства и социјалне заштите, околине и заштите природе, превенције ризика, одрживе енергије и развоја одрживог туризма и пословног окружења.

(Фото: Илустрација)

news
ПРЕДСТАВЉЕНЕ ПОЧЕТНЕ АКТИВНОСТИ ПРОЈЕКТА „ЗЕЛЕНИ ТРОУГАО“

Представници агенције ЛИР Еволуција (LIR Evolution) и Општине Брод одржали су данас, 19. јула у просторијама Општине састанак поводом почетка реализације пројекта BH Green Triangle (Зелени троугао) и израде Акционог…

19.07.2024 12:27

news
ПРЕДЛОЖЕНА РАНГ ЛИСТА ПОБЈЕДНИКА КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА, БАЛКОНА И УЛАЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ 2024. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је 31. маја 2024. године расписала Јавни конкурс за избор најуређенијег дворишта, балкона и улаза стамбене зграде. На конкурс су до 1. јула пристигле укупно 32 пријаве,…

15.07.2024 13:10

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 29. ЈУЛ

На данас одржаном колегијуму договорено је да наредна 40. редовна сједница Скупштине општине Брод буде одржана у понедјељак, 29. јула са почетком у 9:00 часова у сали Скупштине општине (зграда…

15.07.2024 09:41